Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna135 träffar på Vaccinationsprogrammet vuxna inom Hela webbplatsen
-
Rekommendationer för vaccination
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har gett ut rekommendationer om vaccination mot flera sjukdomar. Dessa rekommendationer är inte bindande, utan regioner beslutar själva om vaccinationerna ska erbjudas befolkningen och på vilket sätt, samt om eventuella avgifter för patienterna.
-
Rekommendationer om vaccination av människor på flykt från Ukraina
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar att människor från Ukraina oavsett migrationsstatus får tillgång till vaccinationer inom det nationella vaccinationsprogrammet för barn och mot covid-19.
-
Vacciner som används i Sverige
Uppdaterad:Här finns information om vacciner som används i Sverige. Här finns bland annat information om sjukdomarna som vaccinerna skyddar mot, vilka som rekommenderas vaccination eller när vaccination kan övervägas, med mera. För varje vaccin finns också länkar till mer information.
-
Seroimmunitetsundersökningar
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten genomför regelbundet seroimmunitetsundersökningar för att analysera befolkningens immunitet mot olika sjukdomar.
-
Vaccination mot difteri
Uppdaterad:Difteri orsakas av en bakterie som utsöndrar ett toxin. Toxinet kan skada flera organ, till exempel hjärtat och njurarna. Vaccinationsprogrammet mot difteri har haft en mycket god effekt och sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige.
-
Vaccinationsveckan uppmärksammar att vaccination skyddar genom hela livet
Publicerad:I år firar WHO:s globala vaccinationsprogram 50 år. Programmet har bidragit till att rädda miljontals liv världen över, och i Sverige beräknas att vaccination av barn har förebyggt runt en och en halv miljon fall av mässling, kikhosta, påssjuka och polio.
-
Rekommendationer om vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR)
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten anser att samtliga i befolkningen bör ha ett skydd mot mässling, påssjuka och röda hund. Barn bör erbjudas vaccination före den ordinarie tidpunkten vid ökad smittrisk. Vuxna rekommenderas att särskilt se över sitt behov av vaccination mot mässling inför utlandsresor. Kvinnor bör vara vaccinerade mot röda hund före en eventuell graviditet.
-
Remissförslag respektive vägledning för vaccination mot vattkoppor och bältros
Publicerad:Folkhälsomyndigheten konstaterar att vattkoppor uppfyller kriterierna för nationellt vaccinationsprogram, och ett förslag går nu ut på remiss till berörda instanser. Myndigheten har även tagit fram en vägledning om vaccination mot bältros som riktar sig till regionerna.
-
Vaccination mot stelkramp
Uppdaterad:Stelkramp (tetanus) är en mycket allvarlig sårinfektion som obehandlad ofta leder till döden.
-
Kommunicera om vaccinationer
Uppdaterad:Här finns kommunikationsmaterial, utbildningsmaterial och metodstöd som kan användas i det dagliga arbetet med vaccinationer och vaccinationsprogram.
-
Vaccinationsveckan: Vaccination skyddar liv och hälsa
Publicerad:Den internationella vaccinationsveckan äger rum den 24–30 april. I år lyfter WHO hur människor i alla åldrar skyddas mot sjukdomar genom vaccination.
-
Rekommendationer om vaccination mot HPV – ett till steg mot färre cancerfall
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer om vaccination mot humant papillomvirus, HPV. Personer upp till och med 26 års ålder rekommenderas vaccination, och regionerna kan nu börja arbeta med frågan om hur tillgången till HPV-vaccination ska se ut för vuxna.
-
Rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper
Publicerad:Rekommendationerna kan utgöra ett underlag för regionerna om hur de bör erbjuda vaccination mot pneumokocker till personer i riskgrupper. Målgruppen för rekommendationerna är regionernas huvudmän och smittskyddsenheter samt hälso- och sjukvårdspersonal.
-
Vaccinationer i skolan
Uppdaterad:På denna sida finns information om vaccinationer till dig som arbetar inom elevhälsans medicinska insats (EMI). Det finns även länkar till Folkhälsomyndighetens webbsidor inom andra ämnesområden som är aktuella för elevhälsan.
-
Vaccination mot mässling särskilt viktigt vid utlandsresor
Publicerad:Flera länder i Europa varnar för pågående utbrott av mässling. Den som smittas kan bli allvarligt sjuk. Därför är det viktigt med vaccinationsskydd mot mässling vid resor utanför Sverige.
-
Vaccination mot kikhosta
Uppdaterad:Kikhosta är en väldigt smittsam luftvägsinfektion som ger en långvarig och besvärlig hosta. För de yngsta spädbarnen kan kikhosta vara en mycket allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Vaccination har minskat förekomsten av kikhosta kraftigt men sjukdomen förekommer fortfarande.
-
Vaccination mot vattkoppor
Uppdaterad:Vattkoppor (varicella) finns över hela världen och är en vanlig, mycket smittsam sjukdom som är ofarlig för de allra flesta som drabbas.
-
Årssammanfattning smittsamma sjukdomar 2023
Uppdaterad:Under 2023 återgick antalet fall av många smittsamma sjukdomar till liknande nivåer som före pandemin. En ökning sågs dock för fall av invasiv sjukdom med grupp A-streptokocker, gonorré och TBE.
-
Vaccination mot tuberkulos
Uppdaterad:Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i
-
Vaccination mot pneumokockinfektion
Uppdaterad:Pneumokocker är en av de vanligaste orsakerna till lunginflammation. Sjukdomar orsakade av pneumokocker finns över hela världen.
-
Barnvaccinationsprogrammet i Sverige 2021 – Årsrapport
Publicerad:Rapporten är avsedd som kunskapsstöd för vården och ska synliggöra resultatet av vår uppföljning av vaccinationsprogrammet. Målgrupperna för rapporten är barnhälsovården, elevhälsan och smittskyddsläkare.
-
Vaccination mot humant papillomvirus
Uppdaterad:Humant papillomvirus (HPV), betyder vårtvirus hos människa. Det är en grupp av över 200 olika virustyper där vissa typer orsakar vanliga hudvårtor, andra typer orsakar könsvårtor (kondylom) och några typer kan orsaka cancer.
-
Barnvaccinationsprogrammet i Sverige 2020 – Årsrapport
Publicerad:Årsrapporten för barnvaccinationsprogrammet beskriver utfallet av det nationella vaccinationsprogrammet för 2020 när det gäller vaccinationstäckningen, förekomsten av de sjukdomar vi vaccinerar mot och de rapporterade biverkningarna. Rapporten är avsedd som kunskapsstöd för vården och ska synliggöra resultatet av vår uppföljning…
-
Att förebygga kikhosta hos spädbarn
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som träffar gravida och spädbarn i vårdsammanhang och handlar om att förebygga så att spädbarn inte blir sjuka i kikhosta samt att förhindra smittspridning.
-
Bra att veta om mässling, påssjuka och röda hund
Publicerad:Uppdaterad:Ett faktablad till vårdnadshavare om vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund i det svenska vaccinationsprogrammet. Översättningar finns till andra språk.