Frågor och svar om sjukdomen mpox

Lyssna

Frågor och svar om mpox (tidigare apkoppor) riktar sig främst till allmänheten.

För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan och klickar sedan på Lyssna.

Om sjukdomen mpox

Lyssna

Mpox är en infektionssjukdom som kan överföras mellan djur och människa och mellan människor. Mpox orsakas av apkoppsvirus. Viruset delas upp i två typer: klad 1 och klad 2. Klad 1 har rapporterats som allvarligare med en väsentligt högre dödlighet än klad 2. Klad 1 är dessutom mer smittsamt.

Sedan senhösten 2023 sprids klad 1 i centrala Afrika med ett snabbt ökande antal sjukdomsfall, framförallt i Demokratiska republiken Kongo. Fram till augusti 2024 har utbrottet av klad 1 spridits till flera länder i Afrika.

Viruset smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en infekterad person, utgör en särskilt hög risk. Infektionen kan spridas utan sexuell kontakt, till exempel inom familjer.

Sjukdomsinformation om mpox

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Om du misstänker att du har blivit smittad med mpox bör du snarast kontakta sjukvården för rådgivning och eventuell provtagning. Vaccin som ges efter att man har utsatts för smitta ska ges så snart som möjligt, helst inom fyra dagar för att det ska ha effekt. Det är alltid en läkare som bedömer om du har behov av att vaccineras.

Om du har identifierats i en smittspårning kommer sjukvården kontakta dig och bedöma om du har behov av att vaccineras för att förhindra att du blir sjuk.

Om du tror att du har en ökad risk att drabbas av mpox kan du själv kontakta sjukvården för rådgivning och frågor om vaccination. Ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma symtom och hjälp med var du kan söka vård. Du kan också läsa mer på 1177.se.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Blåsorna man får vid mpox kan påminna om både vattkoppor och herpes, som båda är betydligt vanligare än mpox. Du bör misstänka mpox om du får smärtsamma blåsor och sår, och de senaste tre veckorna antingen haft nära fysisk kontakt med en person som haft symtom på mpox, eller om du haft en ny sexuell kontakt. Det gäller särskilt, men inte enbart, om du är en man som har haft sex med andra män.

Du bör också misstänka mpox om du får tydliga symtom, som smärtsamma blåsor och sår inom tre veckor efter att du har kommit hem från ett område med pågående spridning av mpox.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Mpox smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Du kan både smittas sexuellt eller via nära kontakt i till exempel ett hushåll. Fysiska sexuella kontakter eller andra nära hudkontakter med en smittsam person som har blåsor, utgör en särskilt hög risk. Hos personer med mpox kan apkoppsvirus hittas i sädesvätska eller slidsekret.

Virus kan sannolikt i vissa fall också spridas vid nära fysisk kontakt med en infekterad person genom inandning av små vätskedroppar från saliv i munhåla och svalg. Det har förekommit ett mindre antal fall med indirekt överföring av viruset, såsom via sängkläder, handdukar och sexleksaker som en person med mpox har varit i kontakt med. Viruset kan även spridas från mor till det nyfödda barnet, främst i samband med förlossningen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Överföringen av mpox sker i huvudsak vid nära fysisk kontakt inklusive sexuella kontakter. Ett stort antal sexpartners har visat sig innebära en hög risk för att drabbas, särskilt inom gruppen män som har sex med män (MSM).

Kondom ger inte ett fullgott skydd. Kondom skyddar däremot mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Symtomen på mpox kan skilja sig åt beroende på vilket sätt du har blivit smittad.

De här symtomen är vanliga vid icke-sexuell smitta:

  • Blåsor eller sår, ofta på bålen, armar, ben, händer och fötter.

Man kan också få:

  • Feber.
  • Ont i huvudet och i musklerna.
  • Svullna lymfkörtlar.

