Material och stöd inom området stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid
LyssnaHär hittar du Folkhälsomyndighetens aktuella material och stöd inom området stigmatisering av personer med psykisk ohälsa.
Materialet riktar sig till dig som arbetar förebyggande och främjande inom området psykisk hälsa och suicidprevention med fokus att minska stigmatisering.
Genvägar till innehåll på sidan:
- Animerade filmer
- Filmer med personer som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa
- Faktablad och broschyrer
- Rapporter och litteraturöversikter
Att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa
I den här filmade presentationen går Anja Romqvist och Annika Frykholm igenom begreppet stigma och stigmatisering, hur det kan förstås i relation till psykisk hälsa, och hur man konkret kan arbeta för att förebygga stigma kopplat till psykisk ohälsa.

Animerade filmer
Om stigmatiseringen av personer med psykisk ohälsa – problembild, konsekvenser och vägen framåt
En kortfilm som förklarar begreppet stigmatisering, ger exempel på vilka konsekvenser det kan få och hur du kan arbeta för att minska stigmatisering.

Filmer med personer som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa
Tre filmer där personer med egen erfarenhet av olika typer av psykisk ohälsa berättar om sina upplevelser av stigmatisering och betydelsen av att kunna prata om psykisk ohälsa. Lär dig mer om stigma utifrån berättelser från verkligheten och hur du kan bidra till ett bra bemötande.
Film: Stigma kring psykisk ohälsa – i arbetslivet

Fyra personer med egen erfarenhet av olika psykiatriska tillstånd, som till exempel bipolär sjukdom och utmattningsdepression berättar om hur de upplevt stigmatisering i arbetslivet och hur kollegor kan bidra till öppnare förhållningsätt.
Film: Stigma kring psykisk ohälsa

Fem personer med egen erfarenhet av olika psykiatriska tillstånd, som till exempel bipolär sjukdom och utmattningsdepression berättar om hur de upplevt stigmatisering, hur de hanterat detta.
Film: Stigma kring psykisk ohälsa – i samhälle

Här träffar vi Louise som har egen erfarenhet av psykossjukdom och hennes vän Lovisa. De berättar om hur de upplevt stigmatisering i olika situationer, hur de hanterat detta och hur vi alla kan bidra till ett öppnare förhållningssätt.
Filmer om psykisk hälsa
Faktablad och broschyrer
-
Att mäta stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid
Publicerad:Faktabladet sammanfattar och diskuterar olika för- och nackdelar med att använda befintliga frågeformulär för att mäta stigmatisering. Faktabladet riktar sig främst till personer som är verksamma inom…
-
Det här kan vi göra för att minska stigmatisering av psykisk ohälsa
Publicerad:Faktabladet beskriver vad som är viktigt att tänka på i arbetet med att genomföra insatser för att minska stigmatisering av personer med psykisk ohälsa. Faktabladet riktar sig främst till dig som arbetar…
-
Första hjälpen till psykisk hälsa ökar kunskaper och beredskapen att hjälpa
Publicerad:Uppdaterad:Faktabladet riktar sig till dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med frågor om psykisk hälsa i kommuner, regioner och organisationer.
-
Implementering med kvalitet
Publicerad:Faktabladet, från Utblick Folkhälsa, riktar sig till dig som arbetar med att implementera nya metoder och arbetssätt inom folkhälsoområdet, exempelvis folkhälsoplanerare och ANDT-samordnare.
-
Minskad stigmatisering gynnar hela arbetsplatsen – Ett material om stigma och psykiatriska tillstånd för dig som är arbetsgivare
Publicerad:Med det här kunskapsstödet riktar vi oss främst till arbetsgivare och specifikt till HR-personal. Det kan även vara användbart för dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med främjande och förebyggande…
-
Stigmatisering kopplad till psykisk ohälsa
Publicerad:I detta faktablad beskriver vi vad stigmatisering är och vilka konsekvenser det har. Faktabladet riktar sig främst till dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med främjande och förebyggande arbete inom…
-
Stigmatisering vid ångestsyndrom i Sverige och internationellt
Publicerad:I det här faktabladet beskriver vi befolkningens attityder till personer med ångestsyndrom, både i Sverige och internationellt. Särskilt vanlig är föreställningen att ångesten är orsakad av personen själv…
Rapporter och litteraturöversikter
-
Checklista för implementering med kvalitet – Från nyhet till vardagsnytta – om implementeringens mödosamma konst
Publicerad:Uppdaterad:Checklistan är framtagen för att ge ett praktiskt stöd i implementeringsprocesser. Den inleds med fyra centrala frågor om behov, insats, kunskapsstöd och plats för implementering.
-
Erfarenheter av utbildningarna Första hjälpen till psykisk hälsa och Psykisk livräddning – en kvalitativ studie i Västerbottens län
Publicerad:Rapport om hur personal inom vård, stöd och service som genomgått utbildningarna "Första hjälpen till psykisk hälsa" eller "Psykisk livräddning" beskriver sina erfarenheter av att möta personer med psykisk…
-
Från nyhet till vardagsnytta – om implementeringens mödosamma konst – En rapport om implementering av metoder inom folkhälsoområdet
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten handlar om implementering. Här presenteras och diskuteras hur nya insatser, arbetssätt och produkter kan spridas och implementeras. När det nya, ibland efter många års utvecklingsarbete, bedöms…
-
Interventions to reduce public stigma of mental illness and suicide – are they effective?
Publicerad:Results are based on seven literature reviews where the effects are explored narratively. The report is aimed at officials and stakeholders at regional and local level who are involved in the planning…
-
Kartläggning av insatser som syftar till att minska stigma om psykisk ohälsa – En litteraturöversikt av grå litteratur
Publicerad:Rapporten riktar sig till tjänstemän och andra intressenter på nationell, regional och lokal nivå som är involverade i planering av folkhälsoinsatser för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk…
-
Stigmatisering vid ångestsyndrom i Sverige och internationellt
Publicerad:I det här faktabladet beskriver vi befolkningens attityder till personer med ångestsyndrom, både i Sverige och internationellt. Särskilt vanlig är föreställningen att ångesten är orsakad av personen själv…
-
Synen på psykisk ohälsa och suicid – En befolkningsundersökning om kunskaper och attityder
Publicerad:Rapporten presenterar resultatet av en befolkningsundersökning om kunskaper och attityder till psykisk ohälsa och suicid. Den vänder sig till yrkesverksamma på kommunal, regional och nationell nivå…