Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Relaterade sökfrågor: matvanor
87 träffar på Äta bra inom Hela webbplatsen
-
Folke frågar om virus och bakterier (samtalskort)
Publicerad:Samtalskorten finns på flera språk och innehåller bilder och text och kan användas som de är för att läsa berättelsen Folke, eller för att prata om enskilda bilder.
-
Riktlinjer och rekommendationer om mat
Uppdaterad:I Sverige finns det riktlinjer och rekommendationer på flera olika områden som har som syfte att främja hälsosamma matvanor och förebygga matrelaterad ohälsa.
-
Skydda ditt spädbarn mot RS-virus och kikhosta
Publicerad:Faktabladet riktar sig framför allt till vårdnadshavare och kan spridas via personal inom hälso- och sjukvården, särskilt inom mödrahälsovård, barnhälsovård, barnsjukvård och primärvård.
-
Balans mellan skärmtid och andra aktiviteter för små barn 2–5 år
Publicerad:Uppdaterad:Affischen presenterar hur barn i åldrarna 2-5 år kan fördela tiden mellan skärmtid och andra aktiviteter under ett dygn.
-
Balans mellan skärmtid och andra aktiviteter för barn 6–12 år
Publicerad:Uppdaterad:Affischen presenterar hur barn i åldrarna 6-12 år kan fördela tiden mellan skärmtid och andra aktiviteter under ett dygn.
-
Folke frågar om virus och bakterier
Publicerad:En berättelse framtagen för barn i förskoleålder om vad virus, bakterier och vaccin är för något. Men också om vad som kan få oss vi mår bra, och hur vi kan hålla oss friska.
-
Vad påverkar vår psykiska hälsa?
Uppdaterad:Den psykiska hälsan påverkas av vilken bakgrund vi har, hur vi lever och vad vi är med om. Den påverkas av faktorer på samhällsnivå, i vår nära omgivning, och individuella faktorer. Och den kan förändras under livet.
-
Hur pratar ni om skärmar hemma? Tips och råd till dig som har barn i åldern 13-18 år
Publicerad:Broschyren innehåller tips och råd om barns och ungas skärmanvändning. Den riktar sig till dig som är vårdnadshavare.
-
Rökförbud på uteserveringar
Publicerad:Faktabladet informerar bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra.
-
Tro på din förmåga och våga synas!
Uppdaterad:Att sprida kunskap om levnadsvanor och matvanor är en viktig del i både hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete. Men hur kan man nå ut brett och skapa förändring? Tema folkhälsa har haft ett samtal med Malin Sand, dietist och folkhälsostrateg i Region Norrbotten, om hur hon använder olika
-
Har du makten över dina skärmar?
Publicerad:Broschyren ger tips och råd om skärmanvändning och riktar sig till dig som är tonåring.
-
Hur pratar ni om skärmar hemma? Tips och råd för barns skärmanvändning
Publicerad:I broschyren finns tips och råd riktade till vårdnadshavare för barns och ungas skärmanvändning.
-
Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga
Publicerad:Rapporten visar att barns och ungas livsmedelskonsumtion och matmiljö har blivit allt sämre, vilket påverkar deras matrelaterade hälsa.
-
Prata med barn om skärmanvändning
Uppdaterad:Här finns frågor du kan ställa när du pratar med barn och unga om skärmanvändning. De är grupperade efter olika områden.
-
Detaljhandelns utbud av livsmedel påverkar hälsa och hållbarhet
Publicerad:Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om att ta fram förslag på nationella mål, indikatorer och insatsområden som ska ge en inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
-
Cannabis och folkhälsa
Uppdaterad:Cannabis är den vanligaste narkotikatypen i Sverige. Användning kan leda till hälsomässiga och sociala problem för olika individer och olika befolkningsgrupper. Unga personer är en extra sårbar grupp.
-
Dialoger med aktörer om barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Rapporten beskriver dialoger med olika aktörer för att utveckla arbetet med att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion. Dialoger har förts med representanter för näringsliv, civilsamhälle, kommuner, regioner och staten.
-
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion – Delredovisning 1
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer, samt insatsområden för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar livsmedelskonsumtion. Den här publikationen är den första delredovisningen och innehåller en
-
Ansvarsfull alkoholservering – ett utbildningsmaterial
Publicerad:Uppdaterad:Utbildningsmaterialet riktar sig till personal som arbetar i serveringsmiljö och används vid utbildningar i metoden Ansvarsfull alkoholservering. Den här utbildningen är för dig som arbetar på ett serveringsställe. Du kan bidra till att skapa en trevlig serveringsmiljö genom att serveringen av
-
Svenska skolbarns hälsovanor 2001/2002
Publicerad:Rapporten bygger i första hand på uppgifter insamlade från 11-, 13- och 15-åringar i november–december år 2001. Mer fördjupade analyser kommer att publiceras senare och de internationella resultaten publiceras i en separat rapport från WHO.
-
Existentiell hälsa och folkhälsa – Slutredovisning
Publicerad:Denna rapport är en slutredovisning av Folkhälsomyndighetens regeringsuppdrag att definiera existentiell hälsa, genomföra en kartläggning och lämna förslag på hur existentiella perspektiv kan bidra till att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa och ett gott psykiskt
-
Varje rörelse räknas – Vardagsrörelsens betydelse och hur vi kan bryta stillasittandet
Publicerad:Varje rörelse räknas handlar om vardagsrörelsen och i boken ges tips på hur stillasittandet kan brytas till fördel för mer rörelse i vardagen. Boken ger en kort inblick i vad forskningen säger om varför det är så viktigt samt hur aktuella rekommendationer om fysisk aktivitet ser ut och hur mycket
-
Infektion med Listeria monocytogenes – ett nationellt strategidokument
Publicerad:I denna rapport identifieras vilka åtgärder som anses vara särskilt angelägna for att minska incidensen av listeriainfektion (listerios) hos människa. Dokumentet riktar sig huvudsakligen till de undertecknande myndigheterna, men kan även användas av andra myndigheter och näringen.
-
Vad behöver unga för att må bra? – En intervjustudie med unga personer (16–25 år) om deras resurser och strategier för att främja psykisk hälsa
Publicerad:I denna rapport presenteras resultaten från kvalitativa intervjuer med 33 unga personer i åldern 16–25 år. Intervjuerna gällde vad unga personer gör och vad de upplever att de behöver för att främja sin psykiska hälsa.
-
Ungas röster om psykisk hälsa – en intervjustudie och en kvalitativ analys av enkätfrågor
Publicerad:I rapport presenteras resultaten från kvalitativa intervjuer med 33 unga personer i åldern 16–25 år. Intervjuerna gällde psykiska besvär och psykiskt välbefinnande utifrån frågor som ingår i Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor och utifrån de ungas egna upplevelser och erfarenheter.