En sammanfattning av utvecklingen av folkhälsan och förutsättningar för hälsa utifrån det folkhälsopolitiska ramverkets övergripande mål och åtta målområden med särskild fokus på jämlik hälsa.
Folkhälsan i Sverige
LyssnaFolkhälsans utveckling är en del i myndighetens samlade uppföljningssystem för en god och jämlik hälsa. Den utgår från det folkhälsopolitiska ramverket med de åtta målområdena och olika aspekter av hälsa. Sammantaget ska uppföljningen visa utvecklingen mot det övergripande folkhälsopolitiska målet.

-
Årsrapporter
Senaste och tidigare årsrapporter för folkhälsans utveckling.
-
Fördjupat resultat
Viktiga aspekter av folkhälsan och dess förutsättningar skildras med kärnindikatorer uppdelat i det folkhälsopolitiska ramverkets åtta målområden och ett avsnitt om hälsa.
-
Resultat på läns- och kommunnivå
Följ och hämta statistik.
-
Kärnindikatorer
Uppföljning av det folkhälsopolitiska målet ”Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation".
-
Hur hänger livsvillkor och hälsa ihop?
För att uppnå en god och jämlik hälsa krävs att människor har jämlika livsvillkor.
-
Så här jobbar vi med folkhälsorapportering
I rapporteringssystemet ingår en mängd olika indikatorer som mått på hälsan och dess bestämningsfaktorer.
-
Stödstruktur för statligt folkhälsoarbete
Stödstrukturen är uppbyggd kring fyra delar.
Utvalt innehåll

Årsrapport 2023

Rapport om kärnindikatorerna
Sammanfattning av de kärnindikatorer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för att följa upp det övergripande folkhälsopolitiska målet ”Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”.
Nyheter
-
Magnus Gisslén blir statsepidemiolog
Publicerad:Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han tillträder den 11 september 2023.
-
Debatt: En god och jämlik hälsa i hela befolkningen är avgörande för vår pandemiberedskap
Publicerad:Folkhälsomyndigheten ser svagheter i Sveriges nuvarande smittskyddslagstiftning, i samhällets förmåga att skapa förutsättningar för en god hälsa i hela befolkningen, och i förmågan att skydda hela befolkningen mot allvarliga hälsohot. Det skriver gd Karin Tegmark Wisell i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter den 12 maj 2023.
-
Utmaning sluta påverkbara hälsoklyftor inom en generation
Publicerad:Folkhälsan i Sverige blir allt bättre. Men om hälsoklyftorna ska kunna slutas inom en generation behöver hälsan stärkas för dem som har sämst hälsa. Det slår Folkhälsomyndigheten fast i ny rapport.
Publikationer
-
Ungas röster om psykisk hälsa – en intervjustudie och en kvalitativ analys av enkätfrågor
Publicerad:I rapport presenteras resultaten från kvalitativa intervjuer med 33 unga personer i åldern 16–25 år. Intervjuerna gällde psykiska besvär och psykiskt välbefinnande utifrån frågor som ingår i Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor och utifrån de ungas egna upplevelser och erfarenheter.
-
Folkhälsopolitikens målområden – Målområde 8: En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård
Publicerad:Faktabladet riktar sig till aktörer på nationell, regional och lokal nivå som arbetar med eller är intresserad av frågor som rör hälso- och sjukvård och dess koppling till en god och jämlik hälsa.