Influensarapport vecka 2, säsongen 2023–2024
LyssnaDenna veckorapport publicerades den 19 januari 2024 och redovisar influensaläget vecka 2 (8–14 januari 2024).
Samlad bedömning av läget i Sverige
Antalet bekräftade influensafall minskade under vecka 2 för andra veckan i rad, efter att tidigare ha ökat varje vecka sedan epidemistart. Även antalet nyinlagda intensivvårdade patienter med influensa har minskat under samma period. Sammantaget tyder detta på att smittspridningen har avtagit, även om aktiviteten fortsatt är på en medelhög nivå. Antalet avlidna med influensa har fortsatt att öka vilket är en väntad följd av den ökade smittspridningen i december. Erfarenhet från tidigare säsonger säger att återgången till skola och arbete efter ledigheterna kan leda till ett ökat antal fall men det är för tidigt att se denna effekt.
Sedan vecka 40 har huvudsakligen influensa A rapporterats bland de bekräftade fallen. Antalet rapporterade fall av influensa B är mycket lågt. Både influensa A(H1N1)pdm09 och influensa A(H3N2) cirkulerar i Sverige. Av de subtypade influensa A-proverna är majoriteten influensa A(H1)pdm09. Influensavaccinet innehåller samtliga globalt cirkulerande säsongsinfluensavirus. Vaccination mot influensa och covid-19 rekommenderas till personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka: gravida, personer som är 65 år eller äldre samt personer med vissa kroniska sjukdomar och tillstånd. Vaccinationstäckningen mot influensa är enligt den senaste mätningen god och 65 procent i åldersgruppen 65 år och äldre har vaccinerat sig. Läs mer i ett av veckans specialavsnitt.
I veckorapporten ingår även ett specialavsnitt om andra orsaker till luftvägsinfektion.
Tidig behandling med antivirala läkemedel mot influensa rekommenderas till personer i medicinsk riskgrupp samt personer som insjuknat i influensasjukdom som kräver slutenvård eller orsakar kraftig allmänpåverkan. Statistik över försäljningen av antivirala läkemedel visar att receptförskrivningen följt den uppåtgående trenden i bekräftade fall fram till vecka 52, följt av en minskning. Läs mer i Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling och profylax vid influensa.
Behandling och profylax vid influensa – behandlingsrekommendation (lakemedelsverket.se)
Fördjupad statistik
Under vecka 2 rapporterades 985 bekräftade influensafall, vilket är en minskning med 27 procent jämfört med vecka 1. Även provtagningen minskade från cirka 9 600 analyserade prover vecka 1 till drygt 8 500 prover vecka 2. Andelen positiva prover minskade till 12 procent, jämfört med 14 procent vecka 1.
Av de rapporterade fallen hittills under säsongen har de allra flesta varit influensa A. Endast en procent, motsvarande 111 fall, har varit influensa B. Både influensa A(H1N1)pdm09 och influensa A(H3N2) cirkulerar i Sverige. Av de subtypade influensa A-proverna har cirka 69 procent varit influensa A(H1)pdm09 och 31 procent A(H3).
Under vecka 2 rapporterades 12 nyinlagda intensivvårdade patienter med laboratoriebekräftad influensa, att jämföra med 25 patienter föregående vecka. Hittills under säsongen har 140 influensafall rapporterats inom intensivvården, varav 137 med influensa A och tre med influensa B. Fjorton patienters influensa A-prover har subtypats till influensa A(H1)pdm09 och tre till influensa A(H3). Medianåldern bland de intensivvårdade under säsongen hittills är 64 år. Hittills har två patienter behandlats med ECMO.
Under vecka 2 har hittills 59 avlidna med influensa rapporterats, jämfört med 47 avlidna vecka 1. Hittills under säsongen har 217 avlidna rapporterats, varav 99 procent med influensa A. Bland avlidna har 27 influensa A-prover subtypats till influensa A(H1)pdm09 och 12 till influensa A(H3). Medianåldern för avlidna under säsongen är 83 år.
