Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: ungkab svebar svensk bevakning av antibiotikaresistens skydda unga från nikotinprodukter
340 träffar på Folkhälsan i sverige inom Hela webbplatsen
-
Folkhälsan i Sverige under covid-19-pandemin
Uppdaterad:Här presenteras kunskap om hur folkhälsan påverkas av covid-19-pandemin. På sidan finns bland annat en samlad bedömning av folkhälsan under pandemin 2020 utifrån analyser av livsvillkor, levnadsvanor och hälsa, men även av folkhälsoarbetet.
-
Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2023
Publicerad:Rapporten belyser olika aspekter av hälsan såväl som de viktigaste förutsättningarna för hälsa, hur de fördelas mellan grupper i samhället och hur de utvecklas över tid. I slutsatserna ingår en bedömning av läget i förhållande till målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Folkhälsan i Sverige 2025 – Webbinarium
Uppdaterad:Den 4 april 2025 hölls ett webbinarium där utredare på Folkhälsomyndigheten presenterade den årliga rapporten Folkhälsan i Sverige.
-
Folkhälsan i Sverige – årsrapport 2025
Publicerad:Rapporten belyser olika aspekter av hälsan såväl som de viktigaste förutsättningarna för hälsa, hur de fördelas mellan grupper i samhället och hur de utvecklas över tid. I slutsatserna ingår en bedömning av läget i förhållande till målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Folkhälsan i Sverige – Kärnindikatorer
Uppdaterad:Folkhälsomyndighetens har tagit fram kärnindikatorer för att följa upp det övergripande folkhälsopolitiska målet ”Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”.
-
Levnadsvanor – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Hälsosamma levnadsvanor främjar en god hälsa. För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att stärka människors handlingsutrymme och möjligheter till hälsosamma levnadsvanor.
-
Det tidiga livets villkor – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Att ge varje barn en bra start i livet är av stor betydelse för att minska ojämlikhet i hälsa över livsloppet. Under den tidiga barndomen är nyttan av insatser stor och god omvårdnad kan leda till livslånga positiva effekter.
-
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik
Publicerad:Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
-
Kontroll, inflytande och delaktighet – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att främja alla individers möjligheter till kontroll, inflytande och delaktighet i samhället och i det dagliga livet.Det gäller oavsett socioekonomisk bakgrund, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning, ålder eller geografisk hemvist.
-
Hälsa – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:För att belysa hälsoläget i befolkningen är det viktigt att följa såväl självskattad hälsa som diagnostiserad sjuklighet och dödlighet. Vi följer ett antal mer övergripande indikatorer som sammanfattar hälsotillståndet för att avgöra om vi är på väg mot att uppfylla det övergripande det folkhälsopolitiska målet om en god och jämlik hälsa.
-
Kunskaper, kompetenser och utbildning – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Kunskaper och kompetenser utvecklas genom olika former av lärande under livet och har ett starkt samband med människors förutsättningar för en god hälsa. Skolan är en arena som når alla barn och unga, både i sin roll som ansvarig för utbildning, och som plattform för ett hälsofrämjande arbete.
-
Publicerat om jämlik hälsa inom Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Här hittar du publicerat material inom Folkhälsan i Sverige.
-
Boende och närmiljö – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Tillgång till ett bra boende och en god närmiljö är viktiga förutsättningar för en god och jämlik hälsa. Storlek och kvalitet på bostaden, samt sociala och fysiska faktorer i närmiljön är faktorer som har betydelse.
-
Arbete, arbetsförhållande och arbetsmiljö – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Att ha ett förvärvsarbete och sysselsättning är viktigt för individens och familjens ekonomiska resurser och har ett tydligt samband med hälsa. Det är centralt att skapa förutsättningar för alla att ha ett arbete, särskilt för grupper som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
-
Enkät till 110 000 personer ska undersöka folkhälsan i Sverige
Publicerad:I dagarna skickas en enkät ut till drygt 110 000 personer i Sverige för att undersöka folkhälsan. Svaren på enkäten gör det möjligt att följa utvecklingen i befolkningen över tid, så att rätt åtgärder kan vidtas för en bättre folkhälsa.
