Sök publikationer
Lyssna1180 träffar inom Publikationer
-
Adverse ecological effects on the individual as a consequence of previous antibiotic exposure – A systematic review
Publicerad:A review and summary of recent studies concerning the adverse ecological effects of antibiotics on the commensal microflora of exposed individuals and the accompanying secondary diseases.
-
Vår livsmiljös betydelse för en god och jämlik hälsa
Publicerad:Hur våra samhällen och städer är utformade påverkar hur vi arbetar, umgås och förflyttar oss. Detta påverkar i sin tur vår hälsa. Folkhälsomyndigheten har tagit fram materialet för att belysa vikten av att planera och bygga hälsofrämjande livsmiljöer för en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Varningssystem Narkotika (VSN) – Regeringsuppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterad dödlighet
Publicerad:Faktabladet innehåller information om VSN, en webbportal där offentliga aktörer kan dela information och kunskap om narkotika med medmålsättningen att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall.
-
Välkommen till dialogduken
Publicerad:Ett verktyg som hjälper oss att samtala om hur vi kan konkretisera det förebyggande arbetet kring ANDTS och använda kunskapen om risk- och skyddsfaktorer på regional och lokal nivå. Verktyget bygger på de två första faserna i Snabbguidens arbetsmodell som används för att kvalitetssäkra arbete i
-
Utvärdering av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande – En sammanfattning
Publicerad:I rapporten sammanfattas resultaten från utvärderingen av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande. Syftet med utvärderingen var att undersöka vilken spridning materialet fått och hur användbara föräldrar och lärare upplevde att filmerna i kunskapsstödet var.
-
Upphävande av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. HSLF-FS 2021:73
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 24 september 2021. Gäller från och med: 29 september 2021.
-
Upphävande av Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:16) om radon inomhus HSLF-FS 2019:22
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 7 oktober 2019. Gäller från och med: 1 november 2019.
-
Vården kan minimera spridningen av VRE
Publicerad:Broschyren innehåller rekommendationer om hur sjukvården kan minimera spridningen av VRE. I broschyren finner du ett uppslag i form av en checklista att sätta upp på lämpligt ställe.
-
Swedres 2011 – A Report on Swedish Antibiotic Utilisation and Resistance in Human Medicine
Publicerad:The report shows statistics on antibiotic sales and antibiotic resistance in bacteria from both humans and animals.
-
En guide för yrkesverksamma om vetenskapligt baserad ANDTS-prevention – En svensk version av European Prevention Curriculum (EUPC)
Publicerad:Kunskapsstödet innehåller kunskap, internationella riktlinjer och hur man arbetar evidensbaserat och etiskt med substansanvändning i praktiken. Guiden riktar sig framför allt till samordnare men även till andra yrkesverksamma inom det hälsofrämjande och ANDTS-förebyggande området.
-
Covid-19-vaccination av barn från 12 år i Sverige – beslutsunderlag september 2021
Publicerad:Rapporteng beskriver bakgrunden till Folkhälsomyndighetens rekommendation om en allmän vaccination mot covid-19 från 12 år i Sverige. Rekommendationen började gälla från den 11 oktober 2021 och avsåg grundvaccination med två doser mRNA-vaccin givna enligt intervallen för övriga åldrar.
-
Svenska HALT 2015 – Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning på särskilt boende
Publicerad:Syftet med Svenska HALT-mätningen och denna rapport är att ge en bild av hur det ser ut inom särskilt boende (SÄBO) avseende vårdrelaterade infektioner och antibiotikabehandling. Informationen ger ett underlag för en fortsatt lokal analys och lokalt förbättringsarbete.
