Statsbidrag till civila samhällets organisationer för insatser som syftar till att förebygga och motverka ensamhet 2025
LyssnaHandläggning pågår: Folkhälsomyndigheten utlyser 49 miljoner kronor i projektbidrag riktat till civila samhällets organisationer för att förebygga ofrivillig ensamhet.
Syfte med statsbidraget
Syftet med projektbidraget är att stödja civila samhällets organisationer och ytterligare stärka det civila samhällets förutsättningar att vara delaktiga i arbetet med att främja gemenskap och förebygga och motverka ofrivillig ensamhet i enlighet med den nationella strategin mot ensamhet.
Bakgrund
Ensamhet och social isolering är ett folkhälsoproblem. Var fjärde person i Sverige uppger i dag att de besväras av ensamhet och isolering i olika grad. Störst är känslan av ofrivillig ensamhet bland barn, unga vuxna och de allra äldsta i befolkningen. Ensamhet och brist på sociala kontakter har en negativ påverkan på både vår psykiska och fysiska hälsa. Ensamhet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, demens och psykisk ohälsa. Ensamhet och isolering kan också innebära ökade risker för skolmisslyckanden, nedsatt livskvalitet och förtida död.
Tillsammans för en god gemenskap i hela befolkningen – en nationell strategi mot ensamhet syftar till att skapa goda och jämlika förutsättningar för sociala relationer. Tre teman ska genomsyra arbetet – lära, medvetandegöra och samverka. Kunskap om att ensamhet är ett folkhälsoproblem behöver öka både hos allmänheten och i olika yrkesgrupper.
Civilsamhället är en viktig resurs i att kunna bidra till att förebygga och bryta människors ensamhet och isolering. För att stärka det arbetet utlyser Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen statsbidrag för aktiviteter som har sin grund i den nationella strategin och som ska främja gemenskap och förebygga ofrivillig ensamhet.
Statsbidrag kan sökas för
- Kunskapshöjande och utåtriktat arbete, till exempel att genomföra eller delta i olika uppmärksamhetskampanjer.
- Insatser som syftar till att förebygga social, emotionell eller existentiell ensamhet.
- Att ta fram och sprida metoder för uppsökande verksamhet i syfte att bryta ensamhet.
- Stärka samverkan mellan civilsamhällets organisationer på till exempel lokal nivå samt mellan civilsamhällets organisationer och aktörer inom andra samhällssektorer (till exempel kommuner, regioner och näringslivet)
- Stödja användandet av digitala verktyg för social kommunikation.
- Utveckla och stärka arbetet med sociala guider eller lotsar som kan vara en länk mellan civilsamhällets insatser och det övriga samhället.
- Statsbidrag kan även lämnas för andra insatser som Folkhälsomyndigheten bedömer relevanta för att förebygga ensamhet.
Vilka kan ansöka
- Civila samhällets organisationer
För att kunna få statsbidrag krävs att organisationen:
- är förankrad och verksam på regional eller lokal nivå, eller
- är rikstäckande med verksamhet som riktar sig till utövare på regional eller lokal nivå, eller
- bedriver verksamhet av riksintresse.
Beslut på ansökan
Besluten skickas ut under juni månad 2025.
Återrapportering till Folkhälsomyndigheten
Organisationer som beviljas statsbidrag ska redovisa hur medel har använts.
Folkhälsomyndigheten kommer att skicka ut anvisningar och underlag för projektredovisning och ekonomisk redovisning under början av 2026 till de som beviljats medel.