Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter överlämnat ett förslag för en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention till regeringen.
Psykisk hälsa och suicidprevention
LyssnaDe flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär. Här kan du läsa mer om statistik kring psykisk hälsa och suicid, vårt uppdrag och vad vi gör, främjande och förebyggande arbete, vad psykisk hälsa är och stigmatisering.
-
Vad är psykisk hälsa?
Psykisk hälsa används ofta som ett övergripande begrepp som omfattar god psykisk hälsa, välbefinnande, psykisk ohälsa, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd.
-
Vad påverkar vår psykiska hälsa?
Faktorer på samhällsnivå, i vår nära omgivning, och individuella faktorer påverkar den psykiska hälsan.
-
Vad gör vi och andra?
Vi följer utvecklingen och bidrar med kunskap om hur samhället kan främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid.
-
Främja och förebygga
Information om vad hälsofrämjande och förebyggande arbete kan innebära, förslag på konkreta insatser och stöd för planering och genomförande.
-
Suicidprevention
Här samlar vi kunskap om suicid och suicidförebyggande arbete. Här kan du som arbetar med att förebygga självmord hitta kunskap och statistik om suicid.
-
Statistik
Statistik om psykisk hälsa, t.ex. psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa i form av ängslan, oro, ångest, stress, sömnbesvär och depression.
-
Minska stigma
Stigmatisering beror på okunskap och fördomar vilket ytterst leder till nedvärderande attityder och diskriminering.
-
Publicerat
Publikationer inom psykisk hälsa och suicidprevention som vi publicerat de senaste åren.
Utvalt innehåll
Det handlar om livet
dinpsykiskahälsa.se
På vår webbplats Din psykiska hälsa kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.
Tillsammans minskar vi ofrivillig ensamhet
Folkhälsomyndigheten kartlägger ofrivillig ensamhet och ska senare föreslå en nationell strategi för att minska ofrivillig ensamhet i Sverige.
Nyheter
-
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter
Publicerad:Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
-
Att förebygga spelproblem är en viktig del av det suicidpreventiva arbetet
Publicerad:Personer med spelproblem uppger oftare än andra att de någon gång haft suicidtankar eller gjort ett suicidförsök. Det visar aktuell kunskap från vetenskapliga studier som sammanställts i ett nytt faktablad från Folkhälsomyndigheten.
-
Viktigt med hälsofrämjande insatser tidigt i livet
Publicerad:De flesta treåringar i Västerbotten har en god socioemotionell förmåga. En ny studie visar samtidigt att det finns ett samband mellan socioemotionella svårigheter och föräldrarnas inkomst, utbildningsnivå och födelseland.
Publikationer
-
Statliga stimulansmedel och ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa
Publicerad:I rapporten redovisas vilken betydelse de statliga stimulansmedlen har haft för ungdomsmottagningarnas arbete med att främja ungas psykiska hälsa, förebygga psykisk ohälsa samt erbjuda behandling.
-
Suicidalitet bland personer med spelproblem
Publicerad:I det här faktabladet har Folkhälsomyndigheten sammanfattat resultaten från en systematisk litteraturöversikt och en metaanalys som sammanställt data från 107 vetenskapliga studier om förekomsten av suicidalitet (det vill säga suicidtankar, suicidförsök eller suicid) bland personer med spelproblem.