Webbsök, som med hjälp av sökningar på 1177.se uppskattar antalet personer med influensaliknande sjukdom, visar på en minskad influensaaktivitet jämfört med föregående vecka. Aktiviteten är på en mycket låg nivå, baserat på intensitetsnivåer som är beräknade med användning av data från säsongerna 2017–2018 till och med 2022–2023.
Inom sentinelprovtagningen har 11 prover inkommit för vecka 2. Två prover var positiva för influensa A varav ett prov subtypats till influensa A(H1)pdm09 och ett till A(H3).
Läget i Europa
På Europeisk nivå ökade influensaaktiviteten fortsatt vecka 1 och de flesta länderna rapporterar att smittspridningen är utbredd på låg eller medelhög nivå. Hög eller mycket hög aktivitet rapporteras från Bosnien-Hercegovina, Danmark, Grekland, Italien, Malta och Ryssland. Influensa A dominerar spridningen i Europa och båda subtyperna cirkulerar. Inom sentinelövervakningen och bland prover från sjukvården har fler A(H1)pdm09 prover påvisats.
I Danmark var antalet fall med influensa A på liknande nivå vecka 2 jämfört med föregående vecka medan antalet nyinlagda inom slutenvården minskade. Andelen som testar positivt för influensa ökade under vecka 2 jämfört med vecka 1. I Norge minskade antalet fall, antalet nyinlagda inom slutenvården och andelen positiva under vecka 2. Liksom i Sverige cirkulerar båda subtyperna av influensa A i Danmark och Norge. I Danmark dominerar A(H1)pdm09. I Norge har andelen influensa A(H3) bland subtypade prover ökat.
European Respiratory Virus Surveillance Summary (erviss.org)
Specialavsnitt: Vaccinationstäckningen mot säsongsinfluensa
Folkhälsomyndigheten publicerar preliminär statistik över vaccinationstäckningen mot influensa under säsongens gång. Sammanställningarna baseras på data från de regioner som har möjlighet att löpande ta fram vaccinationsstatistik per åldersgrupp. I denna säsongs rapportering deltar smittskyddsenheterna i Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Värmland, Västernorrland, Västmanland och Östergötland. Befolkningen i dessa regioner utgör cirka 70 procent av Sveriges befolkning. Data är preliminära.
Höstens vaccinationer mot säsongsinfluensa påbörjades på särskilda boenden för äldre (SÄBO) i mitten av oktober och i vissa regioner även för åldersgruppen 80 år och äldre, följt av den allmänna insatsen till riskgrupper som liksom tidigare år startade vecka 45 (7 november). För vuxna i riskgrupp rekommenderas både vaccination mot influensa och mot covid-19. Fokus under hösten har varit att möjliggöra samtidig vaccination för att nå fler med erbjudandet om vaccination mot båda sjukdomarna. Personer i riskgrupper prioriterades för vaccination mot säsongsinfluensa under de första fyra veckorna av vaccinationsarbetet, tillsammans med vård- och omsorgspersonal.
Sammantaget visar den andra preliminära sammanställningen för säsongen på en stor efterfrågan på influensavaccin. Totalt hade cirka 65 procent av alla personer i åldersgruppen 65 år eller äldre (cirka 990 000 individer) vaccinerat sig fram till och med vecka 52 i ovan nämnda regioner. Detta är en högre nivå än vid samma tidpunkt under hösten 2022, då andelen var 60 procent, och högre än alla säsongerna innan covid-19 pandemin. Andelen vaccinerade är på en liknande nivå som hösten 2021 (65 procent). Eftersom de regioner som ingått i datainsamlingen varierat över tid är andelen vaccinerade inte helt jämförbar mellan olika säsonger. Om endast de regioner med helt jämförbara data används är täckningen något högre den här säsongen (66 procent), jämfört med 2021–2022 (65 procent). I sammanställningen nedan används data från samtliga regioner som rapporterat vid insamling två, 2023–2024. Jämfört med första insamlingen 2023–2024 har täckningsgraden ökat med 10 procentenheter.
