Sök publikationer
Lyssna1180 träffar inom Publikationer
-
Att förebygga kikhosta hos spädbarn
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som träffar gravida och spädbarn i vårdsammanhang och handlar om att förebygga så att spädbarn inte blir sjuka i kikhosta samt att förhindra smittspridning.
-
About your vaccination against diphtheria, tetanus and whooping cough (pertussis)
Publicerad:Uppdaterad:This fact sheet is intended for children and youngsters. Diphtheria, tetanus and whooping cough are three serious diseases, but vaccination can protect you.
-
Att prata om vaccination – Fem steg för att utforska och möta frågor
Publicerad:Detta samtalskort sammanfattar fem steg i samtalet om vaccination och kan användas för att utforska och möta frågor och funderingar. Det riktar sig till sjuksköterskor och läkare som arbetar med vaccinationer och som deltar i internutbildningar med fokus på dialog och kommunikation
-
Alcohol affects you and those around you
Publicerad:This fact sheet can be handed out to visitors at farm sales of alcohol beverages.
-
Epidemiologisk årsrapport 2010
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2010.
-
Bältrosvaccination till vuxna med ökad risk för sjukdomen på grund av ålder, sjukdom eller läkemedelsbehandling – Ett kunskapsunderlag
Publicerad:Ett kunskapsstöd om bältrosvaccination och dess förväntade effekt på sjukdomsbördan av bältros i öppen- och slutenvård.
-
Tabellsammanställning för broschyren Föräldrar och unga – om ANTS och psykisk hälsa
Publicerad:Föräldraskapets betydelse för ungas användning av alkohol, narkotika, tobak, spel om pengar (ANTS) och psykisk hälsa
-
Unga och spel om pengar – Resultat från en undersökning om spel om pengar bland unga 16–19 år och föräldrar 2021
Publicerad:Rapporten riktar sig till personer som arbetar med planering, samordning eller förebyggande arbete inom myndigheter, kommuner, regioner, spelbolag och föreningar, och tillpersoner som arbetar med unga i olika sammanhang som skola, socialtjänst och föreningsliv.
-
Vaccination mot covid-19 under andra halvåret 2022 – Kunskapsunderlag, juni 2022
Publicerad:Kunskapsunderlag för rekommendationer för vaccination mot covid-19 hösten 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en ”höstdos,” till vissa grupper från den 1 september 2022. Vilken dos det blir till antal kan skilja sig åt beroende på tidigare rekommendationer.
-
Vår livsmiljös betydelse för en god och jämlik hälsa
Publicerad:Hur våra samhällen och städer är utformade påverkar hur vi arbetar, umgås och förflyttar oss. Detta påverkar i sin tur vår hälsa. Folkhälsomyndigheten har tagit fram materialet för att belysa vikten av att planera och bygga hälsofrämjande livsmiljöer för en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Vården kan minimera spridningen av VRE
Publicerad:Broschyren innehåller rekommendationer om hur sjukvården kan minimera spridningen av VRE. I broschyren finner du ett uppslag i form av en checklista att sätta upp på lämpligt ställe.
-
Varningssystem Narkotika (VSN) – Regeringsuppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterad dödlighet
Publicerad:Faktabladet innehåller information om VSN, en webbportal där offentliga aktörer kan dela information och kunskap om narkotika med medmålsättningen att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall.
-
Allergi i skola och förskola
Publicerad:Rapporten visar att trots att många barn har allergibesvär saknar många skolor och förskolor ett generellt, förebyggande allergiarbete. I stället fokuserar man arbetet på enskilda barn med redan konstaterade svåra besvär och ofta med särlösningar som pekar ut barnet.
-
Årsredovisning 2018
Publicerad:Under 2018 har riksdagen antagit ett förnyat folkhälsopolitiskt mål med ett tydligare fokus på jämlik hälsa: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Epidemiologisk årsrapport 2009
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2009.
-
Årsredovisning 2017
Publicerad:Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för en bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
-
Clostridioides difficile årsrapport 2014
Publicerad:En årlig lägesrapport om Clostridioides difficile-infektion i Sverige. Statistiken innefattar bland annat fallfrekvens, incidens, typningsinformation och diagnostiska prestanda.
-
Acceptans för covid-19-vaccination – Invånare i Sverige födda i Afrika och Mellanöstern
Publicerad:I rapporten Acceptans för covid-19-vaccination (del 2) presenteras resultat från en undersökning om acceptans för vaccination mot covid-19 bland invånare i Sverige födda i Afrika och Mellanöstern.
-
Bra att veta om ditt barn är ovaccinerat (arabiska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett informationsblad på arabiska till föräldrar med barn som av olika anledningar inte vaccinerats mot sjukdomarna som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.
-
Bra att veta om ditt barn är ovaccinerat (ukrainska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett informationsblad på ukrainska till föräldrar med barn som av olika anledningar inte vaccinerats mot sjukdomarna som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.
-
Bekräftat samband mellan försäljning av antibiotika och förekomst av Clostridioides difficile
Publicerad:Studie som visar att det finns ett samband mellan total antibiotikaförsäljning, försäljning av vissa högriskantibiotika och incidens av Clostridioides difficile i Sverige. Det tyder på att det kan gå att minska incidensen av Clostridioides difficile i befolkningen genom förbättrad förskrivning av
-
Barns miljörelaterade hälsa är ojämlik
Publicerad:Ett faktablad om barns miljörelaterade hälsa som visar att det finns socioekonomiska skillnader både vad gäller exponering för riskfaktorer och tillgång till hälsofrämjande faktorer.
-
Epidemiologisk årsrapport 2002
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2002.
-
Cryptosporidium i Östersund – Smittskyddsinstitutets arbete med det dricksvattenburna utbrottet i Östersund 2010–2011
Publicerad:Utbrottet i Östersund 2010–2011 som beskrivs i denna rapport satte fokus på vikten av fungerande barriärer i dricksvattenberedningen.
-
Beslutsunderlag för användande av Nuvaxovid vid primärvaccination och påfyllnadsdoser till personer 18 år och äldre
Publicerad:Beslutsunderlag för användande av Nuvaxovid vid primärvaccination och påfyllnadsdoser till personer 18 år och äldre.