Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: skärmanvändning
175 träffar på tobaks- och nikotinprodukter inom Hela webbplatsen
-
Tobaks- och nikotinprodukter och miljöpåverkan
Uppdaterad:Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter i en rapport hur flera av målen i Agenda 2030 direkt eller indirekt kopplar till produktion av tobaks- och nikotinprodukter och beskriver hur den kan bidra till negativ miljöpåverkan.
-
Ungas bruk av tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Användning av nikotinprodukter, som nikotinsnus och e-cigaretter, har ökat bland unga. Det visar resultat från undersökningarna Skolbarns hälsovanor och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN:s) nationella skolundersökning.
-
Vårt arbete med tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Det övergripande målet för svensk tobaks- och nikotinpolitik är minskade medicinska och sociala skador orsakade av tobaks- och nikotinprodukter.
-
Användning av tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Hur ser användningen av tobaks- och nikotinprodukter ut i Sverige? På de här sidorna kan du hitta information om bruket i befolkningen, i olika grupper och bland unga.
-
Vuxnas bruk av tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Rökning är ojämnt fördelat i befolkningen och det finns stora skillnader mellan olika grupper baserat på utbildning, inkomst och sysselsättning, enligt den nationella folkhälsoenkäten. Användningen av nikotinsnus och e-cigaretter ökar i befolkningen och är vanligast bland personer i åldern 16–29 år.
-
Information om kontrollköp för folköl, tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Information om kontrollköp för folköl, tobaksvaror, e-cigaretter och påfyllningsbehållare samt till viss del även receptfria läkemedel.
-
Tillsyn över tobaks- och nikotinprodukter och marknadskontroll över tobak och liknande produkter
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn över tobaks- och nikotinprodukter. Vi ansvarar även för marknadskontroll över e-cigaretter, tobaksvaror och örtprodukter för rökning. Här kan du läsa om vad tillsyn och marknadskontroll är och hur vi arbetar.
-
Frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar
Uppdaterad:Vanliga frågor och svar relaterade till områdena alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt frågor och svar om spel om pengar och spelproblem. Kontakta oss gärna om du inte hittar svaret på din fråga.
-
Stöd för kommunerna vid kontrollköp av folköl samt tobaks- och nikotinprodukter
Publicerad:Kunskapsstödet fungerar som ett stöd för kommunen och kontrollköparen i arbetet med att planera och utföra kontrollköp och skapar förutsättningar för ett enhetligare och mer rättssäkert utförande av kontrollköp.
-
Det samhällsekonomiska värdet av hälsofrämjande och förebyggande ANDTS-arbete
Publicerad:Faktabladet innehåller en sammanfattning av resultat från ett antal hälsoekonomiska analyser inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS).
-
Kontrollköp av folköl, tobaks- och nikotinprodukter och receptfria läkemedel
Publicerad:Faktabladet vänder sig till näringsidkare som säljer eller lämnar ut folköl, tobaksvaror, e-cigaretter och påfyllningsbehållare samt receptfria läkemedel. Det ger information om vad kontrollköp är och att kommunen kan komma att genomföra denna form av tillsyn.
-
Regler för näringsidkare som säljer folköl, tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Den här informationen handlar om tillsynsmetoden kontrollköp och riktar sig till dig som är näringsidkare eller personal vid ett försäljningsställe.
-
Föräldrar och unga – om ANTS och psykisk hälsa
Publicerad:Föräldraskapets betydelse för ungas användning av alkohol, narkotika, tobak, spel om pengar (ANTS) och psykisk hälsa
-
Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2022
Publicerad:Rapporten beskriver nationella myndigheters arbete inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) under 2022. Syftet är att redovisa vilket arbete som myndigheterna har bedrivit, men också att svara på om det har gjorts i enlighet med ANDTS-politikens prioriteringar.
-
Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2023
Publicerad:Rapporten beskriver nationella myndigheters arbete inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) under 2023. Syftet är att redovisa vilket arbete som myndigheterna har bedrivit, men också att svara på om det har gjorts i enlighet med ANDTS-politikens prioriteringar.
-
Skador till följd av tobaks- och nikotinanvändning
Uppdaterad:Användning av tobaks- och nikotinprodukter är beroendeframkallande och användning innebär hälsorisker. Här kan du hitta information om hälsorisker och skador vid rökning, användning av snus och elektroniska cigaretter.
-
Användning och omfattning av ANDTS i befolkningen
Uppdaterad:Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter, och spel om pengar (ANDTS) orsakar ohälsa, skador och för tidig död. Därför är det viktigt att följa hur användningen utvecklar sig över tid och bland olika grupper i befolkningen.
-
Tobaks- och nikotinanvändning – statistik inom området folkhälsa
Uppdaterad:Analyserad och kommenterad statistik om tobaks- och nikotinanvändning samt statistik i tabeller och diagram.
-
Publikationer inom området ANDTS
Uppdaterad:Här listas de senaste publikationerna som har publicerats av Folkhälsomyndigheten inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Tobaks- och nikotinförebyggande arbete
Uppdaterad:För ett framgångsrikt tobaks- och nikotinförebyggande arbete måste tillgängligheten och efterfrågan på tobaks- och nikotinprodukter minska. Metoder och hjälpmedel för att sluta med tobak eller nikotin behöver vara mer tillgängliga. Det förebyggande arbetet bör bedrivas i samverkan mellan olika aktörer och på olika nivåer i samhället. Arbetet behöver vara långsiktigt och bygga på flera insatser.
-
Information i protokoll för kontrollköp av folköl, tobaks- och nikotinprodukter
Publicerad:Information från Folkhälsomyndigheten
-
Underrättelse till näringsidkare om genomfört kontrollköp av tobaks- och nikotinprodukter
Publicerad:Information från Folkhälsomyndigheten
-
Dekaler 18-årsgräns för beställning
Uppdaterad:Tobaks- och nikotinprodukter får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut till den som inte har fyllt 18 år. På försäljningsstället ska det dessutom finnas en tydlig och klart synbar skylt med information om 18-årsgräns. Här kan du beställa dekaler med texten "Är du under 25 år, visa legitimation...".
-
Vad hänger ihop med tobaks- och nikotinanvändning? – En analys av användningen bland elever i årskurs nio
Publicerad:Rapporten ger en bild av användningen bland elever i årskurs nio i förhållande till olika bakgrunds-, individ- och omgivningsfaktorer.
-
Vägledning för tillsyn över handel med tobaksfria nikotinprodukter
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn av handeln med tobaksfria nikotinprodukter hos en kommun, Polismyndigheten eller en länsstyrelse har vi tagit fram vägledning för tillsynen.