Frågor och svar om ANDTS-området
LyssnaHär hittar du svar på övergripande frågor om ANDTS-området (alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar).
För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan och klickar sedan på Lyssna.
Övergripande frågor om ANDTS-området
Fram till 2021 hade vi i uppdrag av regeringen att fördela statsbidrag till olika aktörer för ett mer kunskapsbaserat hälsofrämjande och förebyggande arbete inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet. Ideella organisationer, kommuner, regioner, länsstyrelser, universitet, högskolor och FoU-enheter tog del av utvecklingsmedlen. Vi har inte längre detta uppdrag.
Vi har följt upp en del av de ANDT-projekt som pågick åren 2016–2020. Gemensamt för just dessa var att de berörde temat att skydda barn och unga mot eget eller andras skadliga bruk av alkohol, narkotika eller tobak.
För barns och ungas skull – erfarenheter från ANDT-utvecklingsprojekt 2016–2020
På vår webbsida om statsbidrag kan du läsa om medel som går att söka nu.
Om du vill läsa slutrapporten från något av ANDT-projekten kan du kontakta registrator.
I dagsläget ger vi inga rekommendationer om vilka metoder som bör användas i lokalt ANDTS-förebyggande arbete. Två anledningar till det är:
- Vi kan inte säga vilken metod som passar i just din kommun. Även om en ANDTS-förebyggande metod har visat sig ha effekt i ett sammanhang är det inte säkert att den har det i ett annat. Vilken förebyggande metod som är lämplig beror på vilka ANDTS-problem du vill förebygga eller minska, i vilken grupp de förekommer, vilka orsakerna är och hur de lokala förutsättningarna ser ut. Först efter att du har gjort en analys kan du avgöra vilken metod du bör välja.
- Det saknas ofta tillräckligt vetenskapligt underlag (evidens) för att kunna slå fast om och i vilken utsträckning en ANDTS-förebyggande metod fungerar. Det beror på att det generellt är svårt att mäta effekterna. Det finns flera orsaker till det. En orsak är att det kan ta lång tid innan en metod leder till förändring. En annan orsak är att metoderna ofta är komplexa och bygger på samverkan mellan flera olika aktörer. Att evidens saknas för en metod behöver inte betyda att den saknar effekt – det kan vara så att metoden helt enkelt inte har utvärderats, eller att effekterna är svåra att påvisa.
Så här kan du göra när du ska bedriva lokalt eller regionalt ANDTS-förebyggande arbete
Kartlägg först den lokala situationen för att få veta vilka grupper du behöver rikta insatser till och vilka bakomliggande orsaker du behöver arbeta med. Här kan Snabbguiden och våra översikter över risk- och skyddsfaktorer för ANTS vara till hjälp.
Risk- och skyddsfaktorer för ANTS
Om du sedan vill använda en specifik metod i ditt förebyggande arbete kan du ha nytta av Xchange Prevention Registry. Det är en webbsida hos EU:s narkotikabyrå EMCDDA som listar olika metoder och vilken evidens som finns för dem. Där kan du söka efter metoder utifrån bland annat åldersgrupp, aktuella riskfaktorer och önskat utfall (minskad alkoholanvändning, användning av illegala substanser eller rökning etc.).
Xchange Prevention Registry (emcdda.europa.eu)
Kom ihåg att resultat från metodutvärderingar ofta inte är direkt överförbara till den tid och plats där du själv verkar. Skillnader i till exempel lagstiftning, välfärdssystem, normer och attityder kan påverka effekterna av en metod. Det betyder inte att utvärderingar från andra sammanhang är ointressanta att ta del av, men att du behöver resonera kring i hur hög grad de går att överföra till din verksamhet.
Undvik metoder som visat sig inte ha effekt eller till och med ha motsatt effekt. Exempel på det är enligt EMCDDA informationsinsatser som baseras på skrämselbudskap eller detaljerad information om specifika substanser som kan locka till användning. Läs om evidensbaserade och etiska ANDTS-preventionsinsatser och om prevention på olika arenor (till exempel i skolan eller riktat till familjer) i den publikation som vi kallar Preventionsguiden.
Oavsett vilken insats du väljer behöver den implementeras. Här kan du ha stöd av Folkhälsomyndighetens material:
Att lyckas med implementering inom folkhälsoområdet
De insatser du väljer att genomföra bör kontinuerligt följas upp och om möjligt utvärderas. På så sätt kan du lättare bedöma om du är på rätt väg – om de insatser du genomför fungerar på det sätt du har tänkt dig i din verksamhet.