Sök publikationer
Lyssna1100 träffar inom Publikationer
-
Vägledning för kommunernas granskning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror
Publicerad:Denna vägledning är ett stöd för kommunernas handläggning och prövning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror. Vägledningen omfattar prövning av både detalj- och partihandel. Syftet är att skapa förutsättningar för en enhetlig handläggning och utredning av ansökningar om att sälja
-
Vägledning gällande tillståndsbeslut för tobaksvaror som kommunen ska skicka in till Folkhälsomyndigheten
Publicerad:Syftet med vägledningen är att skapa förutsättningar för kommunerna att utforma besluten om tillstånd på ett enhetligt sätt. Folkhälsomyndigheten kan endast vägleda kommunerna om vad myndigheten önskar att ett beslut ska innehålla.
-
Vägledning för kommunernas tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror
Publicerad:Version 2 Den här vägledningen vänder sig till dig som är kommunal handläggare och som bedriver tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror, gentemot detaljhandlare. Kommunen har bara möjlighet att kontrollera vissa uppgifter avseende varornas
-
Vägledning för användning av antigentester vid covid-19
Publicerad:Vägledningen som vänder sig till vårdgivare, kliniska mikrobiologiska laboratorier samt andra regionala aktörer vid användning av antigentest för att påvisa pågående covid-19 har uppdaterats.
-
Vår livsmiljös betydelse för en god och jämlik hälsa
Publicerad:Hur våra samhällen och städer är utformade påverkar hur vi arbetar, umgås och förflyttar oss. Detta påverkar i sin tur vår hälsa. Folkhälsomyndigheten har tagit fram materialet för att belysa vikten av att planera och bygga hälsofrämjande livsmiljöer för en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Vaccination mot covid-19 till barn yngre än 12 år – Beslutsunderlag januari 2022
Publicerad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt vaccination mot covid-19 för barn från 12 års ålder, samt till särskilda grupper av barn 5-11 år gamla. Underlaget beskriver de faktorer som har vägts in i beslutet.
-
Välkommen till dialogduken
Publicerad:Ett verktyg som hjälper oss att samtala om hur vi kan konkretisera det förebyggande arbetet kring ANDTS och använda kunskapen om risk- och skyddsfaktorer på regional och lokal nivå. Verktyget bygger på de två första faserna i Snabbguidens arbetsmodell som används för att kvalitetssäkra arbete i
-
Vaccin funkar – Vi skapar skyddet tillsammans (covid-19 affisch)
Publicerad:Vi skapar skyddet mot covid-19 tillsammans. Vaccin funkar. Affisch i format A3 för utskrift.
-
Vaccination mot covid-19 under andra halvåret 2022 – Kunskapsunderlag, juni 2022
Publicerad:Kunskapsunderlag för rekommendationer för vaccination mot covid-19 hösten 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en ”höstdos,” till vissa grupper från den 1 september 2022. Vilken dos det blir till antal kan skilja sig åt beroende på tidigare rekommendationer.
-
Varningssystem Narkotika (VSN) – Regeringsuppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterad dödlighet
Publicerad:Faktabladet innehåller information om VSN, en webbportal där offentliga aktörer kan dela information och kunskap om narkotika med medmålsättningen att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall.
-
Återhämtning från och konsekvenser av problemspelande
Publicerad:Studien Swedish longitudinal gambling study, Swelogs, initierades 2008 med syfte att få fram aktuell kunskap om spelandet i Sverige och är en av de största longitudinella befolkningsstudierna om spel och hälsa i världen. Rapporten identifierar återhämtningsfaktorer från och konsekvenser av
-
Årsredovisning 2021
Publicerad:Även 2021 har myndighetens arbete präglats av pandemin. Det har varit centralt att smittskyddsåtgärder för att hantera de direkta konsekvenserna av covid-19 har gjorts med hänsyn till de breda folkhälsoaspekterna. Avvägningarna har ibland varit svåra och det kommer ta lång tid innan vi har
-
Årsredovisning 2022
Publicerad:Vårt arbete har även under 2022 till stor del präglats av covid-19-pandemin. Till följd av befolkningens ökande immunitet och tack vare en hög vaccinationstäckning har fokus förflyttas från omfattande smittskyddsåtgärder för hela befolkningen och samhällets alla aktörer till riktade insatser mot de
-
Övervikt och fetma är vanligt och ökar med ålder hos 6–9 åringar
Publicerad:Faktablad som visar ökningen av fetma bland barn. Finns även på engelska.
