Sök publikationer
Lyssna1151 träffar inom Publikationer
-
Hur mår bisexuella? – En kartläggande litteraturöversikt av forskning om livsvillkor, livskvalitet och hälsa bland bisexuella i Norden 2000–2023
Publicerad:Syftet med rapporten är att öka kunskapen om livsvillkor, livskvalitet och hälsa för grupperna bisexuella och pansexuella. Därtill ska resultat och förslagna insatser inspirera till att målgrupperna i högre grad arbetar med bi- och pansexuellas hälsa.
-
Vaccination against mpox – a second update of vaccine recommendations due to increased spread of mpox clade 1
Publicerad:The Public Health Agency of Sweden has updated the recommendations for mpox vaccination due to increased spread of clade 1.
-
Hälsorelaterad livskvalitet bland nyanlända barn från Afghanistan, Irak och Syrien bosatta i Sverige
Publicerad:Resultat från en enkätstudie om nyanlända barns hälsa I det här faktabladet sammanfattar vi huvudresultaten från en tvärsnittsstudie om bestämningsfaktorer för hälsorelaterad livskvalitet bland nyanlända barn i Sverige. Data samlades in under 2018 och totalt 2&
-
Hur fungerar rökförbudet utomhus?
Publicerad:Uppdaterad:Kunskapsstödet visar att rökförbudet verkar fungera väl på uteserveringar, lekplatser och idrottsanläggningar. Vid offentliga entréer och i anslutning till kollektivtrafiken fungerar rökförbudet däremot inte lika bra.
-
Utvärdering av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande – En sammanfattning
Publicerad:I rapporten sammanfattas resultaten från utvärderingen av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande. Syftet med utvärderingen var att undersöka vilken spridning materialet fått och hur användbara föräldrar och lärare upplevde att filmerna i kunskapsstödet var.
-
Upphävande av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. HSLF-FS 2021:73
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 24 september 2021. Gäller från och med: 29 september 2021.
-
Upphävande av Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:16) om radon inomhus HSLF-FS 2019:22
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 7 oktober 2019. Gäller från och med: 1 november 2019.
-
How to wash your hands (poster)
Publicerad:The poster in A4 describes what and how you should do to keep your hands clean. Feel free to print it out and put it up in places you think are suitable.
-
How to wear single use face masks
Publicerad:Poster showing how to use a face mask correctly. If used in a correct way face masks can be a compliment to other measures to reduce the spread of infection.
-
Uppföljning av funktionshinderspolitiken – Beskrivning av nuläge samt möjliga utvecklingsområden
Publicerad:Rapporten utgör en nulägesbeskrivning av arbetet med strategin för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken.
-
Vår livsmiljös betydelse för en god och jämlik hälsa
Publicerad:Hur våra samhällen och städer är utformade påverkar hur vi arbetar, umgås och förflyttar oss. Detta påverkar i sin tur vår hälsa. Folkhälsomyndigheten har tagit fram materialet för att belysa vikten av att planera och bygga hälsofrämjande livsmiljöer för en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Vården kan minimera spridningen av VRE
Publicerad:Broschyren innehåller rekommendationer om hur sjukvården kan minimera spridningen av VRE. I broschyren finner du ett uppslag i form av en checklista att sätta upp på lämpligt ställe.
-
Varningssystem Narkotika (VSN) – Regeringsuppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterad dödlighet
Publicerad:Faktabladet innehåller information om VSN, en webbportal där offentliga aktörer kan dela information och kunskap om narkotika med medmålsättningen att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall.
