Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vaccination mot hepatit b
102 träffar på Vaccination mot hepatit a inom Hela webbplatsen
-
Vaccination mot hepatit A
Uppdaterad:Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via avloppsförorenat vatten, livsmedel eller närkontakt med en smittad person.
-
Frysta bär kan ha orsakat utbrott av hepatit A (2013)
Uppdaterad:Utbrottet är över. Antalet fall av Hepatit A har ökat kraftigt i Sverige och i samtliga andra nordiska länder de senaste månaderna. Smittan misstänks komma från frysta bär och Livsmedelsverket rekommenderar nu att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts.
-
Hepatit A (Europa, 2016–2018)
Uppdaterad:Utbrottet är över. Mellan 2016 och 2018 utreddes ett utbrott av hepatit A i Europa som var kopplat till sexuell smitta.
-
Skydd mot hepatit A – Pre- och postexpositionsprofylax med vaccin och immunglobulin
Publicerad:Vägledning om profylax mot hepatit A, både före och efter exponering. Bland annat beskrivs vilka personer som kan ha ökad risk för smitta, hos vilka närkontakter till den smittade behovet av postexpositionsprofylax bör bedömas och hur profylaxen bör erbjudas.
-
Barnvaccinationsprogram
Uppdaterad:Det allmänna vaccinationsprogrammet för barn – barnvaccinationsprogrammet – erbjuder alla barn skydd mot elva sjukdomar. Dessutom erbjuds spädbarn skydd mot hepatit B.
-
Rekommendationer för vaccination
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har gett ut rekommendationer om vaccination mot flera sjukdomar. Dessa rekommendationer är inte bindande, utan regioner beslutar själva om vaccinationerna ska erbjudas befolkningen och på vilket sätt, samt om eventuella avgifter för patienterna.
-
Vacciner som används i Sverige
Uppdaterad:Här finns information om vacciner som används i Sverige. Här finns bland annat information om sjukdomarna som vaccinerna skyddar mot, vilka som rekommenderas vaccination eller när vaccination kan övervägas, med mera. För varje vaccin finns också länkar till mer information.
-
Vaccinationer till vuxna
Uppdaterad:På den här sidan har vi samlat information om vilka vaccinationer som är aktuella för vuxna. Några vaccinationer rekommenderas till alla medan andra rekommenderas för de som har en ökad risk för att drabbas av en viss sjukdom.
-
Skydd genom livet – Rekommenderade vaccinationer till vuxna
Publicerad:Uppdaterad:Bild som visar vilka vaccinationer som rekommenderas till vuxna personer.
-
Rapport om hepatiteliminering i Sverige
Publicerad:Avsikten med rapporten är att ge en bild av hur elimineringsarbetet gällande hepatit B och C gått hittills, som ett stöd för regionerna i arbetet med eliminering av hepatit.
-
Rekommendationer om vaccination av för tidigt födda barn
Uppdaterad:Prematura (för tidigt födda) barn är mer sårbara för vissa infektionssjukdomar än fullgångna barn. Detta gäller särskilt kikhosta, som kan vara livshotande för de allra yngsta spädbarnen. Barn födda före gestationsvecka 32+0 behöver därför ett tidigt och förstärkt skydd.
-
Vaccination av barn och ungdomar – Vägledning för vaccination enligt föreskrifter och rekommendationer
Publicerad:Vägledningen har tagits fram för att ge stöd vid vaccination enligt det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. I publikationen beskriver vi allmänna principer vid vaccination samt ger råd om hur vaccination av barn och ungdomar som inte har följt vaccinationsprogrammet kan planeras.
-
Fördjupad mikrobiologisk information 2016
Uppdaterad:I detta avsnitt presenteras fördjupad information om mikrobiologiska analyser på Folkhälsomyndigheten för 2016.
-
Lägesrapport om de nationella vaccinationsprogrammen 2024
Publicerad:Rapporten redogör för de nationella vaccinationsprogrammen 2023, myndighetens planering för vaccinationsfrågor så som den ser ut i början av 2024, utvecklingen av nya vacciner och aktuella frågor på vaccinationsområdet.
-
Hälsofrämjande och förebyggande arbete med hepatit och hiv för personer som injicerar droger
Publicerad:Vägledning Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet med hepatit och hiv för personer som injicerar droger styrs bland annat av Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60). Denna vägledning lyfter fram relevant forskning och kunskap inom området…
-
Hälsofrämjande och förebyggande arbete med hepatiter i Sverige – Kunskapsunderlag, analys och bedömningar
Publicerad:Hepatit B och C ska vara eliminerade i världen till år 2030, enligt Världshälsoorganisationens mål. Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett nytt kunskapsunderlag för hur arbetet kan bedrivas i Sverige där man konstaterar att aktörer i högre grad behöver samverka för att arbetet ska bli effektivt.
-
Beslutsunderlag – Rekommendation gällande smittskyddsinsatser till personer som ankommer till Sverige från Ukraina
Publicerad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar härmed att människor från Ukraina oavsett migrationsstatus får tillgång till hälso- och sjukvård som är nödvändigt ur ett smittskyddsperspektiv. Detta innefattar testning och vid behov behandling av smittsamma sjukdomar, samt vaccination enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet och mot covid-19.
-
Vaccinationsprogram för barn – En kunskapsöversikt för hälsovårdspersonal
Publicerad:Rapporten vänder sig i första hand till personal inom barnhälsovården och elevhälsan som handlägger vaccinationer. Kan också vara intressant för den förälder som vill veta mer om sjukdomarna och vaccinationerna.
-
Epidemiologisk årsrapport 1999
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 1999.
-
Epidemiologisk årsrapport 2001
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2001.
-
Vägledning för vaccination av personal inom vård och omsorg
Publicerad:Denna rapport är avsedd som vägledning för verksamhetsansvariga inom vård och omsorg om vilka vaccinationer som kan vara aktuella för olika personalgrupper.
-
Lägesrapport om de nationella vaccinationsprogrammen 2025
Publicerad:Rapporten sammanfattar läget vad gäller de nationella vaccinationsprogrammen. Rapporten vänder sig i första hand till regeringen som är uppdragsgivare, men den kan även vara av intresse för andra aktörer inom vaccinationsområdet.
-
Behov av och kostnader för vaccination mot humant papillomvirus (HPV) – Kunskapsunderlag om catch-up vaccination av pojkar och män och riktade insatser till specifika grupper
Publicerad:Detta kunskapsunderlag togs fram under 2023‒2024 utifrån ett regeringsuppdrag och sammanfattar den litteratur, den statistik och de erfarenheter som ligger till grund för Folkhälsomyndighetens bedömning.
-
Epidemiologisk årsrapport 2004
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2004.
-
Epidemiologisk årsrapport 2003
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2003.