Publicerat inom området psykisk hälsa
LyssnaHär listas publikationerna inom området psykisk hälsa och suicidprevention som har publicerats av Folkhälsomyndigheten de senaste åren.
Publikationerna är sorterade i bokstavsordning.
Publicerat under 2023
-
Befolkningsinriktade insatser kan förebygga suicid
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktablad om hur befolkningsinriktade insatser kan förebygga suicid.
-
Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd om psykisk hälsa och suicidprevention
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFör dig som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention på lokal och regional nivå har vi samlat en del av det kunskapsstöd som finns på vår webbplats i en digital broschyr. Relaterad…
-
Hur mår samer i Sverige? – Resultat från en enkätundersökning om hälsa, livsvillkor och levnadsvanor bland samer
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten är ett kunskapsunderlag för det övergripande målet för folkhälsopolitiken att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna…
-
Riskfaktorer och förebyggande insatser för suicidförsök och suicid bland äldre
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet riktar sig till främst till professionen inom hälso- och sjukvården, vårdgivare, omsorgspersonal och forskare som arbetar med frågor om äldres hälsa.
-
Samband mellan utsatthet i barndomen och senare vård för psykiatriska tillstånd – Resultat från en registerbaserad kohortstudie i Sverige, version 2
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten presenterar resultat från en omfattande registerbaserad studie om sambandet mellan utsatthet i barndomen och senare vård för psykiatriska tillstånd.
-
Ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI det här faktabladet beskriver vi hur ungdomsmottagningars arbetar med fokus på psykisk hälsa. Faktabladet vänder sig till dig som arbetar med hälsofrämjande eller förebyggande insatser inom t ex en…
-
Utsatthet i barndomen ökar risken för psykiatriska tillstånd i vuxen ålder – Faktablad om utsatthet i barndomen och psykiatriska tillstånd
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet sammanfattar huvudresultaten från en registerbaserad kohortstudie om sambandet mellan utsatthet i barndomen och senare vård för psykiatriska tillstånd.
Publicerat under 2022
-
24 lärande exempel om tillgänglighet i barnhälsovården (2018–2020)
Utgivningsår:Författare: Folkhälsomyndigheten och SocialstyrelsenFolkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har sammanställt ett urval av lärande exempel från de insatser som regionerna har genomfört inom ramen för statens och SKR:s överenskommelser om insatser för ökad…
-
Hälsorelaterad livskvalitet bland nyanlända barn från Afghanistan, Irak och Syrien bosatta i Sverige
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI det här faktabladet sammanfattar vi huvudresultaten från en tvärsnittsstudie om bestämningsfaktorer för hälsorelaterad livskvalitet bland nyanlända barn i Sverige. Data samlades in under 2018 och totalt…
-
Minskad stigmatisering gynnar hela arbetsplatsen – Ett material om stigma och psykiatriska tillstånd för dig som är arbetsgivare
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenMed det här kunskapsstödet riktar vi oss främst till arbetsgivare och specifikt till HR-personal. Det kan även vara användbart för dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med främjande och förebyggande…
-
Psykisk hälsa bland arbetslösa och sysselsatta under covid-19-pandemin
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten redovisar Folkhälsomyndigheten översiktligt hur olika mått på psykisk hälsa har utvecklats, både före och under covid-19-pandemin, bland arbetslösa och sysselsatta, med fokus på åren 2014/2015–2021.
-
Psykisk hälsa och suicidprevention – Regioner och kommuners arbete med hjälp av statliga stimulansmedel
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten redovisar vår uppföljning av insatser som bedrivits med hjälp av statliga stimulansmedel i regioner och kommuner under 2021, inom områdena lokala och regionala handlingsplaner, ungdomsmottagningar…
-
Självrapporterad stress, somatiska och psykiska besvär bland skolbarn
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten visar att svenska skolbarn i åldrarna 11, 13 och 15 år är tillfreds med livet, samtidigt som många rapporterar stress, psykiska och somatiska besvär.
