Sentinelövervakning för influensa, covid-19 och RS-virus

Lyssna

Sentinel är ett engelskt ord som betyder spejare eller vakt. Sentinelövervakningen innebär att ett urval av läkare, mottagningar och kliniker provtar patienter med luftvägssymtom och skickar in proverna till Folkhälsomyndigheten.

Proverna analyseras för influensa, covid-19 och RS-virus. För influensa och RS-virus fastställs typ (A vs B) respektive samt för influensa även subtyp eller linjetyp. En del influensa och covid-19-positiva prover sekvenseras för att identifiera vilka genetiska subgrupper av respektive virus som cirkulerar. För influensa ingår även att följa mutationer som påverkar hur väl antivirala läkemedel fungerar. Syftet med sentinelprovtagningen är att bidra till övervakningen av influensa, covid-19 och RS-virus genom denna fördjupade virologiska analys.

Med sentinelprovtagning får myndigheten också en överblick av hur många av de provtagna patienterna med luftvägssymtom inom öppenvården som har influensa, covid-19 eller RS-virus. Provtagningen bidrar också till uppföljningen av vaccinationsskyddet (läs mer under Underlag för bedömning av vaccinationseffekt).

Om provtagningen

De kliniker som anmält sig som sentinelprovtagare tar varje vecka näsprover från patienter med influensaliknande symtom eller akut luftvägsinfektion. Proverna skickas portofritt till Folkhälsomyndigheten för kostnadsfri analys. Klinikerna ersätts med 50 kronor per prov för maximalt fem patientprov per vecka. Vid fler prover utgår ingen ersättning men analysen är kostnadsfri. Provtagningsmateriel skickas ut i samband med anmälan till sentinelprovtagningen.

Provsvar ges för alla patienter men med reservation för fördröjning jämfört med ordinarie diagnostik. Sentinelprovtagningen ska inte användas för eller ersätta diagnostiska syften. Om provsvaret behövs för handläggning av patienten ska provet istället skickas till det kliniska mikrobiologiska laboratorium som används för rutindiagnostik.

Sentinelprovtagningen har pågått med analys för influensavirus sedan säsongen sent 1990-tal. I samband med spridningen av covid-19 i Europa i februari 2020 beslutade Folkhälsomyndigheten att inkludera analys för covid-19 i sentinelprovtagningen. Säsongen 2024-2025 inkluderas även RS-virus.

Vill du bli sentinelprovtagare?

Alla mottagningar och enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner, inklusive barnkliniker, är välkomna att delta.

Anmälan till sentinelprovtagning för influensa, covid-19 och RS-virus

Elektronisk remiss och provsvar

För att effektivisera arbetet och korta ner svarstiden vid sentinelprovtagning används en webbapplikation för elektronisk hantering av remisser och provsvar. Se länkar till den elektroniska remissen och LabPortalen, där provsvar återges.

När startar provtagningen?

Sentinelsäsongen startar vecka 40 på hösten och pågår till och med vecka 20 på våren.

Underlag för bedömning av vaccinationseffekt

Genom sentinelövervakningen deltar Folkhälsomyndigheten i det europeiska nätverket VEBIS, Vaccine Effectiveness, Burden and Impact Studies for influenza and covid-19. Nätverket analyserar årligen skyddseffekten (vaccinationseffekten) av influensavaccin och sedan 2021 även vaccin mot covid-19 baserat på data från medlemsländernas sentinelövervakning och registerstudier. Därför innehåller remissen för sentinelprovtagningen kompletterande frågor om riskgrupp och vaccination. Data från flera länders sentinelprovtagning samlas på samma sätt och kan sedan analyseras poolat, för att öka tillförlitligheten av resultaten.

Studier av vaccinationseffekten ger värdefull information om effektiviteten av vaccination mot influensa och covid-19, speciellt i de grupper som har ökad risk för allvarlig sjukdom. Eftersom arvsmassan av båda virusen förändras över tid behöver vaccinerna uppdateras och där bidrar såväl insamlingen av prover inom sentinelprovtagningen och analyserna inom VEBIS projektet.

Vaccine Effectiveness, Burden and Impact Studies (VEBIS) (ecdc.europa.eu)

Läs mer