Folkhälsa i fokus: Så skapas politiskt engagemang som håller
LyssnaEtt starkt politiskt ledarskap är centralt för kommunernas hälsofrämjande och förebyggande arbete. Här berättar Camilla Pettersson, forskare och utvecklingsledare, om hur tjänstepersoner kan bidra till att öka politikernas engagemang inom folkhälsoområdet.
Att arbeta för en god och jämlik hälsa handlar ytterst om välfärd och livsvillkor - om människors uppväxtvillkor, utbildningschanser, boendemiljö, arbetsmiljö och inkomster. Frågan är komplex med en hög grad av ömsesidiga beroenden, det vill säga frågor som är sammanvävda med varandra. Det gör folkhälsa till en fråga som är svår att överblicka och kontrollera. Inte minst för politiker som ska bidra till lösningar på stora samhällsproblem där det finns många olika intressen, perspektiv, åsikter, lagar och förordningar att ta hänsyn till – men inget givet facit.
– Genom att utgå från det övergripande syftet – det alla vill ska hända – och sedan hjälpa beslutsfattare att förstå, se logik och möjligheter kan vi väcka deras engagemang. Ser vi sedan till att arbeta fram lösningarna på problemen tillsammans kan vi få engagemanget att växa och samtidigt skapa goda förutsättningar för ett långsiktigt och effektivt förebyggande och främjande arbete, säger Camilla Pettersson, fil dr i folkhälsovetenskap och verksam som utvecklingsledare i bland annat Region Örebro län, länsstyrelsen Östergötland och Skåne.
För att bli engagerade behöver politiker ett helikopterperspektiv, det vill säga förstå helheten, orsakerna till utvecklingen och vilka av utmaningarna som faktiskt går att göra något åt.
– Eftersom mycket handlar om att kombinera insatser för att få mest ”pang för pengarna” behöver den som kanske arbetar förebyggande inom ett visst specifikt område utmana sig själv lite grann. Kunna förmedla helhet och samtidigt behålla sin sak-kompetens och perspektiv. Men det är också viktigt att förstå sina respektive roller – både som tjänsteperson och som politiker. Som tjänsteperson bidrar du med beslutsunderlag som kan bygga på olika kunskapskällor, som vetenskapligt underlag, statistik, erfarenhetsbaserad kunskap eller kunskap från målgruppen. Som politiker behöver du efterfråga dessa underlag, men också vara nyfiken på hur arbetet fortskrider och efterfråga uppföljning och resultat. Att skapa ett välfungerande samspel mellan den politiska nivån och tjänstepersonsnivån är helt centralt – särskilt när frågorna är komplexa.
Läs mer
På webbsidan Hälsokunniga beslutsfattare hittar du ett kunskapsmaterial som fokuserar på det främjande perspektivet. Materialet är framtaget av Region Örebro län och syftar till att ge politiker och tjänstepersoner ökad kunskap om hälsofrämjande arbete och dess betydelse för en god och jämlik hälsa.