-
Välkommen till dialogduken
Publicerad:Ett verktyg som hjälper oss att samtala om hur vi kan konkretisera det förebyggande arbetet kring ANDTS och använda kunskapen om risk- och skyddsfaktorer på regional och lokal nivå. Verktyget bygger på de två första faserna i Snabbguidens arbetsmodell som används för att kvalitetssäkra arbete i
-
Vägledning för kommunernas tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror
Publicerad:Version 3 Den här vägledningen vänder sig till dig som är kommunal handläggare och som bedriver tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror, gentemot detaljhandlare. Kommunen har bara möjlighet att
-
Vägledning gällande tillståndsbeslut för tobaksvaror som kommunen ska skicka in till Folkhälsomyndigheten
Publicerad:Syftet med vägledningen är att skapa förutsättningar för kommunerna att utforma besluten om tillstånd på ett enhetligt sätt. Folkhälsomyndigheten kan endast vägleda kommunerna om vad myndigheten önskar att ett beslut ska innehålla.
-
Vaccination mot covid-19 under andra halvåret 2022 – Kunskapsunderlag, juni 2022
Publicerad:Kunskapsunderlag för rekommendationer för vaccination mot covid-19 hösten 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en ”höstdos,” till vissa grupper från den 1 september 2022. Vilken dos det blir till antal kan skilja sig åt beroende på tidigare rekommendationer.
-
Årsredovisning 2023
Publicerad:Under 2023 har WHO deklarerat att covid-19 inte längre utgör ett internationellt akut hot mot människors hälsa. Folkhälsomyndighetens uppdrag, att verka för god och jämlik hälsa i hela befolkningen är mer angelägen än på länge.
-
Årsredovisning 2022
Publicerad:Vårt arbete har även under 2022 till stor del präglats av covid-19-pandemin. Till följd av befolkningens ökande immunitet och tack vare en hög vaccinationstäckning har fokus förflyttas från omfattande smittskyddsåtgärder för hela befolkningen och samhällets alla aktörer till riktade insatser mot de
-
Årsredovisning 2021
Publicerad:Även 2021 har myndighetens arbete präglats av pandemin. Det har varit centralt att smittskyddsåtgärder för att hantera de direkta konsekvenserna av covid-19 har gjorts med hänsyn till de breda folkhälsoaspekterna.
-
Att leva med hiv 2021–2022 – Resultat från en enkätundersökning bland personer som lever med hiv i Sverige
Publicerad:Resultaten i rapporten pekar på att personer som lever med hiv rapporterar hög livskvalitet och nöjdhet med livet som helhet. Samtidigt framgår att livet med hiv kan innebära olika utmaningar, såsom att inte kunna vara så öppen med sin hivstatus som man önskar. Det kan kopplas till hivrelaterat
-
Att mäta stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid
Publicerad:Faktabladet sammanfattar och diskuterar olika för- och nackdelar med att använda befintliga frågeformulär för att mäta stigmatisering. Faktabladet riktar sig främst till personer som är verksamma inom områdena folkhälsa, psykisk hälsa och suicidprevention i regioner, kommuner och organisationer.
-
Barn och unga upplever klimatoro – Ett kunskapsstöd om klimatoro hos barn och unga
Publicerad:Faktabladet sammanfattar vi en internationell kartläggande litteraturöversikt om barns och ungas klimatoro och kompletterar med data över klimatoro hos barn i Sverige. Vi lyfter även hur Världshälsoorganisationen (WHO) och Europeiska miljöbyrån (EEA) rapporterar inom området.
-
Att förebygga tobaksbruket bland unga – erfarenheter från svenska skolor
Publicerad:Faktabladet sammanfattar en kartläggning av erfarenheter från svenska skolor och tar upp framgångsfaktorer för att förebygga tobaksbruk bland unga. Faktabladet vänder sig till dig som planerar, utvecklar och beslutar om hälsofrämjande och förebyggande insatser i skolan.
-
Availability to antibiotics of particular importance – A Swedish pilot study of an alternative reimbursement model
Publicerad:Uppdaterad:In a pilot project, the Public Health Agency of Sweden has investigated whether a model with guaranteed reimbursement to the pharmaceutical company can improve access to particularly important antibiotics in Sweden. An initial evaluation shows that the studied reimbursement model led to increased