Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna23 träffar på Vsn inom Hela webbplatsen
-
Intresseanmälan att ansluta till Varningssystem Narkotika (VSN)
Uppdaterad:Som en del i arbetet med att implementera ett nationellt varningssystem arbetar vi för att informationsutbytet genom VSN ska öka och spridas mellan fler aktörer. Genom att fler ansluter sig till VSN växer nätverket och systemets användarbarhet ökar.
-
Varningssystem Narkotika (VSN) – Regeringsuppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterad dödlighet
Publicerad:Faktabladet innehåller information om VSN, en webbportal där offentliga aktörer kan dela information och kunskap om narkotika med medmålsättningen att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall.
-
Hur avslutar man sitt deltagande i VSN?
Uppdaterad:Mejla till VSN om du inte längre vill vara ansluten så avslutar vi ditt konto. vsn@folkhalsomyndigheten.se
-
Frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar
Uppdaterad:Vanliga frågor och svar relaterade till områdena alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt frågor och svar om spel om pengar och spelproblem. Kontakta oss gärna om du inte hittar svaret på din fråga.
-
Åtgärder som kan minska skador och dödsfall av narkotika
Uppdaterad:Det finns åtgärder som kan minska skador och dödsfall av narkotika. Åtgärderna behöver kombineras med insatser på flera nivåer i samhället. Här kan du läsa om några åtgärder som är aktuella i Sverige.
-
Kontakta Folkhälsomyndigheten
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten är en statlig myndighet. Det innebär att det du skickar till oss via e-post, post eller fax i regel blir en allmän handling och kan begäras ut av vem som helst. Vid en begäran om allmän handling görs alltid en sekretessprövning.
-
Varningssystem Narkotika (VSN)
Uppdaterad:Varningssystem Narkotika (VSN) är ett nationellt informations- och varningssystem där syftet är att underlätta informationsutbytet mellan anslutna aktörer från nationella myndigheter, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det övergripande målet med VSN är att det ska bidra till att förebygga dödsfall och skador orsakade av narkotika.
-
Vad är VSN?
Uppdaterad:VSN utgörs av ett nätverk och en webbportal. Anslutna medlemmar har möjlighet att dela information och kunskap med varandra av både brådskande och icke-brådskande karaktär. Informationen och kunskapen kan exempelvis handla om nya eller kontaminerade substanser eller förändrade droganvändningsmönster. Arbetet i VSN kan också fungera som stöd för ett generellt hälsofrämjande och narkotikaförebyggande…
-
Hur fungerar webbportalen för VSN?
Uppdaterad:Informationsutbytet i portalen startar med att någon av aktörerna rapporterar in en händelse, och att denna godkänns för publicering av Folkhälsomyndigheten. Samtliga medlemmar i VSN-nätverket får då en mejl-notis om att en ny händelse rapporterats in i systemet. För att ta del av händelsen i fulltext krävs att man loggar in i portalen. I portalen kan aktörerna också kommentera händelser, läsa andras…
-
Vilka kan vara med i VSN?
Uppdaterad:VSN består av yrkespersoner med arbetsuppgifter som på olika sätt är kopplat till narkotika. Yrkespersonerna finns inom kommuner, regioner och myndigheter och arbetar antingen direkt med personer som använder narkotika eller så har de en strategisk/analytisk/utredande roll inom narkotikaområdet. Inom kommunerna gäller det framförallt verksamhet inom socialtjänst och i regionerna kan det bland annat…
-
Vilken nytta har vi av VSN?
Uppdaterad:VSN gör det möjligt för aktörer från myndigheter, regioner och kommuner att dela information, kunskap och varningar. Informationen som rapporteras in och som delas mellan alla anslutna i VSN bidrar till att många nås av samma information samtidigt om t.ex. nya substanser eller förändrade droganvändningsmönster. Det ökar förutsättningarna att i ett tidigt skede upptäcka risker som kan leda till ökning…
-
Vad är bakgrunden till VSN?
