Fördjupad information om sentinelövervakningen för influensa, RS-virus och covid-19 samt frågor och svar

Lyssna

Fördjupad information om den nationella sentinelövervakningen samt sentinelprovtagningen för influensa, RS-virus och covid-19.

Sentinelövervakningen bidrar med värdefull information

För att kunna informera sjukvården, myndigheter och allmänhet om förekomsten och spridningen av influensa, RS-virus och covid-19 följer Folkhälsomyndigheten förekomsten av luftvägsvirus på flera olika sätt. Sentinelprovtagningen ger tillgång till prover från patienter som inte är så allvarligt sjuka att de söker sjukhusvård, vilket är ett viktigt komplement till övrig övervakning. Genom sentinelprovtagningen kan vi fastställa hur många av de patienter som söker inom öppenvården som har influensa, RS-virus eller covid-19, vilka virusstammar som cirkulerar, om dessa liknar de stammar som ingår i årets vaccin och om det finns resistens mot antivirala läkemedel. Denna kunskap är viktig både för att bedöma utvecklingen under säsongen och hur patienter med symtom på infektion med luftvägsvirus bäst ska handläggas.

Från och med hösten 2024 kommer proverna från sentinelövervakningen att analyseras även för RS-virus och typas för att skilja mellan serotyperna A och B.

Folkhälsomyndigheten deltar i det europeiska nätverket VEBIS, Vaccine Effectiveness, Burden and Impact Studies for influenza and covid-19. Nätverket analyserar årligen skyddseffekten (vaccinationseffekten) av vaccin mot influensa och covid-19 baserat på data från medlemsländernas sentinelövervakning. Därför innehåller remissen för sentinelprovtagningen kompletterande frågor om riskgrupp och vaccination.

Sentinelsystemen i Europas olika länder är samordnade och de länder som deltar i nätverket VEBIS har ett gemensamt studieprotokoll för att kunna jämföra data och möjliggöra att data kan analyseras tillsammans. Folkhälsomyndigheten rapporterar varje vecka data från den svenska sentinelövervakningen till den Europeiska smittskyddsbyrån, ECDC, som i sin tur rapporterar vidare till Världshälsoorganisationen, WHO. På så sätt bidrar Sverige med data till den globala övervakningen och möjliggör vaccineffektivitetsstudier.

Vaccine Effectiveness, Burden and Impact Studies (VEBIS) (ecdc.europa.eu)

Influensaliknande sjukdom är inte alltid covid-19 eller influensa – provtagning behövs

Influensaliknande sjukdom kan orsakas av många olika virus. Genom sentinelövervakningen får vi information om hur många av patienterna som söker för influensaliknande sjukdom (ILS) eller akut respiratorisk infektion (ARI) som verkligen har covid-19 eller influensa. Från och med hösten 2024 utförs även analys för RS-virus.

Som sentinelprovtagare tar läkaren näsprover från patienter med symtom som överensstämmer med definitionerna för ILS eller ARI. Proverna skickas portofritt till Folkhälsomyndigheten och analyseras kostnadsfritt för influensa, RS-virus och covid-19 med PCR-teknik. Ersättning utgår med 50 kronor per prov för maximalt fem patienter per vecka. Önskar sentinelprovtagarna ta fler prover går det bra, analysen utförs gratis, men ingen extra ersättning utgår.

Provsvar ges för alla patienter men tar ofta längre tid i jämförelse med ordinarie diagnostik på regionala laboratorier. Om provsvaret behövs för handläggning av patienten ska provet istället skickas till det kliniska mikrobiologiska laboratorium som används för rutindiagnostik.

Frågor och svar om sentinelövervakningen

Här vi sammanställt några frågor och svar om sentinelövervakningen.

Vilka kan delta i sentinelövervakningen?

Alla mottagningar och enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner, inklusive barnkliniker, är välkomna att delta.

Hur anmäler man sig?

Anmälan till sentinelprovtagning för influensa, covid-19 och RS-virus

Vi var med förra året – måste vi anmäla oss igen?

Ja, ni behöver anmäla er på nytt. Detta för att hålla kontaktpersoner, telefonnummer, e-postadresser och patientunderlag uppdaterade.

Varför behöver vi ange information om patientunderlaget?

Ert patientunderlag (antal listade patienter) används för att uppskatta täckningsgrad av sentinelövervakningen. Informationen rapporteras även till VEBIS/ECDC.

Hur får vi provtagningsmaterial?

Provtagningsmaterial, provpinnar och kartonger, skickas till nya deltagare i sentinelprovtagningen i samband med anmälan. Vid behov av ytterligare provtagningsmaterial under säsongen kan man vända sig till inflanalyser@folkhalsomyndigheten.se.

När startar sentinelövervakningen?

Sentinelsäsongen startar vecka 40 på hösten och pågår till och med vecka 20 på våren. Vid behov/beroende på smittspridning och rekommendationer från ECDC kan perioden förlängas.

Det är särskilt viktigt att vara aktiv i början av säsongen för att vi ska kunna identifiera när spridningen av influensa börjar och vilka stammar som cirkulerar.

Regelbunden provtagning är naturligtvis bäst, men ni är välkomna att lämna in prover även om ni inte kan göra så varje vecka.

Hur vet jag om patienten har ILS eller ARI?

Enligt den europeiska falldefinitionen bedöms en patient ha ILS om patienten:

  • har blivit hastigt sjuk, och
  • har minst ett av följande luftvägssymtom: hosta, halsont, andnöd, och
  • har minst ett av följande systemiska symtom: feber, allmän sjukdomskänsla, huvudvärk, myalgi.

Enligt den europeiska falldefinitionen bedöms en patient ha ARI om patienten:

  • blivit hastigt sjuk, och
  • har minst ett av följande luftvägssymtom: hosta, halsont, andnöd, rinit.

Symtomen kan variera beroende på patienternas ålder, grundstatus och virustyp. Framförallt mycket små barn och äldre kan ha atypiska symtom. Grunden för rapportering är dock alltid den enskilde läkarens bedömning att patienten har ILS eller ARI.

Vilka patienter ska jag ta prover på?

Proverna bör tas slumpvis, till exempel de första fem patienterna som söker för ILS eller ARI varje vecka. För analys av vaccineffektivitet begränsas provtagningen till max 10 dagar sedan insjunkningsdatum eller symptomdebut. I början av säsongen är det särskilt viktigt att vara generös med provtagningen så att vi hittar de första fallen. Det är också viktigt att skicka prov om patienten är vaccinerad mot influensa, covid-19 och/eller RS-virus.

Hur tar jag prover?

Provtagningsmaterial erhålls kostnadsfritt från Folkhälsomyndigheten. Ett sekretprov tas från patienten med hjälp av en flockad pinne som förs in i patientens båda näsborrar och snurras runt. Pinnen stoppas i en ytterhylsa utan vätska som skickas portofritt till Folkhälsomyndigheten.

Elektronisk remiss och provsvar

För att effektivisera arbetet och korta ner svarstiden vid sentinelprovtagning används en webbapplikation för elektronisk hantering av remisser och provsvar. Se länkar till e-remissen och LabPortalen, där provsvar återges.

Hur presenteras data?

Varje vecka under säsongen publicerar Folkhälsomyndigheten veckorapporter om influensa, RS-virus och covid-19.