Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: legionella varmvatten who+vaccinationer värmebölja
174 träffar på Legionella inom Hela webbplatsen
-
Legionella i miljön – en kunskapssammanställning om hantering av smittrisker
Uppdaterad:Ett kunskapssammanställning om legionella i miljön. Den är inriktad på både förebyggande arbete och hur miljöutredningar görs för att identifiera och hantera smittrisker.
-
Tillsynsvägledning om legionella
Uppdaterad:Här kan du som miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta stöd vid tillsyn och bedömning av ärenden som rör legionella. Även du som bedriver en verksamhet eller äger en fastighet kan ha nytta av denna information.
-
Legionellainfektion (Sverige, april-september 2018)
Uppdaterad:Utbrottet av Legionella longbeachae kopplat till hantering av jord anses nu vara över. Ingen enskild gemensam smittkälla kunde identifieras.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för legionella spp
Uppdaterad:Legionella spp ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Legionellainfektion (Sverige maj 2024–oktober 2024)
Uppdaterad:Utbrottet avslutat. Antalet rapporterade sjukdomsfall orsakade av bakterien Legionella longbeachae som vanligtvis har en koppling till exponering för jord har nu avtagit.
-
Legionellainfektion – sjukdomsstatistik
Uppdaterad:Sjukdomstatistik över legionellainfektion, även kallad legionärssjuka. Statistiken sammanställs i en årsrapport, samt per län/region, utifrån ålder, kön, fall per vecka, trend och smittland.
-
Sjukdomsinformation om legionellainfektion
Uppdaterad:Legionellainfektion orsakas av bakterier och kan leda till legionärssjuka med svår lunginflammation eller pontiacfeber med mildare influensaliknande symtom. Sjukdomen förekommer i hela världen och varje år rapporteras cirka 200 fall i Sverige. Smitta sker genom inandning av vattenaerosol eller partiklar från jord.
-
Höga temperaturer och legionella i fokus för ny nationell strategi
Publicerad:Enligt en ny tillsynsstrategi för åren 2026–2029 ska kommunerna prioritera vissa verksamheter inom hälsoskydd. Bland annat ska tillsynen fokusera på att äldreboenden arbetar förebyggande med temperaturer och att spridning av legionella via kyltorn förhindras.
-
Folkhälsomyndighetens föreskrifter om parametervärden för legionella och bly HSLF-FS 2024:33
Publicerad:Grundförfattning. Beslutade: 20 november 2024. Gäller från och med: 29 november 2024.
-
Smittspårning av legionella – att tänka på vid upphandling av miljöanalyser
Publicerad:Detta informationsblad avser att i korthet beskriva vad man bör tänka på vid upphandling av tjänster för analys av legionella i samband med smittspårning samt ge viss generell information kring analyser och smittspårning. Informationen riktar sig framförallt till de kommuner som är i behov av kunskap inför upphandling av miljöanalyser.
-
Legionellainfektion 2024
Uppdaterad:Sammanfattning och bedömning Under 2024 rapporterades 216 fall av legionellainfektion motsvarande en incidens av 2 fall per 100 000 invånare (figur 1), vilket är fler fall jämfört med 2023 (n=182). Medianåldern för fallen var 69 år (spridning 18–93 år) och 67 procent var män (n=144). Av de rapporterade fallen avled 6 procent (n=12) inom 30…
-
Pressbilder på bakterier
Uppdaterad:Folkhälsomyndighetens pressbilder på olika bakterier. Kan användas fritt i redaktionella sammanhang, enligt myndighetens regler för pressbilder.
-
Följesedlar och försättsblad för analyser
Uppdaterad:Här hittar du följesedlar och försättsblad för analyser inom mikrobiella övervakningsprogram.
-
Tillsynsvägledning om kyltorn
Uppdaterad:Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra en risk för spridning av legionella. Från och med 1 februari 2024 är verksamhetsutövare som uppför eller använder kyltorn skyldiga att anmäla dessa till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd.
-
Vid vilken halt smittar legionella?
Uppdaterad:Det är inte känt vilken mängd legionellabakterier som en person behöver få i sig för att bli sjuk, den så kallade smittdosen. Det går därför inte att fastställa vilken halt av legionella i vatten som är säker eller acceptabel. Smittdosen varierar beroende på vilken typ av legionellabakterie man exponeras för och på…
-
Hur analyseras legionella i vattenprover?
Uppdaterad:Analys av legionella görs framförallt genom odling på agarplattor med specifika odlingsmedier (substrat) enligt publicerade standardmetoder. Odling är den enda metoden som ger ett kvantitativt resultat, det vill säga vilken halt av legionella som fanns i vattenprovet. Odling är också nödvändigt för att kunna få bakterieisolat som behövs…
-
Kan legionella finnas i tappkallvatten och måste det kontrolleras?
Uppdaterad:Ja, legionella kan förekomma även i kallvatten. Risken för tillväxt ökar om kallvattnet är för varmt, det vill säga över 20–25 °C. Kallvattnet kan exempelvis bli för varmt om omsättningen är låg, eller om kallvattenledningen går genom ett värmegolv, uppvärmt schakt eller ligger för nära en dåligt…
-
Nu införs anmälningsplikt för kyltorn
Publicerad:Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna införs den 1 februari 2024 och innebär att verksamheter blir skyldiga att anmäla kyltorn till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd.
-
Frågor och svar om legionella
Uppdaterad:Här har vi samlat svar på vanliga frågor om legionella kopplat till kommunens smittspårning och tillsynsärenden.
-
Stödmaterial för kommuner om anmälningsplikten för kyltorn
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett informationsmaterial som kan användas av kommuner för att informera om den nya anmälningsplikten. Informationen är ett stöd till tillsynsmyndigheterna och texten kan användas på valfritt sätt. Till exempel kan hela eller delar av texten kopieras och användas
-
Anmälningspliktiga sjukdomar – Årsrapporter 2019
Uppdaterad:Här finns 2019 års rapporteringar om de anmälningspliktiga sjukdomarna samlade.
-
Tillsynsvägledning om fastighetsägarens egenkontroll
Uppdaterad:På den här sidan finns vägledning om fastighetsägarens egenkontroll, vilka faktorer som bör ingå i egenkontrollen och vad som bör kontrolleras vid tillsyn. Vägledningen vänder sig till miljö- och hälsoskyddskontoren men det finns även information som vänder sig direkt till dig som är
-
Anmälningspliktiga sjukdomar – Årsrapporter 2022
Uppdaterad:Här finns 2022 års rapporteringar om de anmälningspliktiga sjukdomarna samlade.
-
Bör kommunen ta prov vid misstänkt smitta av legionella från jord?
Uppdaterad:Nej, det är sällan relevant att ta prov från jord. Istället får smittspårningen ske på andra sätt, till exempel genom artbestämning av patientprov, intervjuer eller annan inhämtning av information och uteslutande av andra misstänkta objekt. Legionella förekommer naturligt i jord och kompostprodukter, ofta i höga halter. Då…
-
Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittspårningspliktiga sjukdomar HSLF-FS 2015:10
Publicerad:Grundförfattning. Beslutade: 1 juli 2015. Gäller från och med: 1 juli 2015.