Psykisk hälsa och suicidprevention i arbetslivet – verksamhetsbidrag till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ 2025
LyssnaHandläggning pågår. Folkhälsomyndigheten fördelar 10 miljoner i verksamhetsbidrag riktat till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer samt partssammansatta organ på arbetsmarknaden för att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och minska risker för suicid i arbetslivet.
Syfte med statsbidraget
Syftet med detta verksamhetsbidrag är att stödja insatser som främjar psykisk hälsa, förebygger psykisk ohälsa och minskar risker för suicid, med särskilt fokus på att skapa en god organisatorisk och social arbetsmiljö. Bidraget är utformat i linje med Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention, där delmål 3 är att skapa ett inkluderande och hållbart arbetsliv som främjar psykisk hälsa.
Bakgrund
Arbetsmiljön omfattar fysiska, sociala och organisatoriska faktorer som påverkar medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete är det möjligt att tidigt identifiera och hantera riskfaktorer för psykisk ohälsa, samt att främja psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Arbetsplatser där medarbetare upplever för höga upplevda krav, mobbning, diskriminering, kränkande särbehandling eller brist på socialt stöd kan öka risken för stressrelaterade ohälsa, depression och utmattningssyndrom. Samtidigt kan arbetsmiljöer där medarbetare har inflytande, får stöd och arbetar under rättvisa och trygga förhållanden bidra till att främja psykisk hälsa.
Prioriterade insatser:
- Insatser på organisatorisk nivå som främjar psykisk hälsa och förebygger psykisk ohälsa. Till exempel kunskapshöjande insatser om psykiska hälsa och suicidprevention, goda förutsättningar för ledarskap, utvecklingsmöjligheter, lärande, delaktighet och kommunikation, värdegrundsarbete, strategiskt arbetsmiljöarbete, systematisk arbete med att följa upp hälsoläge och sjukfrånvaro.
- Insatser på organisatorisk nivå med fokus på att minska risker för suicid. Till exempel kunskapshöjande insatser, insatser i samband med förlust av jobbet, arbetslöshet, ofrivillig pensionering, tillfälliga anställningar, kränkande särbehandling, för höga upplevda krav och anställningsotrygghet.
- Insatser på organisatorisk nivå som främjar en jämställd och inkluderande arbetsplats, fri från stigmatisering av psykisk ohälsa, mobbning och diskriminering utifrån diskrimineringsgrunderna, i syfte att stärka det psykiska välbefinnande, förebygga psykisk ohälsa och minska risker för suicid.
Vilka kan ansöka
- Arbetsgivarorganisation – en sammanslutning av arbetsgivare som företräder deras intressen gentemot arbetstagare.
- Arbetstagarorganisation – en organisation som samlar arbetstagare för att företräda deras intressen gentemot arbetsgivare.
- Partsammansatt organ – Organ som består av representanter från de båda arbetstagare och arbetsgivare.
- Branschorganisation –en intresseförening som representerar företag inom en viss bransch på arbetsmarknaden.
Beslut på ansökan
Besluten skickas ut under juni 2025.
Återrapportering till Folkhälsomyndigheten
Organisationer som beviljas statsbidraget ska redovisa hur medlen har använts. Folkhälsomyndigheten skickar ut anvisningarna för redovisningen i slutet av 2025.
Verksamheten bör dokumenteras under hela verksamhetsåret på ett sådant sätt så att resultat och erfarenheter kan spridas till andra.