Vid sexuell smitta är dessutom följande symtom vanliga:

  • Blåsor eller sår i ansiktet, eller i och runt munnen och i halsen.
  • Blåsor eller sår på och runt könsorganen och runt analöppningen.
  • Problem med avföring, till exempel diarré, och svårigheter att kissa.
  • Smärta runt analöppningen och i ändtarmen.
  • Tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet.
Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Sjukdomen kan orsaka mycket obehag med smärtsamma blåsor i huden och/eller slemhinnorna. Sjukdomen läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor. Det finns också vaccin och antivirala läkemedel för behandling av mpox.

Yngre barn samt gravida och personer med nedsatt immunförsvar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka om de insjuknar med mpox. Det händer att personer med mpox behöver läggas in på sjukhus, för att de exempelvis haft svårigheter att äta på grund av smärtsamma blåsor i munnen. I sällsynta fall kan sjukdomen leda till komplikationer och i undantagsfall orsaka dödsfall. Det finns läkemedel med effekt mot infektionen och som rekommenderas vid allvarlig sjukdom.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Ovaccinerade personer som har en ökad risk att smittas med mpox rekommenderas vaccination.

Vaccination mot mpox

Vaccinationen erbjuds oftast vid infektionskliniker eller kliniker som följer personer med sexuellt överförbara infektioner. För vidare information om var en vaccination erbjuds i din region gå till 1177.se.

Sjukvårdsinformation (1177.se)

Det går att förebygga att smittas genom att undvika närkontakt med personer som har mpox. Nära hudkontakter, exempelvis sexuella kontakter, med en person som har mpox innebär en särskilt hög risk. Ett stort antal sexpartners har visat sig innebära en hög risk för att drabbas, särskilt inom gruppen män som har sex med män (MSM).

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Undvik nära hudkontakter, särskilt nya sexuella kontakter, om du har symtom på mpox. Då minskar du risken för att smitta andra. Följ de individuella förhållningsregler som du fick av din behandlande läkare i samband med att diagnosen ställdes.

Om en person har konstaterad mpox får hen särskilda förhållningsregler från vården för att undvika att överföra mpox till andra.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Mpox är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Det betyder bland annat att om du misstänker att du har mpox har du en skyldighet att söka vård. Det innebär också att smittskyddsåtgärder såsom smittspårning och förhållningsregler används av vården för att begränsa spridningen.

Vården ska anmäla alla fall av mpox till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Yngre barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar har större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas med mpox.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Mpox orsakas av apkoppsvirus, en art av ortopoxvirus. Apkoppsvirus delas upp i två typer: klad 1 och klad 2. Klad 1 har rapporterats som allvarligare med en väsentligt högre dödlighet och mer smittsam än klad 2.

I det senaste utbrottet i Demokratiska republiken Kongo och länder i närområdet är det klad 1 som sprids. I det globala utbrottet som startade 2022 är det klad 2 som spridits.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Tiden från att man blir smittad till att man blir sjuk (inkubationstiden) är vanligtvis 6 till 13 dagar men kan också vara kortare eller sträcka sig upp till 21 dagar.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Sjukdomen mpox kan orsaka mycket smärta och obehag, men läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor. Personer med nedsatt immunförsvar kan ha en längre sjukdomsperiod. Vuxna, immunfriska personer blir sällan allvarligt sjuka. Det händer att personer med mpox behöver läggas in på sjukhus, till exempel på grund av svårigheter att äta för att de har smärtsamma blåsor i munnen.

Yngre barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar har större risk att bli allvarligt sjuka i mpox om de smittas med apkoppsvirus. I sällsynta fall, oftast hos personer med nedsatt immunförsvar, kan sjukdomen leda till komplikationer.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

I de data som finns tillgängliga har vård- och laboratoriepersonal mycket låg risk att få mpox i sin yrkesutövning. I det globala utbrottet av mpox klad 2 som startade 2022 har enstaka fall av smitta i vården rapporterats, och då endast efter tydliga händelser som till exempel stickskador.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Vården kan misstänka mpox utifrån beskrivna symtom eller om en person varit utsatt för risk att smittas. Diagnosen bekräftas efter provtagning genom att virusets arvsmassa påvisas vid en analys i ett laboratorium.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Behandling mot mpox

