Frågor och svar om gårdsförsäljning av alkoholdrycker
LyssnaHär hittar du svar på några vanliga frågor om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.
För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan och klickar sedan på Lyssna.
Gårdsförsäljning av alkohol
Riksdagen har beslutat att den som tillverkar alkoholdrycker, under vissa förutsättningar, kan sälja sina egentillverkade produkter direkt till besökare. Denna försäljning kallas gårdsförsäljning.
Lagstiftaren har bedömt att en förutsättning för att bevara Systembolaget är att försäljningen som sker genom gårdsförsäljning är begränsad och att besöksarrangemanget ska stå i fokus. Därför får försäljning endast ske till den som har deltagit i ett besöksarrangemang. Dessutom ska mängden alkoholdryck som varje person får köpa begränsas. Enligt lagen får varje besökare maximalt köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker.
Ett besöksarrangemang ska enligt alkohollagen ha anknytning till den alkoholdryck som tillverkaren producerar och innehålla ett kunskapshöjande inslag. Arrangemanget får inte vara gratis och ska pågå en viss tid.
Vi har fått i uppdrag av regeringen att ta fram föreskrifter som kompletterar alkohollagens regler om besöksarrangemanget. Bland annat har vi förtydligat att besöksarrangemanget ska pågå i minst 30 minuter och ledas av en eller flera fysiska personer. Vi har också gett exempel på vad som kan vara kunskapshöjande inslag, som ett guidat besök i tillverkningslokalerna eller information om dryckens råvaror, framställningsprocess eller historia.
Vi har bedömt att 30 minuter är en tillräckligt lång tid för att besöksarrangemanget ska vara i fokus. Det har vi kommit fram till genom att utgå ifrån längden på nuvarande besöksarrangemang som dryckestillverkare har, information om vilka slags besöksarrangemang tillverkare skulle vilja erbjuda och hur långa andra liknande evenemang ofta är, till exempel guidade visningar på museum.
Ett av skälen är att besöksarrangemanget är en form av marknadsföring av alkoholdrycker, och sådan marknadsföring ska vara särskilt måttfull. Därför ska dryckestillverkaren ge information om alkoholens skadeverkningar till besökarna. Det kravet finns i alkohollagen. Som en jämförelse finns det krav på en ruta med information om skadeverkningar vid alkoholreklam i tidningar. Även Systembolaget har ett uppdrag att informera om risker med alkohol. Det gör de i eget namn, i samarbete med andra och genom sitt dotterbolag IQ.
Vi på Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram kompletterande regler om den information som ska ges. Enligt våra föreskrifter ska arrangören i början av besöksarrangemanget muntligen informera besökarna om att alkohol kan medföra skador. Den muntliga informationen kan vara kortfattad. Vi har också tagit fram ett skriftligt informationsmaterial som dryckestillverkaren kan hänvisa till i samband med ett besöksarrangemang.
För att få bedriva gårdsförsäljning krävs ett särskilt tillstånd från kommunen. Den som ansöker om tillstånd behöver också göra ett kunskapsprov.
När de nya reglerna i alkohollagen börjar gälla den 1 juni 2025 kan de börja tillämpas av kommunerna och bland annat ligga till grund för beslut om tillstånd. Från det datumet går det också att göra kunskapsprovet. Hur lång tid det tar att handlägga en ansökan kan variera.
Reglerna om gårdsförsäljning är tidsbegränsade till den 31 maj 2031. Innan dess ska regelverket utvärderas. I propositionen anger regeringen att det är Folkhälsomyndigheten som ska ansvara för att göra utvärderingen.
Vi kommer också att följa upp våra föreskrifter och allmänna råd för att se om de fyller sitt syfte och om de eventuellt behöver kompletteras.