Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: om vaccinationer för dig som är gravid (dari) luftrörskatarr
22 träffar på Sjukdomsinformation om kikhosta inom Hela webbplatsen
-
Anmälningspliktiga sjukdomar
Uppdaterad:Nedanstående smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen (2004:168) och smittskyddsförordningen (2004:255). Anmälningspliktiga sjukdomar delas in i allmänfarliga, samhällsfarliga och anmälningspliktiga utöver allmänfarliga. Vissa är också smittspårningspliktiga.
-
Kikhostefallen fortsatt på en mycket hög nivå
Publicerad:Antalet rapporterade fall av kikhosta har varit högt under sommaren och fortsätter att öka. För de yngsta barnen kan kikhosta vara livshotande, och det är viktigt att små barn som är ovaccinerade skyddas från smitta. Gravida och spädbarn rekommenderas vaccination.
-
Kikhosta (Sverige, juni–december 2024)
Uppdaterad:Detta utbrott av kikhosta är över. Förekomsten av kikhosta har minskat.
-
Vaccination mot kikhosta
Uppdaterad:Kikhosta är en väldigt smittsam luftvägsinfektion som ger en långvarig och besvärlig hosta. För de yngsta spädbarnen kan kikhosta vara en mycket allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Vaccination har minskat förekomsten av kikhosta kraftigt men sjukdomen förekommer fortfarande.
-
Viktigt att de yngsta barnen skyddas från kikhosta
Publicerad:Kikhosta kan vara livshotande för små barn, och antalet rapporterade fall av sjukdomen fortsätter att öka i Sverige. Därför är det viktigt att vaccinera små barn och att skydda spädbarn från smitta. Även gravida bör vaccinera sig.
-
Till dig som är vårdnadshavare till ett litet barn – Skydda ditt spädbarn mot luftvägsinfektioner som RS-virus och kikhosta
Publicerad:Faktabladet innehåller en kort sammanfattning av hur man kan skydda spädbarn mot luftvägsinfektioner som till exempel RS-virus och kikhosta. Översatt till olika språk.
-
Arkiv 2024/2025 för RS-virus veckorapporter
Uppdaterad:Veckorapporterna om respiratoriskt syncytialvirus (RS-virus) publiceras regelbundet under övervakningssäsongen, som pågår mellan vecka 40 på hösten och vecka 20 på sommaren.
-
Frågor och svar om vaccinationer
Uppdaterad:Följande frågor och svar om vaccinationer är främst avsedda för personal inom hälso- och sjukvården, som vägledning i det dagliga arbetet, men kan självfallet användas av föräldrar och andra intresserade.
-
Vaccination mot difteri
Uppdaterad:Difteri orsakas av en bakterie som utsöndrar ett toxin. Toxinet kan skada flera organ, till exempel hjärtat och njurarna. Vaccinationsprogrammet mot difteri har haft en mycket god effekt och sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige.
-
Årets epidemisäsong för RS-virus har startat
Publicerad:Folkhälsomyndigheten bedömer att epidemin för RS-virus är igång för säsongen och spridningen väntas öka. RS-viruset innebär störst risk för spädbarn, äldre och vissa riskgrupper.
-
Vaccination mot stelkramp
Uppdaterad:Stelkramp (tetanus) är en mycket allvarlig sårinfektion som obehandlad ofta leder till döden.
-
Säsongen för RS-virus är igång
Publicerad:Säsongen för RS-virus har startat och smittspridningen väntas öka under den kommande perioden. Det är viktigt att skydda de allra yngsta och äldsta i befolkningen mot smitta, eftersom de löper störst risk att bli allvarligt sjuka.
-
RS-rapport vecka 40–41, säsong 2023/2024
Uppdaterad:Denna rapport publicerades den 19 oktober 2023 och redovisar läget för RS-virus vecka 40–41 (2–15 oktober).
-
Aktuell veckorapport om RS-virus
Uppdaterad:Denna veckorapport publicerades den 8 maj 2025 och redovisar läget för RS-virus vecka 18 (28 april– 4 maj 2025).
-
För personal inom vård och omsorg om influensavaccination
Uppdaterad:Den här texten vänder sig till dig som jobbar inom vård och omsorg, och som administrerar vaccinationerna mot säsongsinfluensa. Sidan har uppdaterats inför säsongen 2024–2025 och uppdateras löpande.
-
Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta
Publicerad:Vägledningen ger råd kring det förebyggande arbetet att minska risken för smittspridning i förskolemiljö, hur man främjar barns och personals hälsa och råd kring hur barn ska kunna delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt.
-
Sjukdomsinformation om kikhosta
Uppdaterad:Kikhosta är en över hela världen vanlig och smittsam sjukdom som nästan bara drabbar människa. Både barn och vuxna kan drabbas men sjukdomen är allvarligast för spädbarn. Annan benämning: Pertussis.
-
Allvarlig RS-virusinfektion bland barn och vuxna i Sverige – Sammanfattande kunskapsunderlag för riskgruppsdefinition och förebyggande insatser
Publicerad:Version 2 Folkhälsomyndigheten har definierat riskgrupper bland barn och vuxna för allvarlig RS-virusinfektion. Publikationen presenterar riskgruppsdefinitioner för barn och vuxna samt och rekommendationer för vaccin mot RS-virus för vuxna. Målgruppen för Folkh&
-
Epidemiologisk årsrapport 2012
Publicerad:En epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2012.
-
Årsredovisning 2021
Publicerad:Även 2021 har myndighetens arbete präglats av pandemin. Det har varit centralt att smittskyddsåtgärder för att hantera de direkta konsekvenserna av covid-19 har gjorts med hänsyn till de breda folkhälsoaspekterna.
-
Öppna jämförelser Folkhälsa 2019
Publicerad:Rapporten Öppna jämförelser folkhälsa 2019 har tagits fram av Folkhälsomyndigheten i samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
-
Hur kan man undvika att barn smittas av RSV?
Uppdaterad:RS-virus sprids genom nära kontakt med en infekterad person och genom kontakt med föremål där smittan kan ha hamnat. Därför är handtvätt och rengöring av ytor de viktigaste förebyggande åtgärderna. Desinfektionsmedel samt tvål och vatten tar bort viruspartiklarna. Tänk på att: De personer som