De nationella mikrobiella övervakningsprogrammen med karaktärisering av smittämnen på nationell nivå är en viktig del i landets smittskyddsarbete. Programmen syftar till övervakning, utbrotts-, metod- och kvalitetsstöd samt till utvärdering av preventiva insatser som vaccinationer. De bygger på ett samarbete mellan de kliniska mikrobiologiska laboratorierna och Folkhälsomyndigheten och kompletterar den epidemiologiska övervakning som sker genom SmiNet och andra icke-mikrobiella övervakningssystem.
Valet av smittämnen och dess omfattning baseras på den aktuella epidemiologiska situationen och prioriteras utifrån relevansen av mikrobiella övervakningsdata och möjligheten att genom preventiva insatser påverka situationen.
Resultaten för respektive program publiceras på Folkhälsomyndighetens webbplats och där så är aktuellt, vid utbrott. Resultat publiceras också i myndighetsgemensamma rapporter som Swedres-Svarm, barnvaccinationsrapporten och zoonosrapporten. Vid behov sker ytterligare rapportering som beror av det aktuella läget kring en smittsam sjukdom eller som riktar sig mot särskilda målgrupper nationellt eller internationellt.
Mer om resultat för respektive program: Information om de mikrobiella övervakningsprogrammen
Mer om ytterligare rapportering: Fördjupad information om de mikrobiella övervakningsprogrammen
Översikt på övervakade smittämnen
(1) Proven skickas tillsammans med Folkhälsomyndighetens standardremiss eller särskilt utformade följesedlar för de nationella övervakningsprogrammen för C. difficile, H. influenzae S. pneumoniae.
(2) För anmälningspliktiga sjukdomar registreras resultaten i SmiNet, övriga skickas till insändande laboratorium.
SmiNet
(3) Förutom angivna intervall kan rapportering ske oftare om särskilda behov föreligger, exempelvis vid utbrott. Resultat finns tillgängliga via sjukdomsstatistik för respektive agens/sjukdom eller på utbrottssidan.
(4) För HUS-fall skickas feces där EHEC inte varit möjlig att isolera.
(5) Utförs av referenslaboratoriet för bakteriell STI vid Örebro Universitetssjukhus.
Laboratorier (SLIM)
(6) Utförs av referenslaboratoriet för patogena Neissera vid Örebro Universitetssjukhus.
Laboratorier (SLIM)
(7) Vid större lokala utbrott typas ej alla avgiftsfritt.
OBS! För eventuell verifiering av fenotypisk resistens ska isolatet skickas till Klinisk mikrobiologi, Karlskrona.
Läs mer: Referenslaboratorium (mikrobiologi.org)
Isolat som har skickats in under annat insamlingsprogram (till exempel ESBLCARBA, VRE) ska inte skickas in på nytt, men ange på remissen vilken fenotypisk resistens enligt ovan som isolatet har.
(a) Isolat som med diskdiffusion får ett resultat inom ATU och som inte har konfirmerats omfattas inte av insamlingen. För uppdaterad information om resistensbestämning avseende cefiderocol:
EUCAST warnings concerning antimicrobial susceptibility testing products or procedures (eucast.org)
(b) Isolat från cystisk fibros-patienter omfattas inte av insamlingen.
(c) Undantag för isolat med metallobetalaktamas-produktion som förklaring till resistensen (dessa skickas dock in under ESBLCARBA).
(d) Undantag för arter med förväntad resistent fenotyp.
EUCAST expected phenotypes (eucast.org)
(e) Övriga mycket ovanliga fenotyper som påvisas vid kliniska mikrobiologiska laboratorier tas emot efter överenskommelse. Kontakt via kundtjänst (010-205 24 44) till ansvarig mikrobiolog vid Enheten för laborativ bakterieövervakning.