-
Att leva med hiv 2021–2022 – Resultat från en enkätundersökning bland personer som lever med hiv i Sverige
Publicerad:Resultaten i rapporten pekar på att personer som lever med hiv rapporterar hög livskvalitet och nöjdhet med livet som helhet. Samtidigt framgår att livet med hiv kan innebära olika utmaningar, såsom att inte kunna vara så öppen med sin hivstatus som man önskar. Det kan kopplas till hivrelaterat
-
Förekomsten av covid-19 i Sverige 21–24 april och 25–28 maj 2020
Publicerad:Två undersökningar visar att uppskattningsvis 0,9 procent av befolkningen hade en pågående infektion av SARS-CoV-2 i övre luftvägarna 21–24 april och 0,3 procent mellan 25–28 maj. Resultaten från deltagare hemmahörande i region Stockholm visade att totalt 2,3 procent av befolkningen där hade en
-
Ebola – Rutiner för sanering. Vägledning till kommuner och smittskyddsläkare
Publicerad:Vägledning som ska fungera som ett stöd för att organisera och säkerställa riskbedömning och hantering av spill av kroppsvätska från person med misstänkt eller verifierad smitta av ebola utanför sjukhus.
-
Swedres 2016 – i korthet
Publicerad:Swedish Antibiotic Utilisation and Resistance in Human Medicine Swedres 2016 – i korthet sammanfattar försäljningsstatisk över antibiotika och antibiotikaresistens hos bakterier på humansidan. Relaterad läsning Swedres-Svarm 2016 Swedres-Svarm årsrapporter
-
Swedres 2013 – i korthet
Publicerad:Swedish Antibiotic Utilisation and Resistance in Human Medicine Swedres 2013 – i korthet sammanfattar försäljningsstatisk över antibiotika och antibiotikaresistens hos bakterier på humansidan. Under 2013 minskade antibiotikaförsäljningen i Sverige med 8 procent.
-
Undersökning av immunologiskt svar mot SARS-CoV-2 hos barn, unga och skolpersonal – En pilotundersökning i fyra skolor i Stockholm
Publicerad:Under november och december 2020 genomförde Folkhälsomyndigheten en mindre undersökning kring immuniteten för covid-19 hos barn, unga och personal i totalt fyra skolor i Stockholm. Detta var ett samarbete med personal från Sachsska barn-och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset och Astrid Lindgrens
-
Towards a good and equitable health – A framework for implementing and monitoring the national public health policy
Publicerad:This report present a short description of a framework for how the reformulated public health strategy will be implemented.
-
Till dig som ska vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund (ukrainska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett faktablad till elever, barn och unga i skolan, om vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund i det svenska vaccinationsprogrammet. Informationen är på ukrainska.
-
Clostridioides difficile årsrapport 2015
Publicerad:En årlig lägesrapport om Clostridioides difficile-infektion i Sverige. Statistiken innefattar bland annat fallfrekvens, incidens, typningsinformation och diagnostiska prestanda.
-
Förekomst av covid-19 i Sverige hos barn och unga, 13–17 september 2021
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av undersökningen samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 och de symtom som rapporterades. Undersökningen gjordes med stöd av Försvarsmakten.
-
Clostridium difficile årsrapport 2013
Publicerad:En årlig lägesrapport om Clostridioides difficile-infektion i Sverige. Statistiken innefattar bland annat fallfrekvens, incidens, typningsinformation och diagnostiska prestanda.
-
Covid-19-pandemins tänkbara konsekvenser på folkhälsan
Publicerad:Covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna inom och utanför Sverige kan få negativa konsekvenser för även annan ohälsa och förtidig död. Syftet med denna publikation är att belysa tänkbara negativa konsekvenser för folkhälsan på grund av covid-19-pandemin och samhällets smittskyddsåtgärder utifrån
-
Förekomsten av antikroppar mot SARS-CoV-2 bland äldre i Göteborg, 1–16 mars 2021
Publicerad:Rapporten visar resultaten från denna antikroppsstudie som genomfördes i början av mars 2021 visar att 6,9 procent av studiedeltagarna (samtliga födda 1944 och hemmahörande i Göteborgsområdet) bar på antikroppar som talar för genomgången covid-19. Analysen identifierade inte någon signifikant