Mötesanteckningar 2025-04-28

Lyssna

Mötesanteckningar från Folkhälsomyndighetens Samverkansgrupp för vårdhygieniska frågor 2025-04-28.

Deltagare

SFVH, NAG vårdhygien, Socialstyrelsen, Svenska hygienläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Infektionsläkarföreningen och Folkhälsomyndigheten.

Förhinder

Arbetsmiljöverket, Riksföreningen för MAS/MAR, Smittskyddsläkarföreningen

Informationsutbyte/aktuellt

SFVH

Genomfört

Hygiendagarna 14–16 april i Örebro med 266 anmälda, föreläsare, hygienprisutdelning samt utställare.

Hygiendagrna 2025 (event.trippus.net)

Årsmöte för både moderförening och tandvårdssektionen genomfördes, nya styrelsemedlemmar valdes in.

Ny version av VEK (vårdhygienisk egenkontroll) för slutenvård och primärvård har publicerats under april.

Byggnation och Vårdhygien (nytt namn) har varit ute på remiss innan årsskiftet och är planerad att publiceras efter sommaren 2025.

Svar har lämnats till Kemikalieinspektion angående kemikalie- och biocidförordningen.

Remissvar har lämnats från Sfvh, Vårdrelaterad pneumoni (NAG Vårdhygien), Stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård (SOU 2024:72).

Kommande

Representanter från Sfvh deltar i möte för Stärkt framtida smittskydd angående samordnande myndighet för vårdhygienfrågor, maj 2025

Tandvårdssektionen anordnar ett Hygiensymposium oktober 2025

Nordiska hygienkonferensen 14–16 april 2026 (ersätter Hygiendagarna 2026)

Nationell arbetsgrupp för Vårdhygien (NAG)

Flera ledamöter kommer att sluta under året och ersättas.

Stöd för implementering av Vägledning för vårdhygieniskt arbete. Ett bildspel som stöd för implementering har publicerats. Syftet är att sänka tröskeln för regioner och kommuner, sjukhus, primärvård, SÄBO och LSS-verksamheter att komma igång med implementering. Två inspirationsfilmer med exempel på framgångsrikt arbete från kommunal verksamhet (Överkalix) och regional sjukvård (Södersjukhuset, Stockholm) har publicerats. Filmer med exempel från Göteborgs stad och Region Uppsala finns i pipeline. Materialet hittas här:

Vårdhygieniskt arbete, vägledning (kunskapsstyrningvard.se)

Status arbetsgrupper:

  • Kunskapsstöd vårdrelaterad pneumoni. Arbete pågår med slutbearbetning efter allmän remissomgång. Möjligen viss chans för publicering innan midsommar.
  • Arbete med kliniskt kunskapsstöd om förebyggande av vårdrelaterad urinvägsinfektion startar inom kort då arbetsgruppen nu är helt bemannad. NAG Vårdhygien har fått igenom modifikationer av kunskapsstyrningens mall för kliniska kunskapsstöd vilket gör det möjligt att använda denna mall och därmed publicering på 1177 för bättre spridning. Detta dokument blir först ut när det är klart.
  • Vårdhygienisk harmonisering av Vårdhandboken. Uppdraget pausat och arbetsgruppen är upplöst i väntan på klarläggande av samarbetsformer mellan Kunskapsstyrningen och Vårdhandbokens redaktion.

Pågående och avslutade engagemang/aktiviteter:

  • Delta i hearing för att lämna synpunkter till Utredningen om stärkt framtida smittskydd.
  • Samarbetar med Socialstyrelsen i framtagande av svensk version av WHO:s Infection prevention and control in-service education and training curriculum och dess integrering med Nationella kompetensmål för patientsäkerhet.
  • Representation i Folkhälsomyndighetens referensgrupp för HALT och SFVH:s jurygrupp för hygienpriset.
  • Deltagit i referensgrupp knuten till Folkhälsomyndighetens arbete med ny vägledning och rekommendationer rörande bärarskap av MRSA. Arbetet inkluderar frågor som rör bärarskap hos vårdpersonal.
  • Deltagit i av Folkhälsomyndigheten organiserade hearingar med anledning av Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens gemensamma regeringsuppdrag att föreslå hur följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler, vårdhygieniska riskfaktorer och vårdrelaterade infektioner kan mätas, dokumenteras, sammanställas och tillgängliggöras lokalt, regionalt och nationellt.
  • Lämnat synpunkter på förslag till utformning och innehåll av SFVH:s nya upplaga av BOV, byggnation och vårdhygien.

