Influensarapport vecka 43, säsongen 2024–2025

Lyssna

Denna veckorapport publicerades den 1 november 2024 och redovisar influensaläget vecka 43 (21–27 oktober 2024).

Samlad bedömning av läget i Sverige

Sammantaget visar övervakningen av influensa på en mycket låg aktivitet i Sverige. Folkhälsomyndigheten följer influensaläget kontinuerligt och publicerar rapporter varannan vecka till dess att vinterns epidemi är igång, då vi publicerar varje vecka.

Vaccination är det bästa sättet att skydda personer i riskgrupp mot allvarlig sjukdom. Den 15 oktober började höstens vaccinationer mot influensa och covid-19. Personer som är 65 år eller äldre, gravida eller tillhör en annan medicinsk riskgrupp rekommenderas vaccination inför höst- och vintersäsongen.

Det är dags för vaccination mot influensa och covid-19

Nyckeltal vecka 43

Provtagning och bekräftade fall

  • 6 009 prover analyserades för influensa. Det är på samma nivå som veckan innan. Data över antalet analyserade prover saknas från några laboratorier.

  • 0,5 procent av proverna var positiva. Det är på samma nivå som veckan innan.

  • 38 bekräftade fall av influensa rapporterades nationellt. Det är 7 fall fler jämfört med veckan innan.

  • 35 av de bekräftade fallen var influensa A och 3 fall var influensa B.

Nya intensivvårdade

Rapportering av intensivvårdade sker med viss fördröjning. Nyckeltalen nedan baseras därför på data fram till och med vecka 41.

  • 1 person med bekräftad influensa påbörjade intensivvård vecka 41.

Nya intensivvårdade vecka 42–43 (preliminära siffror)

Inga personer med bekräftad influensa påbörjade intensivvård under vecka 42 eller vecka 43, enligt hittills tillgängliga data.

Sentinelövervakningen vecka 43

Vecka 40 startade sentinelövervakningen, där läkare inom öppenvården tar prover från patienter med akut luftvägsinfektion eller influensaliknande sjukdom. Proverna testas för influensa, SARS-CoV-2 och RS-virus. Alla mottagningar eller enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner är välkomna som sentinelprovtagare.

Sentinelövervakning för influensa, covid-19 och RS-virus

  • 26 prover togs inom sentinelövervakningen vecka 43.
  • Inga av proverna var positiva för influensa.

Läget i Europa

I övriga Europa och Norden är influensaktiviteten mycket låg, som förväntat för årstiden.

Nederländerna har rapporterat en detektion av influensa B linjetyp Yamagata inom sitt influensaövervakningsprogram under vecka 42. Ytterligare analyser pågår. Cirkulation av B/Yamagata har inte detekterats sedan mars 2020. En influensa B-stam linjetyp Yamagata ingår i influensavaccinerna som erbjuds i Sverige för säsongen 2024–2025. Metoder för linjetypning av influensa B och sekvensering finns tillgängliga vid Folkhälsomyndigheten.

European Respiratory Virus Surveillance Summary (erviss.org)

Tabell- och figurbilaga

Bekräftade fall och analyserade prover

I diagrammen nedan är säsongen 2020–2021 exkluderad på grund av lågt antal fall. Fall påvisade inom sentinelövervakningen inkluderas inte. Se även avsnittet Kommentarer till statistiken.

Figur 1A. Antal bekräftade influensafall (alla typer) per vecka, sex säsonger.

Antalet bekräftade fall av influensa per vecka är på en mycket låg nivå.

Tabell 1. Antal bekräftade influensafall per typ och totalt, samt antal analyserade prover och andel positiva, för de senaste två veckorna och kumulativt sedan vecka 40. Tabellen inkluderar inte fall diagnostiserade inom sentinelövervakningen.
Indikator Vecka 43 2024 Vecka 42 2024 Kumulativt under säsongen
Antal influensa A 35 31 98
Antal influensa B 3 0 7
Totalt antal fall 38 31 105
Antal analyserade prover 6009 5805 21736
Andel positiva prover 0,5 % 0,5 % 0,4 %

Figur 1B. Antal analyserade prover för influensa per vecka, sex säsonger.

Antalet analyserade prover för influensa per vecka är på en mycket låg nivå.

Figur 1C. Andelen positiva av analyserade prover för influensa per vecka, sex säsonger.