-
Synen på psykisk ohälsa och suicid
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten presenterar resultatet av en befolkningsundersökning om kunskaper och attityder till psykisk ohälsa och suicid. Den vänder sig till yrkesverksamma på kommunal, regional och nationell nivå…
-
Unga transpersoners erfarenheter av psykisk ohälsa, suicidalitet och självskada
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet bygger på resultatet från en intervjustudie om psykisk ohälsa bland unga transpersoner i åldern 16–26 år.
-
Ökning av suicid bland unga vuxna 20–29 år – Fördjupad analys
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet riktar sig främst till yrkesverksamma inom suicidprevention och psykisk hälsa och som har samordnande, planerande eller beslutande funktioner på nationell, regional eller lokal nivå.
Publicerat under 2021
-
Att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet – resultat från en kartläggande litteraturöversikt om universella interventioner på arbetsplatsen
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten ger en övergripande bild av kunskapsläget om universella arbetsplatsbaserade interventioner som syftar till att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet. Resultaten bygger på en kartläggande litteraturöversikt…
-
Covid-19-pandemin och befolkningens psykiska hälsa – vad indikerar longitudinella studier? – Sammanfattning av resultat och vetenskapligt underlag 1.0
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFolkhälsomyndigheten följer den internationella forskningen om hur pandemin påverkar den psykiska hälsan i befolkningen och uppdaterar resultaten i takt med att nya studier publiceras. Den här publikationen…
-
Det är viktigt att förebygga psykisk ohälsa bland äldre
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet ger en lägesbild av förekomst av och sociala skillnader i psykisk hälsa och behandling, samt exempel på åtgärder som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa bland äldre.
-
Hälsa, livskvalitet och levnadsförhållanden bland asylsökande barn och unga i Sverige – Resultat från en enkätstudie genomförd 2018–2019
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten sammanställer resultat från en enkätundersökning om hälsa, livskvalitet och levnadsförhållanden hos barn och unga i åldrarna 12–20 år som sökt skydd i Sverige men ännu inte beviljats uppehållstillstånd…
-
Ingen ökning av suicid i covid-19-pandemins tidiga skede
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet sammanfattar Folkhälsomyndigheten resultaten från en multinationell observationsstudie. I studien undersöktes förekomsten av suicid i början av covid-19-pandemin, jämfört med antalet förväntade…
-
Posttraumatisk stress bland nyanlända barn från Afghanistan, Irak och Syrien – Resultat från en enkätstudie om nyanlända barns hälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI det här faktabladet presenterar vi resultat från en enkätstudie bland nyanlända barn födda i Afghanistan, Irak och Syrien. Resultaten visar att ungefär fyra av tio av studiedeltagarna hade symtom på…
-
Psykisk hälsa och suicidprevention – Lägesrapport 2020
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten ger en övergripande beskrivning av nuläget inom området och lyfter viktiga aspekter av utvecklingen. Fokus ligger på det arbete som Folkhälsomyndigheten, men också andra aktörer, har bedrivit…
-
Psykisk ohälsa vanligt bland personer 65 år eller äldre – men det går att förebygga – Ett kunskapsstöd om äldres psykiska hälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI det här kunskapsunderlaget hittar du en lägesbild och exempel på åtgärder som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa bland äldre. Psykisk ohälsa bland äldre är vanligt, men uppmärksammas…
-
Riskfaktorer och förebyggande insatser för suicidförsök och suicid bland äldre
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet riktar sig till främst till professionen inom hälso- och sjukvården, vårdgivare, omsorgspersonal och forskare som arbetar med frågor om äldres hälsa.
-
Skolbarn som är fysiskt aktiva rapporterar bättre psykisk hälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI denna rapport presenterar vi resultat från en undersökning av sambandet mellan skolbarns fysisk aktivitet och deras rapporterade psykiska hälsa.
-
Skolbaserad samverkan för barns och ungas psykiska hälsa – lärdomar från praktiken
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenDenna publikation handlar om lärdomar från ett test där skolan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten samverkade på skolan, för barns och ungas psykiska hälsa…
-
Skolrelaterade insatser för fysisk aktivitet och effekt på psykisk hälsa bland barn och unga
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten handlar om insatser för att öka den fysiska aktiviteten i skolan och effekten på barns och ungas psykiska hälsa. Insatserna gäller exempelvis införandet av styrketräning på idrottslektionerna…
-
Små förändringar i psykisk hälsa under covid-19-pandemin i Sverige
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet vänder sig till främst till professionen inom områdena folkhälsa, psykisk hälsa och suicidprevention men även yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården.
