Objektburen smitta – Legionella

Lyssna

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Den kan också finnas i distributionsnäten för vatten och i andra vattensystem.

Bakterierna kan överleva i temperaturintervallet 0-50°C. Det är hög risk att legionellabakterier växer till om vattenomsättningen i vattenledningar är låg och temperaturen är mellan 20 och 45°C. Legionella förekommer i distributionsnätet för vatten och i varmvattenberedare men kan också förekomma och spridas från befuktningsanläggningar, luftkonditionering, kyltorn, bioreningsanläggningar och skrubbrar för rening av rökgaser eller processluft. Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.

Tillväxt av legionella underlättas om de växer tillsammans med andra mikroorganismer och hittas därför ofta i ansamlingar av till exempel bakterier och alger, biofilm. Den kan även föröka sig inuti amöbor och andra protozoer vilket gör bakterien både svår att upptäcka och att få bort. Biofilmen skyddar både mot desinfektionsmedel och tillfälliga temperaturhöjningar av vattnet.

För att förhindra att bakterierna växer till är drift och underhåll av vattensystem viktiga. Det är viktigt att ta bort reservoarer med stillastående vatten och rensa systemet från blindledningar där temperaturen är gynnsam för tillväxt.

Legionella i jord

Legionella förekommer naturligt i jord, även i kommersiell jord i påse. Under 2018 har ovanligt många fall av legionärssjuka från jord rapporterats.

Legionellainfektion (Sverige, april-september 2018)

Läs mer