Föreningen för klinisk mikrobiologi (FKM)

Inget nytt att rapportera från styrelsen.

Svenska Infektionsläkarföreningen (SILF)

Inget nytt att rapportera från styrelsen.

Socialstyrelsen

Ny enhetschef för enheten för patientsäkerhet och kapacitetsplanering, Anna Bennet Bark.

Uppdaterade handlingsplanen för patientsäkerhet kommer att publiceras i maj. Den 8 maj kommer temat på Aktuellt om patientsäkerhet att vara handlingsplanen, länk i kalendariet.

Studiebesök i Halland i slutet av maj i samband med deltagande i det kommunala nätverket för hygiensjuksköterskor.

Vårt andra RU om basala hygienkrav och rutiner inom vård och omsorg för äldre kommer att ha en egen punkt på agendan med presentation – mejlades separat till er.

RU om nationell uppföljning inom området i vårdhygien och vårdrelaterade infektioner tillsammans med Folkhälsomyndigheten – slutredovisas den 30 juni.

Samverkan med NAG vårdhygien om att översätta WHO:s curriculum och anpassa till svenska förhållande.

Patientsäkerhetsdagen den 16 september, tema för 2025 är Barn.

Anders Johansson är Socialstyrelsens nya vetenskapliga råd i vårdhygien.

Svenska hygienläkarföreningen (SHLF)

SHLF har inventerat omfattningen av den undervisning på läkarprogrammen i landet där vårdhygieniska enheter är involverade. Omfattningen var varierande mellan utbildningsorterna (0 till 13 timmar). Föreningen vill verka för en harmonisering och fastställande av en acceptabel miniminivå nationellt. Initiativet skulle kunna länkas till pågående arbete via Fohm och SoS om core curriculum i vårdhygien.

Efter inventering av ST-läkarnas behov av SK-kurser har under 2025 en kurs i desinfektion givits och en i infektionsepidemiologi kommer att ges, i föreningsmedlemmars regi.

SHLF kommer att delta i ett samverkansmöte med Socialdepartementets utredning ”Stärkt beredskap inför framtida pandemier” den 14/5.

Folkhälsomyndigheten

Vägledning för vårdhygieniska rutiner i sjukvården gällande mpox kommer att uppdateras.

Ett kunskapsstöd om grupp A-streptokocker med särskilt fokus på iGAS planeras. Inriktningen blir ett brett fokus på smittförebyggande åtgärder. Arbetet kommer att påbörjas inom kort.

Samarbete med Ukraina för att stödja i vårdhygien- och antibiotikaresistensfrågor, projektet pågår till och med 2027.

Jamrai 2 är ett fyraårigt EU-projekt (2024–2027) med 10 arbetspaket. Ett av arbetspaketen handlar om vårdhygien och beteendeförändring där 12 länder deltar. Det nationella arbetet leds av Fohm och Socialstyrelsen. Syftet med projektet är att stärka arbetet med implementerings- och beteendevetenskap för att stödja implementering av vårdhygieniska åtgärder. Två SÄBO i Sverige ingår som piloter. Se powerpoint.

Övrigt

Uppdatering om regeringsuppdrag, nationell uppföljning av VRI och vårdhygien (Fohm)

Fohm gav en sammanfattning av regeringsuppdraget och förslagen som kommer att ingå i slutredovisningen som lämnas in senast den 30 juni. Diskussionsfrågor för gruppen gällde automatisering av VRI och deltagande i ECDC PPM var femte år, se powerpoint.

RU - basala hygienkrav och rutiner inom äldreomsorgen (Socialstyrelsen)

Se powerpoint.

Vägledning MRSA (Fohm)

Se powerpoint.

Nästa möte

Datumförslag kommer per mejl.