-
Socialt deltagande och psykisk hälsa bland flyktingar – Resultat från en kartläggande litteraturöversikt om begreppet socialt deltagande och om sambandet mellan flyktingars sociala deltagande och psykiska hälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapporten redovisar vi resultaten från en kartläggande litteraturöversikt som undersökt hur begreppet socialt deltagande (eng. social participation) beskrivs och tillämpas i studier om flyktingar. Vi…
-
Suicid bland barn i Sverige – Kunskapsstöd
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet sammanfattar resultat från en forskningsstudie bland barn i Sverige som dött i suicid under perioden 2000-2018 samt myndighetens egna analyser om psykiatriskt vårdutnyttjande och uttag av…
-
Suicidpreventivt arbete i Jönköpings län – Exempel på samverkan mellan olika professioner med räddningstjänsten som samordnare
Utgivningsår:Författare: Folkhälsomyndigheten/Jönköping UniversityRapporten handlar om det suicidpreventiva arbetet i Jönköpings län där räddningstjänsten har en central, samordnande roll. Rapporten visar att räddningstjänstens roll i det suicidpreventiva arbetet har…
Publicerat under 2020
-
Allvarliga förgiftningar i gruppen 50 år och äldre
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenDen här rapporten redovisar resultaten från en nationell, registerbaserad studie av förekomsten av avsiktliga och oavsiktliga förgiftningar som lett till sjukhusvård eller till dödsfall i gruppen 50 år…
-
Att mäta stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet sammanfattar och diskuterar olika för- och nackdelar med att använda befintliga frågeformulär för att mäta stigmatisering. Faktabladet riktar sig främst till personer som är verksamma inom…
-
Det här kan vi göra för att minska stigmatisering av psykisk ohälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenFaktabladet beskriver vad som är viktigt att tänka på i arbetet med att genomföra insatser för att minska stigmatisering av personer med psykisk ohälsa. Faktabladet riktar sig främst till dig som arbetar…
-
Första hjälpen till psykisk hälsa ökar kunskaper och beredskapen att hjälpa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenBladet riktar sig till dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med frågor om psykisk hälsa i kommuner, regioner och organisationer.
-
Högre risk för suicid bland personer som blir sjukskrivna eller arbetslösa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI det här faktabladet redovisar vi resultat från analyser om sysselsättning, inkomst och suicid. Resultatet visar genomgående att skiften från förvärvsarbete till andra former av sysselsättningar eller…
-
Medierapportering om en känd persons självmord kan leda till fler självmord
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenRapportering i media om en känd persons självmord, eller om det tillvägagångssätt som användes, kan leda till en ökning av självmord i befolkningen. En generell rapportering om självmord i media tycks…
-
Påverkar covid-19-pandemin befolkningens psykiska hälsa?
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenEn snabb systematisk litteraturöversikt (”rapid review”) som beskriver hur covid-19-pandemin har påverkat befolkningens hälsa. Rapporten vänder sig till dig som är aktör med uppdrag inom folkhälsa och…
-
Skolans betydelse för inåtvända psykiska problem bland skolbarn – En kartläggning av systematiska litteraturöversikter
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenEn systematisk kartläggning av litteraturöversikter som studerar skolans betydelse för inåtvända psykiska problem bland skolbarn. När skolan lär barnen om psykisk hälsa och hur denna kan hanteras minskar…
-
Stigmatisering kopplad till psykisk ohälsa
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenI detta faktablad beskriver vi vad stigmatisering är och vilka konsekvenser det har. Faktabladet riktar sig främst till dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med främjande och förebyggande arbete inom…
-
Vilken sjukvård har unga och unga vuxna som tagit sitt liv fått? – Resultat från en studie baserad på retrospektiv granskning av sjukvårdsjournaler
Utgivningsår:Författare: FolkhälsomyndighetenDen här rapporten redovisar resultaten av en delstudie baserad på en retrospektiv granskning av sjukvårdsjournaler och lex Maria-anmälningar av suicid bland unga och vuxna i åldrarna 15–44 år som tagit…