-
Skolbaserad prevention kan minska suicidförsök och suicidtankar
Publicerad:Detta blad riktar sig till verksamheter och professioner som arbetar med suicidprevention inom såväl kommun och landsting som myndigheter och ideella organisationer.
-
Allergi i skola och förskola
Publicerad:Rapporten visar att trots att många barn har allergibesvär saknar många skolor och förskolor ett generellt, förebyggande allergiarbete. I stället fokuserar man arbetet på enskilda barn med redan konstaterade svåra besvär och ofta med särlösningar som pekar ut barnet.
-
A cost-effectiveness analysis of introducing pneumococcal vaccine in the Swedish vaccination programme
Publicerad:A study regarding the health-economic impacts of the introduction of pneumococcal vaccine in the national vaccination programme for children in Sweden.
-
Advice and facts about antibiotics and infections – Advice to parents about impetigo
Publicerad:This information sheet can be used as support in meetings between patients and doctors, or between patients and nurses. It is primarily intended to be used in connection with visits to health centres. Information for patients when visiting health centres.
-
Alkohol- och narkotikaberoende – Förekomst, överlappning och demografiska skillnader enligt register över öppen- och slutenvård, läkemedelsuttag, sjuk- eller aktivitetsersättning och lagförda brott
Publicerad:I denna rapport redovisas uppdraget till Karolinska Institutet vilket handlade om att studera förekomsten av alkohol- och narkotikaberoende i nationella register utifrån olika sociodemografiska förhållanden.
-
Acceptans för covid-19-vaccination – Invånare i Sverige födda i Afrika och Mellanöstern
Publicerad:I rapporten Acceptans för covid-19-vaccination (del 2) presenteras resultat från en undersökning om acceptans för vaccination mot covid-19 bland invånare i Sverige födda i Afrika och Mellanöstern.
-
Beslutsunderlag om rotavirusvaccination i det nationella vaccinationsprogrammet
Publicerad:En summering av bedömningen från Folkhälsomyndigheten om att vaccination mot rotavirusinfektion uppfyller smittskyddslagstiftningens kriterier för att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
-
Bekräftat samband mellan försäljning av antibiotika och förekomst av Clostridioides difficile
Publicerad:Studie som visar att det finns ett samband mellan total antibiotikaförsäljning, försäljning av vissa högriskantibiotika och incidens av Clostridioides difficile i Sverige. Det tyder på att det kan gå att minska incidensen av Clostridioides difficile i befolkningen genom förbättrad förskrivning av
-
Barnvaccinationsprogrammet i Sverige 2019 – Årsrapport
Publicerad:Årsrapporten för barnvaccinationsprogrammet beskriver utfallet av det nationella vaccinationsprogrammet för 2019 när det gäller vaccinationstäckningen, förekomsten av de sjukdomar vi vaccinerar mot och de rapporterade biverkningarna. Rapporten är avsedd som kunskapsstöd för vården och ska
-
Bra att veta om ditt barn är ovaccinerat (arabiska)
Publicerad:Ett informationsblad på arabiska till föräldrar med barn som av olika anledningar inte vaccinerats mot sjukdomarna som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.
-
Barns miljörelaterade hälsa är ojämlik
Publicerad:Ett faktablad om barns miljörelaterade hälsa som visar att det finns socioekonomiska skillnader både vad gäller exponering för riskfaktorer och tillgång till hälsofrämjande faktorer.