Andelen positiva prover för influensa per vecka är på en mycket låg nivå.

Specialavsnitt: Innehållet i vaccinerna mot influensa

Världshälsoorganisationen (WHO) träffas två gånger om året för att besluta om vilka vaccinstammar, det vill säga specifika virusvarianter, som ska ingå i influensavaccinerna för vintersäsongen på både norra och södra halvklotet. Samtliga influensavacciner som finns tillgängliga i Sverige innehåller de vaccinstammar som WHO har rekommenderat inför säsongen och uppfyller europeiska och svenska krav för effektivitet och säkerhet.

Vaccin till säsongen 2024–2025 på norra halvklotet

Innehållet i de vacciner som erbjuds hösten 2024 inför vintersäsongen 2024–2025 i Sverige och på övriga norra halvklotet fastställdes i februari 2024. Jämfört med vaccinerna som gavs inför säsongen 2023–2024 har stammen för influensa A(H3N2) bytts ut för att bättre matcha cirkulerande virus. För mer information om tillgängliga vacciner och deras innehåll, se länk till Läkemedelsverket nedan.

Vaccin mot säsongsinfluensa 2024–2025 (lakemedelsverket.se)

Vaccination

Regionerna påbörjade vaccination mot influensa och covid-19 den 15 oktober 2024 (vecka 41). Insatsen inleddes med erbjudande om vaccination till personer som tillhör en riskgrupp, inklusive alla i åldersgruppen 65 år och äldre. Från vecka 45 erbjuds influensavaccination även till vård- och omsorgspersonal som arbetar med riskgrupper, samt till personer som bor i hushåll med individer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vaccination mot influensa

Vaccin till vintern 2025 på södra halvklotet

Den 27 september 2024 genomförde Världshälsoorganisationen (WHO) ett möte för att ta fram rekommendationer för vaccinproduktionen inför vintersäsongen på södra halvklotet (maj–september 2025). Jämfört med de rekommenderade vaccinstammarna för norra halvklotet 2024–2025 har stammen för influensa A(H3N2) bytts ut, och WHO rekommenderar nu ett A/Croatia/10136RV/2023 (H3N2)-liknande virus för södra halvklotet 2025. Majoriteten av A(H3N2) stammar som cirkulerar tillhör genetiska gruppen 2a.3a.1, där HA har vidare diversifierat (nya mutationer i undergrupper J.1-J.4). Det nya A/Croatia/10136RV/2023 (H3N2)-liknande viruset (J.2) ger ett bredare antikroppssvar mot undergrupper J.1-J.4 stammar och matchar bättre aktuella cirkulerande stammar. Trivalenta äggbaserade vacciner för södra halvklotet 2025 kommer utöver denna stam även innehålla ett A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-liknande virus samt ett B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria-linjetyp)-liknande virus. För tetravalenta vaccin rekommenderas dessutom B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata-linjetyp)-liknande virus.

Recommended composition of influenza virus vaccines for use in the 2025 southern hemisphere influenza season (who.int)

Kommentarer till statistiken

Bekräftade fall av influensa är personer med påvisad influensainfektion, enligt falldefinitionen vid anmälan enligt smittskyddslagen, och som har anmälts i databasen SmiNet.

Falldefinitioner vid anmälan enligt smittskyddslagen

Bekräftade fall redovisas per provtagningsvecka, i andra hand rapporteringsvecka om provtagningsdatum saknas.

Antalet bekräftade fall av influensa per vecka är inte jämförbart med nivåerna under säsonger före 2020. Det beror på att de flesta prover numera analyseras med olika multiplexmetoder som inkluderar andra agens, till exempel SARS-CoV-2. I och med den bredare provtagningen för covid-19 innebär det att betydligt fler prover analyseras för influensa, jämfört med säsongerna före pandemin av covid-19.

Data över avlidna innefattar bekräftade influensafall som avlidit inom 30 dagar efter diagnos, oavsett dödsorsak. Antalet avlidna redovisas utifrån veckan som de avled.

Statistiken för patienter som vårdats inom intensivvården innefattar både patienter med influensa som primär- eller bidiagnos. Antalet intensivvårdade patienter presenteras utifrån den vecka då vården påbörjades.

Beskrivning av datakällor för övervakning av influensa