Influensarapport vecka 49, säsongen 2023–2024 (specialavsnitt om insamling 1)
Vaccinationstäckningen har varit högre under alla säsonger sedan 2020–2021, jämfört med åren före pandemin, se Figur S1. Täckningsgraden har varit högre under de säsonger då det i stor utsträckning varit möjligt att vaccinera sig mot influensa och covid-19 samtidigt (2021–2022 och 2023-2024), jämfört med säsongen då vaccinationerna planerats till olika perioder (2022–2023). Det är troligt att en del efterregistreringar kommer att ske, vilket medför att statistiken över vaccinationstäckningen kan komma att förändras. Den slutgiltiga vaccinationstäckningen i åldersgruppen 65 år och äldre kommer att beräknas våren 2024 utifrån data från samtliga 21 regioner.
Observera gällande Figur S1 att regionerna som ingått i insamlingen under respektive säsong har varierat över tid. Mer om respektive insamling beskrivs under rubriken Kommentar till statistiken om vaccinationstäckning.
Figur S1. Andel vaccinerade i åldersgruppen 65 år och äldre vid respektive datainsamling, sex säsonger.
Vaccinationstäckning per åldersgrupp
Vaccinationstäckningen är högst bland personer i åldersgruppen 85 år eller äldre på 77 procent, följt av dem mellan 75 och 84 år på 72 procent (se tabell S1). Täckningsgraden är högre i dessa åldersgrupper än föregående säsonger vid motsvarande tidpunkt. Personer mellan 65 och 74 år har, som tidigare år, en något lägre täckningsgrad.
Bland personer under 65 år har cirka 4 procent vaccinerats till och med vecka 52, vilket är något högre än vid samma tidpunkt föregående tio säsonger. Det saknas information om riskgruppstillhörighet för vaccinerade under 65 år från de flesta regioner, men på grund av prioriteringen under perioden är det sannolikt att de flesta tillhör en riskgrupp eller jobbar inom vård och omsorg. Data innefattar i de flesta regionerna inte vaccinationer utförda utanför region eller kommun, exempelvis av företagshälsovården. I en del regioner ingår inte vaccinationer givna inom kommunal omsorg. Täckningsgraden bedöms därför vara en underskattning.
Åldersgrupp | Befolkningsunderlag1 nov 2023 | Andel vaccinerade (%) |
---|---|---|
0–17 | 1 515 816 | 0,3 |
18–39 | 2 050 612 | 2,3 |
40–64 | 2 270 988 | 8,0 |
65–74 | 733 074 | 56 |
75–84 | 582 231 | 72 |
85+ | 201 364 | 77 |
Totalt | 7 354 085 | 17 |
Vaccinationstäckningen per region
Det är som vanligt stora variationer mellan regionerna i den täckningsgrad som redovisas i denna delrapportering. Detta beror till viss del på att alla givna doser inte registreras inom vissa regioner (se rubriken Kommentarer till statistiken om vaccinationstäckning).
De flesta regionerna hade vid den andra insamlingen nått över 60 procent vaccinerade i åldersgruppen 65 år och äldre. Många av regionerna har nått till 65 procent och i Halland, Gotland, Jönköping, Sörmland, Värmland och Östergötland var täckningen 70 procent eller högre. I Värmland nåddes WHO:s mål på 75 procent vaccinationstäckning i åldersgruppen. Vaccinationstäckningen var högre denna säsong än vid samma tidpunkt hösten 2022 i alla regioner med jämförbara data. I jämförelse med samma tidpunkt hösten 2021 har en del regioner högre täckning, medan andra har en lägre täckning denna säsong. Jämfört med perioden innan pandemin är vaccinationstäckningen högre i alla regioner med jämförbara data.
