Nationell samordning och samverkan inom ANDTS
LyssnaVi har uppdrag att verka för nationell samordning. För att stärka det ANDTS-förebyggande arbetet leder vi olika samverkansgrupper.
Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att stödja politiken inom områdena alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar (ANDTS). Vi samverkar med många aktörer på området.
Övergripande ANDTS-samordning
ANDTS-området är brett och berör både brottsbekämpning, förebyggande arbete, tidiga insatser och vård och behandling. Därför är 23 myndigheter utpekade av regeringen att ingå i en särskild samordningsgrupp som Folkhälsomyndigheten ansvarar för. Genom att utbyta information kan gruppen gemensamt se vad som behöver prioriteras och hitta områden att samarbeta inom. Myndigheterna bidrar också till uppföljning inom ANDTS-området genom att årligen rapportera om den verksamhet de har bedrivit.
De 23 myndigheterna som ingår i samordningen är Arbetsmiljöverket, Brottsförebyggande rådet, Ekobrottsmyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, Jämställdhetsmyndigheten, Konsumentverket, Kriminalvården, Kustbevakningen, Läkemedelsverket, Länsstyrelserna, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket, Skatteverket, Socialstyrelsen, Spelinspektionen, Statens institutionsstyrelse, Statens skolverk, Trafikverket, Transportstyrelsen och Tullverket.
Länsstyrelserna har en central roll i det regionala ANDTS-arbetet och vi har en nära dialog med representanter från dem. Vi samarbetar även nära med Socialstyrelsen som har ett brett uppdrag kopplat till ANDTS-politiken utifrån sitt ansvarsområde.
Samverkan inom trafikområdet
Inom trafikområdet samordnar vi en nationell grupp om samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT) där myndigheter och Sveriges kommuner och regioner (SKR) ingår. SMADIT är ett sätt att samarbeta som syftar till att personer som ertappats för ratt-, drogratt- eller sjöfylleri ges ett erbjudande om en vårdkontakt.
Läs mer SMADIT
Dialog med ideella organisationer
Vi samverkar också med ideella organisationer på ANDTS-området. Vi möts bland annat i årliga dialogmöten och du kan läsa mer om den samverkan här:
Samverkan med ideella organisationer på ANDTS-området
Samverkan inom spel om pengar
Nationell samordning om spel om pengar sker också tillsammans med myndigheter och organisationer.
- Nationell samordning om spel om pengar
- Nationella aktörer som arbetar med spel om pengar
- Oberoende spelsamverkan (OSS)
Övrig samverkan inom ANDTS-området
Folkhälsomyndigheten samverkar också på andra sätt inom ANDTS-området. Bland annat samlar vi två grupper inom dopning (Centrala samverkansgruppen för dopningsfrågor och en expertgrupp för förteckning över dopningsmedel) respektive narkotika (Nätverket för den aktuella drogsituationen i Sverige, Nadis, och Samrådsgrupp narkotika). Vi deltar även i möten med andra myndigheter inom området alkohol- och tobakstillsyn.
Läs mer om samordningsarbetet inom ANDTS
-
Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2022
Publicerad:Rapporten beskriver nationella myndigheters arbete inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) under 2022. Syftet är att redovisa vilket arbete som…
-
Förslag för kunskapsbaserat förebyggande ANDTS-arbete på lokal och regional nivå – återrapportering av uppdrag från regeringen
Publicerad:Folkhälsomyndighetens återrapportering av uppdraget från regeringen att lämna förslag på hur en långsiktigt hållbar utveckling, förvaltning och spridning av kunskapsbaserade arbetssätt och metoder bör…
-
Samlad uppföljning av ANDT-strategin 2016–2020
Publicerad:I rapporten beskriver vi hur Folkhälsomyndigheten har arbetat för att stödja genomförandet av strategin och lämnar förslag till regeringen inför utformningen av en kommande ANDT-strategi.