Influensarapport vecka 40, säsongen 2024–2025

Lyssna

Denna veckorapport publicerades den 4 oktober 2024 och redovisar en sammanfattning av läget för den period då veckorapporterna för influensa har haft uppehåll (vecka 21–39, 2024).

Samlad bedömning av läget i Sverige

Sammantaget visar övervakningen av influensa på en mycket låg aktivitet i Sverige. Folkhälsomyndigheten följer influensaläget kontinuerligt och publicerar rapporter varannan vecka till dess att vinterns epidemi är igång.

Sammanfattning av influensaaktiviteten sommaren 2024

Under vecka 21–39, då veckorapporterna för influensa haft uppehåll, har totalt 438 fall av influensa rapporterats i Sverige, se Figur 1. Av dessa var 72 procent influensa A och 28 procent influensa B. Av fallen med influensa A har 85 prover subtypats till influensa A(H1)pdm09 och 89 prover subtypats till influensa A(H3), se Figur 2. Alla prover som linjetypats var influensa B/Victoria (13 prover). Sporadiska fall av influensa är förväntade under sommarmånaderna i samband med att personer reser utomlands och smittas där.

Under vecka 31–32 sågs ett utbrott av influensa A(H1N1)pdm09 i Region Jämtland Härjedalen, troligtvis kopplat till flera internationella evenemang som ägde rum i regionen. De flesta rapporterade fallen var i åldersgruppen 40–64 år (medianålder 45 år) och cirka en femtedel av fallen (6 av 27 fall) var bland personer 80 år och äldre. Tre utbrott på särskilda boenden för äldre rapporterades till Smittskyddsläkaren. Detta syns även i statistiken över rapporterade fall där en tredjedel av fallen vecka 32 rapporterades bland personer boende på särskilda boenden för äldre. Från vecka 33 har endast sporadiska fall rapporterats i regionen.

Figur 1. Antal laboratorieverifierade influensafall (alla typer) per vecka under sommarperioderna vecka 21 till 39, 2017–2024. Säsongen 2020–2021 exkluderad på grund av få fall.

Antalet fall per vecka har varit lågt under stora delar av sommaren. Flest fall syns vecka 21 och 32 för sommarperioden 2024.

Figur 2. Antal laboratorieverifierade influensa A-fall med rapporterade subtyp per vecka, vecka 21 till 39 2024. Observera att data är preliminära.

Under vecka 28–29 och 31–32 ses toppar som var beroende på isolerade utbrott av influensa under sommaren.

Läget i Världen

I övriga Europa var influensaktiviteten under sommarperioden mycket låg, som förväntat för årstiden. Ett utbrott av influensa A rapporteras ha pågått på Malta under sommaren, vilket syns i bland annat ett ökat antal bekräftade fall och sjukhusvårdade patienter.

European Respiratory Virus Surveillance Summary (erviss.org)

Under södra halvklotets vintersäsong har influensa A(H3N2) dominerat i Oceanien och Sydamerika, medan influensa A(H1N1)pdm09 och B/Victoria dominerat spridningen i södra Afrika.

WHO:s senaste uppdatering om influensaläget gäller vecka 37 2024. På det norra halvklotet var influensaaktiviteten fortsatt låg, vilket är förväntat vid denna tid på året. På södra halvklotet rapporteras en minskande eller stabiliserad influensaktivitet. En fortsatt förhöjd aktivitet, främst orsakat av influensa B/Victoria, sågs i vissa sydamerikanska länder. Även i vissa länder i Östafrika och Oceanien sågs en fortsatt förhöjd aktivitet orsakat av influensa A, i Östafrika även influensa B. En förhöjd aktivitet rapporteras från Västafrika, Centralafrika, västra- och södra Asien, Sydostasien, Centralamerika och Karibien. Dominerande typ/subtyp varierar regionalt. WHO rapporterar också om en ökad influensaaktivitet i vissa länder i Centralamerika och Västafrika.

Säsongsrapport 2023–2024

Den 13 september publicerades säsongsrapporten Influenza in Sweden 2023–2024, som sammanfattar den epidemiologiska och virologiska utvecklingen i Sverige under influensasäsongen 2023–2024.

Influenza in Sweden – Season 2023–2024

Säsongsvirusdagen 2024

Säsongsvirusdagen arrangerades den 9 september 2024 som ett heldagsmöte, dels fysiskt, dels som en webbsändning, inför kommande vintersäsong 2024–2025. Under mötet sammanfattades bland annat den epidemiologiska och virologiska utvecklingen i Sverige och världen, rekommendationer och kommunikationsplanering inför höstens vaccinationer mot influensa och covid-19, förebyggande insatser mot allvarlig RS-virus infektion hos vuxna och barn, läget för fågelinfluensa H5N1 samt nyheter från forskningsvärlden. Se nedan länk för agenda och de presentationer som hölls under dagen.

Säsongsvirusdagen 2024

Kommentarer till statistiken

Folkhälsomyndigheten använder sig av ett antal olika övervakningssystem för att följa influensans spridning i Sverige under säsongen.

Beskrivning av datakällor för övervakning av influensa

De flesta prover analyseras med olika multiplexmetoder som inkluderar andra agens (bland annat RS-virus och SARS-CoV-2) och med den breda provtagningen för covid-19 medför det att betydligt fler prover nu analyseras för influensa än under säsongerna innan pandemin av covid-19. Detta gör att antalet fall per vecka inte är jämförbart med nivåerna under säsongerna före 2020.

På grund av en pågående smittspridning av fågelinfluensa A(H5N1) hos fåglar och fall hos en del däggdjur i världen förstärktes övervakningen av influensa A-fall under sommarperioden (vecka 21–39). Detta medför att en högre andel influensa A-positiva prover subtypats för att fastställa att det rör sig om säsongsinfluensa. Vid eventuellt negativt resultat vid subtypning till A(H1)pdm09 eller A(H3) har Folkhälsomyndigheten möjlighet att utföra ytterligare subtypning för influensa A(H5) samt sekvensering. Folkhälsomyndigheten har också diagnostisk beredskap för analys av influensa A(H5) vid direkt misstanke om infektion med fågelinfluensa.

Bekräftade fall redovisas per provtagningsvecka, i andra hand rapporteringsvecka om provtagningsdatum saknas. Statistik på ålder- och könsfördelning baseras på fall där det inkommit information om ålder och juridiskt kön.

Data över avlidna innefattar bekräftade influensafall som avlidit inom 30 dagar efter diagnos, oavsett dödsorsak. Statistiken för patienter som vårdats inom intensivvården innefattar både patienter med influensa som primär- eller bidiagnos.