Region | Andel vaccinerade 65+insamling 2, 2022–2023 | Andel vaccinerade 65+insamling 2, 2023–2024 | Datakälla (2023–2024) |
---|---|---|---|
Region Dalarna | 57 % | 68 % | Journalsystem |
Region Gotland | Jämförbara data saknas | 70 % | Journalsystem |
Region Halland | 65 % | 72 % | Journalsystem |
Region Jämtland Härjedalen | 56 % | 65 % | Journalsystem |
Region Jönköpings län | 68 % | 74 % | Register |
Region Kalmar län | 62 % | 67 % | Journalsystem |
Region Kronoberg | 67 % | 70 % | Journalsystem |
Region Norrbotten | 57 % | 64 % | Journalsystem |
Region Skåne | 57 % | 59 % | Journalsystem |
Region Stockholm | 57 % | 60 % | Register |
Region Sörmland | 61 % | 70 % | Journalsystem |
Region Värmland | 72 % | 77 % | Register |
Region Västernorrland | 53 % | 64 % | Journalsystem |
Region Västmanland | 68 % | 70 % | Journalsystem |
Region Östergötland | 65 % | 70 % | Journalsystem |
Genomsnitt | 60 % | 65 % |
Figur S2. Andel vaccinerade i åldersgruppen 65 år och äldre per region och i Riket, till och med insamling 2, 2022–2023 respektive 2023–2024.
Kommentar till statistiken om vaccinationstäckning
Beräkningar av vaccinationstäckningen baserar sig på befolkningen i regionen den 1 november respektive år enligt data från SCB.
Insamling två har varje säsong gjorts efter cirka två månaders vaccinationsarbete, från vaccinationsstart i början av november till och med 31 december respektive år. För 2019–2020 ingick perioden 19 november–15 januari på grund av senarelagt vaccinationsarbete. För samtliga år ingår även eventuella vaccinationer som utförts innan vaccinationsstarten. Vilka regioner som har deltagit och rapporterat sin vaccinationstäckning vid insamling 2 har varierat över tid. Säsongen 2022–2023 tillkom tre regioner som inte deltog 2021–2022: Region Dalarna, Region Halland och Region Skåne. För 2023–2024 har även Region Gotland tillkommit. Region Gävleborg saknas i denna insamling på grund av tekniska problem.
Det finns vissa skillnader mellan regionerna i sättet att beräkna vaccinationstäckningen, vilket gör att vaccinationstäckningen per region inte är helt jämförbar. Data innefattar i de flesta regionerna inte vaccinationer utförda utanför region eller kommun, exempelvis av företagshälsovården. Eftersom vissa vaccinationer saknas, betyder det att täckningsgraden underskattas i de flesta regionerna.
- Statistiken från Halland är inkomplett gällande vaccination av vård- och omsorgspersonal.
- Statistiken för Region Jämtland Härjedalen hämtas från journalsystemet där även kommunernas vaccinationer registreras. Vaccinationer utförda på privata vaccinationscentraler, apotek och företagshälsovård ingår inte.
- I Norrbotten saknas data om vaccinationer som utförs av kommuner och andra aktörer utanför regionens vårdval.
- Statistiken från Region Stockholm innefattar samtliga vaccinationer givna i regionens regi. Data över vaccinationer givna inom kommunal vård- och omsorg är inkompletta. I statistiken för vaccinerade under 65 år ingår både personer i riskgrupp och vårdpersonal.
- I Region Sörmland har datakällan bytts från och med 8 mar 2022 från register till journalsystem.
- Data från privata vårdgivare utan avtal med Region Värmland saknas.
Statistiken för Region Östergötland hämtas från journalsystemet där även kommunerna registrerar utförda vaccinationer. Vaccinationer utförda på privata vaccinationscentraler, apotek och företagshälsovård ingår inte.