Lyssna

Det finns läkemedel som kan lindra symtomen vid mpox. De flesta behöver ingen behandling, utan besvären går över av sig självt efter två till fyra veckor. För individer med svår sjukdom finns också antivirala läkemedel att tillgå, det vill säga läkemedel som kan bromsa virusets tillväxt i kroppen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna
  • Om du får tydliga symtom som smärtsamma blåsor och sår, och de senaste tre veckorna antingen haft nära fysisk kontakt med en person som haft symtom på mpox, eller om du haft ny sexuell kontakt. Det gäller särskilt, men inte enbart, om du är en man som har haft sex med andra män.
  • Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox och har tydliga symtom som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem.
  • Om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i ett område där det är spridning av mpox.

Om du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning. Detta gäller oavsett om du har symtom eller inte och oavsett om du rest eller inte.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Ja, det finns ett vaccin. Vaccinationen ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare.

Vaccination mot mpox

För att smittspridningen ska kunna bromsas behöver vaccination kombineras med andra åtgärder, som provtagning, smittspårning och information om sjukdomen. Att följa de förhållningsregler som ges av behandlande läkare är också en viktig förebyggande åtgärd.

Frågor och svar om vaccination mot mpox

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Vaccinationen erbjuds oftast vid infektionskliniker eller kliniker som följer personer med sexuellt överförbara infektioner. För vidare information om var en vaccination erbjuds i din region, rekommenderas regionens webbplats.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

I Sverige erbjuds mpox-vaccination gratis till de rekommenderade grupper som har en ökad risk för sjukdomen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Om en vaccinerad person trots vaccination får symtom på mpox ska hen kontakta vården för råd, provtagning och smittspårning. Insjuknande efter vaccination förekommer men ger oftast mildare symtom än för en ovaccinerad person.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Barn och unga

Lyssna

Ja, även friska barn och ungdomar i alla åldrar kan få mpox om de har nära kontakt med en person med en pågående mpox-infektion.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Även personer under 18 år kan efter en bedömning av en läkare få vaccin mot mpox.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Om resor och mpox

Lyssna

Vaccin rekommenderas till personer som har särskild risk att bli smittade. Vaccinationen ges bara till personer där rekommendationerna vid resor inte bedöms vara tillräckliga.

Vaccinationen ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare.

Följande personer kan rekommenderas vaccin:

  • Män och transpersoner som har sex med män och som har en ökad risk att få viruset.
  • Personer som har sex med män mot ersättning.
  • Personer som ska resa till områden med stor spridning av mpox och som har en särskild risk att utsättas för viruset. Vaccinationen ges bara till personer där rekommendationerna vid resor inte bedöms vara tillräckliga. Det kan till exempel gälla personer som ska arbeta inom sjukvården eller som ska vara en längre tid i områden med smittspridning.
  • Personer som har haft kontakt med någon som är smittad eller misstänkts vara smittad av mpox.
Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Om du planerar att resa till ett område där mpox sprids, tänk på följande:

  • Följ Utrikesdepartementets råd inför resa.
  • Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till. Information om var spridning av mpox pågår finns på Folkhälsomyndighetens utbrottssida.
  • Följ de lokala anvisningarna i det land som du vistas i för hur du ska agera om du får tydliga symtom på mpox som smärtsamma blåsor och sår. Tänk på att om du har fått symtom på mpox eller annan smittsam sjukdom medan du är utomlands kan regler i landet du befinner dig i medföra att du nekas hemresa tills du inte längre bedöms kunna smitta andra.
  • Om du befinner dig i ett område som har pågående spridning av mpox, undvik nära kontakter, som till exempel nära hudkontakter.
  • Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående spridning av mpox.

UD:s reseinformation (regeringen.se)

Mpox (internationellt 2024–)

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Du behöver inte kontakta vården enbart för att du varit i ett område där sjukdomen förekommer. Var uppmärksam på tydliga symtom på mpox som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem ochkontakta 1177 om du får tydliga symtom.

