Teoretisk kunskap och praktiskt stöd och vägledning för dig som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande ANDTS-arbete.
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS)
LyssnaVi arbetar med alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa. Jämlikhetsperspektivet är centralt eftersom användningen och skadorna av ANDTS skiljer sig åt mellan olika grupper i befolkningen.

-
Förebyggande arbete
Det går att förebygga ohälsa kopplat till ANDTS. Här hittar du kunskap och verktyg för ett ANDTS-förebyggande arbete.
-
Utveckling, användning och ohälsa
Här kan du läsa om utvecklingen av ANDTS-användningen och den ANDTS-relaterade ohälsan.
-
Regler för tillverkning, handel och hantering
Regler för att tillverka, importera eller hantera alkohol, hälsofarliga varor, elektroniska cigaretter, tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Tillsynsvägledning
Råd, stöd och tolkningshjälp för att hjälpa dig som handläggare att utföra din tillsyn på ett effektivt, rättssäkert och likvärdigt sätt.
-
Publikationer
Publikationer inom alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Lagar och regler
Bestämmelser samt vägledande rättspraxis inom våra ansvarsområden om alkohol, narkotika, hälsofarliga varor, dopning, tobak och liknande produkter samt spel om pengar.
-
Frågor och svar
Vanliga frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
-
Vårt arbete inom ANDTS
Vi arbetar för att främja hälsa och förebygga ohälsa som orsakas av ANDTS. Här kan du läsa om vad vårt ANDTS-arbete består av.
Utvalt innehåll

Lyckas med ANDTS-prevention

spelprevention.se – ett kunskapsstöd
För dig som arbetar med att förebygga spelproblem. Här finns kunskap om spelproblem och vägledning kring hur problemen kan förebyggas.

Frågor och svar om risker med alkohol
Vi har uppdaterat vår information om risker med alkoholkonsumtion.
Nyheter
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att 13 substanser klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera 13 olika substanser.
-
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat information om risker med alkoholkonsumtion
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har uppdaterat informationen om risker med alkoholkonsumtion, och tagit fram frågor och svar riktat till personal som arbetar inom myndigheter, kommuner, regioner samt till övriga aktörer som arbetar förebyggande.
-
Utökad reglering av tobaks- och nikotinprodukter behövs för att skydda barn och unga
Publicerad:Att använda tobaks- och nikotinprodukter är fortsatt vanligt både bland män och kvinnor i Sverige. Bland unga ökar användningen av e-cigaretter och nikotinsnus. För att skydda unga personer från beroende och hälsorisker behövs en mer likvärdig lagreglering av tobaks- och nikotinprodukter, anser Folkhälsomyndigheten.
Publikationer
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter 2024
Publicerad:Syftet med den uppdaterade planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med tillsyn på alkohol- och tobaksområdet i en kommun, på Polismyndigheten eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra under 2024.
-
Kunskapsläget om cannabis och folkhälsa i korthet – Kunskapsstöd för ett hälsofrämjande och narkotikaförebyggande arbete
Publicerad:Faktabladet är en sammanfattning av rapporten Kunskapsläget om cannabis och folkhälsa. Faktabladet sammanfattar i korthet aktuell kunskap om cannabis ur ett folkhälsoperspektiv.