Skicka en faktura till Folkhälsomyndigheten

Lyssna

Folkhälsomyndigheten ska enligt lag ta emot elektroniska fakturor (e-fakturor) från samtliga leverantörer. Observera att fakturor i pdf-format inte räknas som e-fakturor.

Skicka en e-faktura via Peppol

Folkhälsomyndigheten tar emot e-fakturor via Peppol-nätverket. Formatet som accepteras är Peppol BIS Billing 3.

Peppol-ID: 0007:2021006545

Det krävs ingen routing för att skicka e-fakturor via Peppol-nätverket. Se nedanstående länk för mer information om anslutning till Peppol.

Så ansluter ni er till Peppol (digg.se)

Skicka en e-faktura via vår leverantörsportal

Om du som leverantör inte har möjlighet att skicka en e-faktura via ditt företags affärssystem, kan du kostnadsfritt ansluta dig till Folkhälsomyndighetens leverantörsportal, som tillhandahålls av vår samarbetspartner OpusCapita.

Efter att du loggat in och registrerat dina leverantörsuppgifter, kan e-fakturor skickas direkt via portalen. Vi rekommenderar att du laddar ner instruktionerna på välkomstsidan, som nås via nedanstående länk.

Registrera e-faktura i Folkhälsomyndighetens leverantörsportal (businessnetwork.opuscapita.com)

Det här ska fakturan innehålla

Övergripande information om vad en faktura ska innehålla hittar du i nedanstående länk.

Skicka fakturor och fakturans innehåll (verksamt.se)

Förutom den övergripande informationen ska fakturan innehålla en fakturareferens enligt följande:

  • Fakturor utan koppling till en inköpsorder ska vara märkta med en personlig referens. Referensen utgörs av en bokstavskod med sex versaler (till exempel ABCDEF). Bokstavskoden får du från den person som har lagt beställningen.
  • Om Folkhälsomyndigheten har uppgett ett inköpsordernummer i samband med en beställning (börjar på 4000…) används enbart det ordernumret som referens i alla dokument. Vid fakturering via Peppol ska ordernumret anges i fakturafältet "Kundens ordernummer". Inga övriga tecken eller noteringar ska anges i detta fält. Ordernumret får du från den person som har lagt beställningen.
  • Om du har ett avtal som tecknats med Folkhälsomyndigheten, ska fakturareferensen normalt sett anges under villkor för betalningsinformation. Referensen kan utgöras av antingen en bokstavskod eller ett inköpsordernummer, beroende på hur avrop från avtalet hanteras. Utöver fakturareferensen, bör du alltid ange själva avtalets referensnummer som övrigt fakturameddelande.

Verksamhetsuppgifter

Organisationsnummer: 202100-6545

Momsregistreringsnummer: SE202100654501

Fakturaadress

Folkhälsomyndigheten
Box 505
831 26 Östersund