- 42 civilsamhällesorganisationer
- 37 kommuner
- 18 företag i ett näringslivsnätverk
- 15 myndigheter samt SKR
- 12 regioner
- 8 nätverk eller råd för olika befolkningsgrupper
- 1 arbetsgrupp från WHO
Nationell strategi mot ensamhet
LyssnaDen 28 februari 2025 överlämnade Folkhälsomyndigheten strategin Tillsammans – för god gemenskap i hela befolkningen till regeringen. Strategin beskriver hur arbetet med att minska ensamhet ska förstärkas. Den gäller för perioden 2025–2029 och ska genomföras i samverkan mellan olika samhällsaktörer.
Tillsammans minskar vi ensamhet

Representanter från myndigheter, civilsamhällesorganisationer, regioner och kommuner, trossamfund, näringsliv, elevhälsa och vården berättar utifrån sina olika perspektiv hur de ser på ensamhet och vad som är viktigt för att förebygga och motverka ensamhet.
Tillsammans – en strategi för att motverka ensamhet
Strategins namn och vision "Tillsammans – för god gemenskap i hela befolkningen" anspelar på behovet av att många aktörer – både offentliga, privata och civila – bidrar i arbetet för att åstadkomma förändring. Visionen anger riktningen för arbetet, som hela samhället behöver vara delaktigt i.
Figur 1. Sociala arenor tillgängliga för alla, färre hinder för socialt deltagande och färre människor i långvarig ensamhet ska bidra till jämlika förutsättningar för sociala relationer.
Målet med strategin är att skapa jämlika förutsättningar för sociala relationer. Det betyder att faktorer som ålder, funktionsnedsättning eller ekonomi ska inte försämra möjligheterna till ett socialt liv.
Till målen hör tre delmål:
- Sociala arenor tillgängliga för alla
- Färre hinder för socialt deltagande
- Färre människor i långvarig ensamhet
Delmålen tar fasta på olika insatsnivåer: Främja, förebygga och åtgärda och har olika målgrupper i fokus: Befolkningen, riskgrupper och individer.
Tre teman är särskilt viktiga i arbetet mot ensamhet och berör samtliga delmål:
- Lära – för ökad legitimitet och minskad stigmatisering
- Medvetandegöra – för stärkt arbete i ordinarie verksamhet
- Samverka – för gemensamma lösningar
Varför behövs en nationell strategi mot ensamhet?
Ensamhet är ett folkhälsoproblem, som ökar risken för psykisk och fysisk ohälsa och förtidig död. Ensamheten är också ojämlikt fördelad, det betyder att förekomsten ofta är högre i vissa delar av befolkningen såsom bland yngre och äldre, personer med funktionsnedsättning och de som står utanför arbetslivet. Mycket tyder på att det är strukturella snarare än individuella faktorer som ligger bakom denna ojämlika fördelning. Därför är ensamhet inte bara är ett individuellt problem, utan också ett samhällsproblem som behöver lösas med gemensamma krafter. Strategin beskriver hur olika aktörer i samhället kan arbeta för att bidra till att minska ensamhet och öka gemenskap.
Hur vi tog fram strategin
Strategin har tagits fram på uppdrag av regeringen och i samverkan med Socialstyrelsen. Underlaget till strategin baseras på en samlad bedömning av olika kunskapsunderlag – forskning, empiri och praktik. Särskilt dialoger och samråd med aktörer i offentlig, privat och civil sektor har varit betydelsefullt för att skapa en strategi som upplevs relevant och genomförbar. Under uppdraget har vi genomfört behovsanalyser, haft samråd och dialoger med myndigheter, civilsamhälle, kommuner och regioner, samt näringsliv.
Ofrivillig ensamhet – ett folkhälsoproblem (regeringen.se)
Aktörer vi har samrått med
Tillsammans minskar vi ensamhet
Frågor om ensamhet och sociala relationer berör hela samhället. För att uppnå målet och närma oss visionen om god gemenskap i hela befolkningen behöver alla hjälpas åt. Insatser och erfarenheter från olika sektorer i samhället, både det offentliga och privata, från civilsamhället och enskilda individer krävs.
Regeringen har därför gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fortsätta arbetet med att förebygga och motverka ensamhet. Bland annat kommer projektbidrag om 49 miljoner kronor att fördelas till civilsamhällesorganisationer för insatser som ska främja gemenskap och förebygga ofrivillig ensamhet. En annan del i uppdraget innebär att Folkhälsomyndigheten med utgångspunkt i den nationella strategin mot ensamhet tillsammans med andra aktörer ska synliggöra och stärka arbetet med att förebygga och motverka ensamhet i samhället. Detta arbete behöver utvecklas tillsammans – över myndighetsgränser och mellan regioner, kommuner, civilsamhälle, näringsliv, akademi och allmänhet.
Tillsammans kan vi minska ensamhet och öka gemenskapen i samhället.
Figur 2. För att uppnå strategins mål och vision behöver alla aktörer i samhället bidra och samverka – civilsamhälle, näringsliv, forskarsamhälle, kommuner, regioner och myndigheter.
Publikationer
-
Underlag till nationell strategi för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet – Slutredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:Strategin som återredovisas i denna rapport grundar sig på en samlad bedömning av flera kunskapsunderlag – forskning, empiri och praktik – där särskilt samråd och dialoger har varit viktigt för att skapa…
-
Tillsammans för god gemenskap i hela befolkningen – En nationell strategi mot ensamhet
Publicerad:Strategin beskriver vad som behöver göras och på vilken samhällsnivå. Alla behövs i detta arbete och alla kan bidra – regering, myndigheter, regioner, kommuner, civilsamhälle, näringsliv och akademi.
-
Ensamhet kan påverka hälsan
Publicerad:Faktabladet lyfter kortfattat fram delar av rapporten ”Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder – En kartläggning”. Både svenska och internationella studier visar att det finns ett tydligt samband…
-
Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder – En kartläggning
Publicerad:Rapporten presenterar resultaten från en kartläggning av ensamhet. Rapporten är en delredovisning av det regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten har att genomföra en kartläggning och ta fram ett förslag…