-
Hälsa hos personer som är utrikes födda – skillnader i hälsa utifrån födelseland
Publicerad:Ur ett internationellt perspektiv är folkhälsan i Sverige god och den blir generellt sett allt bättre. Men det finns skillnader i hälsa mellan personer födda i andra länder och personer födda i Sverige. I denna rapport redovisas livsvillkoren, levnadsvanorna och hälsan bland utlandsfödda personer som bor i Sverige.
-
Folkhälsan i Sverige – om utvecklingen av hälsa och förutsättningar för hälsa
Uppdaterad:Här finns en överblick över utvecklingen av folkhälsan och förutsättningar för hälsa. Uppföljningen utgår från det folkhälsopolitiska ramverket och ger en övergripande bild av om vi är på rätt väg för att uppnå en god och jämlik hälsa.
-
Inkomster och försörjningsmöjligheter – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Ekonomisk och social trygghet är viktigt för hälsan. Det är viktigt att stärka människors egna möjligheter till sysselsättning och därmed möjligheter att agera och generera ekonomiska resurser, men också att stödja människor när deras egna ekonomiska resurser inte räcker till.
-
En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att vården arbetar förebyggande och hälsofrämjande och att behandling utgår från patientens behov och möjligheter. Vården måste vara tillgänglig för alla som behöver den.
-
Covid-19-pandemins tänkbara konsekvenser på folkhälsan
Publicerad:Covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna inom och utanför Sverige kan få negativa konsekvenser för även annan ohälsa och förtidig död. Syftet med denna publikation är att belysa tänkbara negativa konsekvenser för folkhälsan på grund av covid-19-pandemin och samhällets smittskyddsåtgärder utifrån situationen i Sverige under våren 2020.
-
Folkhälsan i Sverige 2024: ökar eller minskar ojämlikheten? – Analys av ett urval av hälsotillstånd och förutsättningar för hälsa
Publicerad:I rapporten undersöks hur ojämlikheten utvecklats över tid med hjälp av ett antal kärnindikatorer för hälsa och förutsättningar för hälsa. För att ge en rättvisande bild av ojämlikhet är det bra att använda en kombination av olika mått på ojämlikhet som att titta på både absoluta och relativa skillnader.
-
FNs politiska högnivåforum för hållbar utveckling (HLPF) – Agenda 2030 och strategiskt folkhälsoarbete för återhämtning bortom pandemin
Publicerad:Denna rapport redogör för hur den svenska folkhälsopolitiken relaterar och bidrar till genomförandet av Agenda 2030. Rapporten beskriver även hur olika aspekter av folkhälsan i Sverige påverkats av covid-19-pandemin och diskuterar vikten av ett strategiskt folkhälsoarbete för återhämtning bortom pandemin. Rapporten är ett kunskapsunderlag framtaget för Sveriges deltagande i FN:s politiska högnivåforum för hållbar utveckling (HLPF) 2021.
-
Folkhälsan i Sverige – Indikatorsbeskrivningar
Publicerad:Uppdaterad:Folkhälsan i Sverige – Indikatorsbeskrivningar Sida 2 (90) Solna Folkhälsomyndigheten, SE-171 82 Solna. Besök: Nobels väg 18. Östersund Folkhälsomyndigheten, Box 505, 831 26 Östersund. Besök: Campusvägen 20. Telefon 010-205 20 00 E-post info@folkhalsomyndigheten.se www.folkhalsomyndigheten.se Inledning Folkhälsomyndighetens ansvarar för den samlade uppföljningen av befolkningens hälsa och de områden…
-
Folkhälsan i Sverige-Metodbeskrivning.pdf
Publicerad:Folkhälsan i Sverige – Metodbeskrivning 2 Innehåll Folkhälsan i Sverige – Metodbeskrivning ......................................................................... 1 Innehåll ....................................................................................................................... 2 Förkortningar …
-
Resultat i tabellform – Bilaga till Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2025
Publicerad:Uppdaterad:Publikation från Folkhälsomyndigheten