Specialavsnitt: Andra orsaker till luftvägsinfektion
Frivillig rapportering av bred luftvägsdiagnostik från mikrobiologiska laboratorier i region Blekinge, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Sörmland, Västerbotten, Västmanland, Västra Götaland och Örebro ger en överblick över övriga orsaker till virala luftvägsinfektioner, utöver influensa A och B, RS-virus och SARS-CoV-2. Prover som analyseras med bred luftvägsdiagnostik har i de flesta fall redan analyserats för influensa, RS-virus och SARS-CoV-2 och varit negativa för dessa virus.
Denna rapport omfattar analyserade prover med provtagningsdatum från vecka 39, 2023 till och med vecka 2, 2024. Rhino- och enterovirus samt parainfluensavirus fortsätter även denna period att minska i andelen positiva fall i jämförelse med de föregående tre perioderna säsong 2023–2024. Humant metapneumovirus, humana coronavirus och adenovirus ligger kvar på låga nivåer. Vissa regionala skillnader förekommer.
Virustyp | vecka 39-42 (%) | vecka 43-46 (%) | vecka 47-50 (%) | vecka 51-02 (%) |
---|---|---|---|---|
Adenovirus | 1,8 | 1,9 | 2,4 | 2,7 |
Humana coronavirus exkl. SARS-CoV-2 | 0,4 | 0,3 | 0,7 | 1,3 |
Humant metapneumovirus | 0,2 | 0,3 | 0,8 | 1,5 |
Parainfluensavirus | 3,9 | 2,5 | 2,1 | 1,8 |
Rhino-/enterovirus | 23 | 15 | 11 | 7,1 |
Figur S3. Andra orsaker till luftvägsinfektion. Andel positiva prover per virustyp och period, säsongen 2023–2024. SARS-CoV-2 exkluderad i humana coronavirus.
Notera att för rhino- och enterovirus redovisas endast data från de laboratorier (majoriteten) som ej särskiljer dessa. Båda tillhör picornaviridae-familjen. I Tabell S3 och Figur S3 är inte SARS-CoV-2 inkluderad i redovisningen av förekomsten av humana coronavirus. Se istället veckorapporterna för covid-19.
Mer information om de olika virusorsakade luftvägsinfektionerna finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:
- Sjukdomsinformation om enterovirus
- Sjukdomsinformation om parainfluensavirus
- Sjukdomsinformation om coronavirus inklusive sars, mers och covid-19
- Sjukdomsinformation om humant metapneumovirus (HMPV)
Tabell- och figurbilaga
Bekräftade fall och analyserade prover
För varje säsong anges vilken subtyp (av influensa A) alternativt linjetyp (av influensa B) som dominerat. Figuren inkluderar inte fall påvisade inom sentinelövervakningen. Se även avsnittet Kommentarer till statistiken.
Figur 1A. Antal laboratorieverifierade influensafall (alla typer) per vecka, sex säsonger. Säsongen 2020–2021 exkluderad på grund av lågt antal fall.
Tabellen (tabell 1) visar data för de senaste två veckorna och kumulativt sedan vecka 40. Tabellen inkluderar inte fall diagnostiserade inom sentinelövervakningen.
Indikator | Vecka 1 2024 | Vecka 2 2024 | Kumulativt under säsongen |
---|---|---|---|
Antal influensa A | 1 332 | 973 | 8 259 |
Antal influensa B | 18 | 12 | 111 |
Totalt antal fall | 1 350 | 985 | 8 370 |
Antal analyserade prover | 9 575 | 8 518 | 131 574 |
Andel positiva prover | 14 % | 12 % | 6 % |
Figur 1B. Antal fall som rapporterats med sub- respektive linjetyp av influensa per vecka, säsongen 2023-2024. De senaste två veckornas data är inkompletta.
Figur 1C. Antal analyserade prover för influensa per vecka, sex säsonger. Säsongen 2020–2021 exkluderad på grund av få fall.
Figur 1D. Andelen positiva av analyserade prover för influensa per vecka, sex säsonger. Säsongen 2020–2021 exkluderad på grund av låg positivitet.
Geografisk fördelning
Figur 2. Antal fall per 100 000 invånare per vecka och landsdel (all influensa) från vecka 40 2023 till aktuell vecka.
Tabellen (tabell 2) inkluderar inte fall diagnosticerade inom sentinelövervakningen.
Region | Antal fall vecka 2 | Antal fall per 100000 invånare vecka 2 | Antal fall kumulativt under säsongen | Antal fall per 100000 invånare kumulativt under säsongen |
---|---|---|---|---|
Blekinge | 9 | 6 | 70 | 44 |
Dalarna | 26 | 9 | 229 | 79 |
Gotland | 1 | 2 | 69 | 113 |
Gävleborg | 37 | 13 | 374 | 130 |
Halland | 44 | 13 | 375 | 109 |
Jämtland Härjedalen | 14 | 11 | 106 | 80 |
Jönköping | 38 | 10 | 346 | 94 |
Kalmar | 12 | 5 | 169 | 68 |
Kronoberg | 10 | 5 | 57 | 28 |
Norrbotten | 16 | 6 | 97 | 39 |
Skåne | 93 | 7 | 699 | 49 |
Stockholm | 263 | 11 | 2274 | 93 |
Sörmland | 46 | 15 | 367 | 121 |
Uppsala | 34 | 8 | 454 | 113 |
Värmland | 52 | 18 | 431 | 152 |
Västerbotten | 35 | 13 | 214 | 77 |
Västernorrland | 31 | 13 | 310 | 127 |
Västmanland | 44 | 16 | 356 | 127 |
Västra Götaland | 121 | 7 | 873 | 50 |
Örebro | 27 | 9 | 185 | 60 |
Östergötland | 32 | 7 | 315 | 67 |
Totalt | 985 | 9 | 8370 | 80 |
Åldersfördelning
Figur 3. Antal fall per 100 000 invånare per vecka och åldersgrupp (all influensa) från vecka 40 2023 till aktuell vecka.
Intensivvårdade influensapatienter
Figur 4A. Antalet nyinlagda patienter inom intensivvården med laboratorieverifierade influensa per typ/subtyp och vecka, 2023–2024.
Figur 4B. Antalet nyinlagda patienter inom intensivvården med laboratorieverifierade influensa per vecka, sex säsonger.
Avlidna bekräftade fall
Det rapporterade antalet för de två senaste veckorna bedöms stiga något på grund av eftersläpande rapportering, särskilt vad gäller aktuell rapportvecka.
Figur 5. Antal bekräftade influensafall som avlidit inom 30 dagar efter provtagning, per vecka då dödsfallen inträffat, från vecka 40 2023 till aktuell vecka.
Sentinelövervakningen
I figuren visas endast resultat av genomförda influensaanalyser. Analyser för SARS-CoV-2 redovisas i veckorapporten för covid-19, vid behov.
Figur 6. Antal prover analyserade inom sentinelövervakningen per vecka, uppdelat på influensatyp respektive subtyp eller linjetyp, från vecka 40 2023 till aktuell vecka.
Kommentarer till statistiken
Folkhälsomyndigheten använder sig av ett antal olika övervakningssystem för att följa influensans spridning i Sverige under säsongen.
Beskrivning av datakällor för övervakning av influensa
De flesta prover analyseras med olika multiplexmetoder som inkluderar andra agens (bland annat RS-virus och SARS-CoV-2) och med den breda provtagningen för covid-19 medför det att betydligt fler prover nu analyseras för influensa än under säsongerna innan pandemin av covid-19. Detta gör att antalet fall per vecka inte är jämförbart med nivåerna under säsongerna före 2020.
Bekräftade fall redovisas per provtagningsvecka, i andra hand rapporteringsvecka om provtagningsdatum saknas. Statistik på ålder- och könsfördelning baseras på fall där det inkommit information om ålder och juridiskt kön.
Data över avlidna innefattar bekräftade influensafall som avlidit inom 30 dagar efter diagnos, oavsett dödsorsak. Statistiken för patienter som vårdats inom intensivvården innefattar både patienter med influensa som primär- eller bidiagnos.