Livsvillkor och levnadsvanor
Lyssna-
Alkohol, narkotika, dopning, tobak & spel
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa.
-
Digitala medier och hälsa
Användningen av digitala medier kan innebära både positiva och negativa saker.
-
Friluftsliv
Vi mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Därför har regeringen beslutat om tio mätbara mål för friluftslivspolitiken.
-
Mat, fysisk aktivitet, övervikt och obesitas
Vi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och obesitas.
-
Hälsa i olika grupper
En viktig uppgift för Folkhälsomyndigheten är att följa upp folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Det gör vi för befolkningen i stort, men också för vissa grupper i befolkningen.
-
Miljöhälsa och hälsoskydd
Vi arbetar med att följa upp, utvärdera och sprida kunskap inom miljörelaterad hälsa för att främja en miljö som bidrar till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Psykisk hälsa och suicidprevention
De flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär.
-
Sexuell hälsa och hivprevention
Tre uppdrag inom området hälsa och sexualitet: Hiv- och STI-prevention, Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och Hälsan hos homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation (hbtqi).
-
Tillsyn och marknadskontroll
Tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och tobak.
Genvägar

Fritidskortet
Relaterat innehåll
Kalender
-
Strategisnack 1 – Det handlar om livet
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen bjuder in till öppna digitala möten för kommuner och regioner med fokus på Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
-
Webbinarium: Investera i barn och unga – för en god psykisk hälsa genom hela livet
Webbsändningen är en del i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention. Ämnet är delmål 2: Ökade investeringar i barn och unga för en god psykisk hälsa genom hela livet.
-
Webbinarium: Så främjar kommuner och regioner psykisk hälsa och välbefinnande
Webbsändningen är en del i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention. Ämnet är delmål 1: Ökat fokus på att stärka psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa som resurs för individ och samhälle.
-
Miljöhälsoforum 2025, webbinarium
Välkommen till ett digitalt Miljöhälsoforum. Det blir ett avstamp till tankesmedjor på tre olika orter i landet.
Nyheter
-
Beslut om kriterier för föreningar och kulturskolor i Fritidskortets register
Publicerad:Regeringen har beslutat om vilka kriterier som föreningar och kulturskolor som vill ingå i Fritidskortets register ska uppfylla. När Fritidskortet lanseras i september kommer föräldrar och vårdnadshavare kunna söka och välja bland de föreningar och kulturskolor som finns i registret.
-
Höga temperaturer och legionella i fokus för ny nationell strategi
Publicerad:Enligt en ny tillsynsstrategi för åren 2026–2029 ska kommunerna prioritera vissa verksamheter inom hälsoskydd. Bland annat ska tillsynen fokusera på att äldreboenden arbetar förebyggande med temperaturer och att spridning av legionella via kyltorn förhindras.
-
Beslut om ett fritidskort för barn och unga
Publicerad:Riksdagen har beslutat att anta regeringens proposition om ett fritidskort, i form av ett ekonomiskt stöd, för barn ungdomar. Fritidskortet lanseras i september 2025.
Publikationer
-
Standing together – A national strategy to tackle loneliness
Publicerad:This strategy describes what needs to be done, and at what level of society. We need to work together across government agencies, regions, municipalities, civil society, the business community, academia and the general public.
-
Svenska dagstidningars rapportering om självmord under åren 2000 och 2020 – En kvantitativ innehållsstudie
Publicerad:Rapporten redovisar resultatet av en undersökning om hur svenska dagstidningar har rapporterat om självmord under 2000 och 2020. Rapporten riktar sig till yrkesverksamma inom media och andra som kommunicerar offentligt om självmord och suicidprevention.