Uppdaterad:Ett varningssystem för aktörer inom myndigheter, regioner och kommuner är en av flera åtgärder i arbetet med att motverka narkotikarelaterad dödlighet. I juni 2021 fick Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att implementera ett nationellt varningssystem (regeringens dnr S2021/04815) och 2023
-
Vilken sorts information finns i VSN?
Uppdaterad:Informationen kan bestå av både kvalitetsgranskad, så kallad verifierad information, och information som inte är verifierad men som ändå kan ha en relevans för sammanhanget. Denna icke-verifierade information kan vara och visa sig bli värdefull. Den kan exempelvis tyda på trender och på så vis förbereda andra på tänkbart scenario. I VSN kan man dela både information som är brådskande och icke-brådskande…
-
Vad är Varningssystem Narkotika (VSN)?
Uppdaterad:Varningssystem Narkotika (VSN) är ett nationellt informations- och varningssystem i form av en sluten webbportal. Det är Folkhälsomyndigheten som administrerar webbportalen, på uppdrag av regeringen. Syftet med systemet är att underlätta informationsutbytet mellan anslutna aktörer från nationella myndigheter, hälso- och sjukvård och socialtjänst…
-
Hur kan man ansluta till nätverket i VSN?
Uppdaterad:Uppfyller du nedanstående kriterier är du välkommen att anmäla ditt intresse att ansluta: Intresseanmälan att ansluta till Varningssystem Narkotika (VSN) För att kunna ansluta till VSN ska du vara verksam inom myndighet, region eller kommun och: i din yrkesroll möta personer som använder narkotika ELLER ha en strategisk/analytisk/utredande roll inom narkotikaområdet…
-
Folkhälsomyndighetens årsredovisning 2024
Publicerad:Under 2024 firade Folkhälsomyndigheten sitt 10-årsjubileum, fick en ny instruktion och en ny generaldirektör, Olivia Wigzell.
-
Vad förväntas av en deltagare i VSN?
Uppdaterad:Om man är ansluten till VSN ska man kunna identifiera och bedöma vilken information som är relevant att dela. Det är också viktigt att ta del av informationen som kommer via VSN, hålla sig uppdaterad och aktivt använda portalen vid behov. Hur mycket information varje medlem i VSN kommer att delge de övriga i nätverket kommer att variera. Några kommer…
-
Finns det information som inte får delas i VSN?
Uppdaterad:I VSN får inga uppgifter som är skyddade av sekretess eller som på annat sätt gör det möjligt att identifiera enskilda individer förekomma. En uppgift som en medlem i VSN lämnat granskas av Folkhälsomyndigheten innan den nya uppgiften publiceras. Granskningen innebär framförallt att se till så att inga sekretesskyddade uppgifter eller uppgifter som gör det möjligt att identifiera individer förekommer.
-
Hur når vi ut till dem som behöver informationen och inte är anslutna till nätverket i VSN?
Uppdaterad:Anslutna till VSN-nätverket identifierar och bedömer vilken information som bör nå ut till andra målgrupper. Det kan handla om specifika och brådskande varningar om t.ex. nya hälsofarliga substanser.
-
-
Kan vem som helst ta del av information via webbportalen?
Uppdaterad:Nej, Webbportalen är ett låst forum dit enbart anslutna nätverksmedlemmar har tillgång. Medlemmarna har dock ett ansvar att vidareförmedla relevant information från VSN till målgrupper som man bedömer är i behov av informationen. Detta gäller särskilt brådskande (rödmarkerad) information.
-
Måste alla ha information att dela?
Uppdaterad:Nej, man måste inte dela information för att få vara med i nätverket. För somliga av de anslutna aktörerna i VSN-nätverket är det främst att få ta del av information som är det viktiga. Informationen kan bidra till exempelvis förebyggande insatser och höjd beredskap för olika slags situationer och händelseutveckling.
-
Bilaga 2: Verksamheter ANDTS
Publicerad:Uppdaterad:Bilaga till publikationen Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2022