Mpox smittar huvudsakligen genom hudkontakt. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha mpox eller som har fått diagnosen mpox, kontakta 1177 oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Håll dig uppdaterad om det rådande smittoläget. Mpox smittar huvudsakligen genom hudkontakt. Undvik nära kontakter, som till exempel nära hudkontakter. Undvik särskilt nya sexuella kontakter. Var uppmärksam på tydliga symtom på mpox som smärtsamma blåsor och sår.

Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha mpox eller som har fått diagnosen mpox, kontakta vården oavsett om du har symtom eller inte.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Mpox smittar vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Det finns inga kända fall av smitta på flygplan. Misstänker du att du blivit utsatt för smitta ska du kontakta vården i Sverige vid hemkomst.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Precis som vanligt ska du vara uppmärksam på symtom på sjukdom hos barnen i skolan eller förskolan. Personal på skolor och förskolor har inte högre risk att smittas än andra grupper.

Risken att smittas av mpox för personer i Europa bedöms som mycket låg enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Smitta i förskolan

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Åtgärder mot spridningen av mpox klad 1

Lyssna

Vid extraordinära händelser kan WHO deklarera ett "internationellt hot mot människors hälsa" (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). Det innebär att WHO ser ett behov av samordnade insatser internationellt i syfte att minska smittspridningen, och att WHO kan ge nya rekommendationer till medlemsländerna.

Deklaration av ett internationellt hot mot människors hälsa

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Sverige har en beredskap för att diagnostisera, hantera, och vårda personer med mpox på ett säkert sätt och vidta åtgärder för att undvika att fler smittas. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel.

Mpox är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Det betyder bland annat att om du misstänker att du har mpox har du en skyldighet att söka vård. Det innebär också att smittskyddsåtgärder såsom smittspårning och förhållningsregler används av vården för att begränsa spridningen.

Vården ska anmäla alla fall av mpox till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Krisberedskap

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Folkhälsomyndighetens arbete består i att

  • övervaka smittsamma sjukdomar i Sverige
  • främja skyddet mot smittsamma sjukdomar
  • ta fram och förmedla kunskap om smittsamma sjukdomar och smittskydd/li>
  • ge vägledning till hälso- och sjukvården
  • vägleda kommunerna i deras hantering av smittskyddshändelser
  • ansvara för samordning av smittskyddet på nationell nivå
  • ta initiativ till åtgärder som skyddar befolkningen mot smittsamma sjukdomar
  • ta initiativ till åtgärder vid andra allvarliga hälsohot i kris och under höjd beredskap.

Krisberedskap

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Med allmänfarliga sjukdomar avses smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den som är smittad. Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom vilket innebär att sjukdomen bland annat måste anmälas och smittspåras. Detta innebär också att den som misstänker att hen har mpox har en skyldighet att söka vård samt att smittskyddsåtgärder såsom smittspårning och förhållningsregler används av vården för att begränsa spridningen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Folkhälsomyndigheten övervakar mpox i Sverige genom smittskyddsanmälningar från laboratorier och behandlande läkare. Folkhälsomyndigheten följer kontinuerligt utvecklingen av smittspridningen internationellt och analyserar vad det innebär för Sverige. Vid större internationella utbrott följer myndigheten händelseutvecklingen och de rekommendationer som WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ger. Utifrån dessa rekommendationer och med hjälp av den kunskap som finns kan myndigheten ta fram nationella rekommendationer som vägleder vården vid misstänkta sjukdomsfall i Sverige.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort. Folkhälsomyndigheten följer utbrottet av mpox klad 1 noga och bedömer löpande om nya smittskyddsåtgärder behövs.

Sverige har en beredskap för att diagnostisera, hantera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt. Folkhälsomyndigheten delar bedömningen från den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som för närvarande bedömer risken för den allmänna befolkningen i Europa som mycket låg.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan