Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vad händer i kroppen vid träning träning kost sömn
124 träffar på Träning inom Hela webbplatsen
-
Fysisk träning kan minska depression bland äldre
Publicerad:Faktabladet, från Utblick Folkhälsa, riktar sig till beslutsfattare och andra som arbetar med hälsosamt åldrande och äldres psykiska hälsa. Det riktar sig exempelvis till dig som arbetar med vård och omsorg om äldre.
-
Rådgivning, kurser och träning
Uppdaterad:På Folkhälsomyndigheten finns bioriskspecialister som är rådgivande till andra myndigheter och organisationer i frågor som rör hantering av biorisker. Myndigheten kan även ge kurser och träning om hantering av biorisker.
-
P4-laboratoriet vid Folkhälsomyndigheten
Uppdaterad:Vid Folkhälsomyndigheten finns Nordens enda säkerhetslaboratorium i skyddsnivå 4 (P4). Laboratoriet används för diagnostik och forskning kring blödarfebervirus och andra högpatogena mikroorganismer.
-
Vem använder dopning?
Uppdaterad:Den typiska användaren är en man mellan 18 och 45 år som regelbundet styrketränar på gym. Det finns i dagsläget inte tillräckligt med kunskap för att fastslå säkra samband mellan användning av dopningsmedel och olika bestämningsfaktorer. Det behövs mer forskning inom området.
-
Psykisk ohälsa vanligt bland personer 65 år eller äldre – men det går att förebygga – Ett kunskapsstöd om äldres psykiska hälsa
Publicerad:I det här kunskapsunderlaget hittar du en lägesbild och exempel på åtgärder som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa bland äldre. Psykisk ohälsa bland äldre är vanligt, men uppmärksammas inte tillräckligt. Både primärvården och äldreomsorgen är viktiga för att arbeta
-
Ungas röster om fysisk aktivitet – möjligheter, hinder och önskemål
Publicerad:Faktabladet sammanfattar resultat från fokusgruppsintervjuer med ungdomar i åldern 13–18 år, om fysisk aktivitet och fritidsaktiviteter. Fokus ligger på faktorer som kan främja fysisk aktivitet och minskat stillasittande, och på hindrande faktorer.
-
Främja fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Uppdaterad:Fysisk aktivitet är en av de viktigaste påverkbara faktorerna för god hälsa och livskvalitet. Aktivitetsnivån hos personer med intellektuell funktionsnedsättning är låg och endast en av tio når rekommendationerna för fysisk aktivitet.
-
Mötesanteckningar 2023-05-03 Samverkansmöte Strama och Vårdhygien
Uppdaterad:Mötesanteckningar från samverkansmöte för Strama och Vårdhygien, 2023-05-03.
-
Checklista för implementering med kvalitet – Ett fiktivt exempel
Publicerad:I den fiktiva kommunen Äppleboda planerar man att implementera en insats för att förebygga höftfrakturer. Se hur de har använt checklistan som stöd i sitt arbete.
-
Checklista för implementering med kvalitet – Från nyhet till vardagsnytta – om implementeringens mödosamma konst
Publicerad:Uppdaterad:Checklistan är framtagen för att ge ett praktiskt stöd i implementeringsprocesser. Den inleds med fyra centrala frågor om behov, insats, kunskapsstöd och plats för implementering.
-
Fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Publicerad:Det här faktabladet beskriver faktorer som främjar fysisk aktivitet och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning. En viktigt faktor är betydelsen av att förstå kognitiva begränsningar och hur information kan förmedlas tydligt och begripligt.
-
Tabellsammanställning för Swelogs befolkningsstudie 2018
Publicerad:I den här tabellsammanställningen presenterar vi resultat från Swelogs befolkningsstudie om spel om pengar och hälsa 2018.
-
Skolbaserad prevention kan minska suicidförsök och suicidtankar
Publicerad:Faktabladet, från Utblick Folkhälsa, riktar sig till verksamheter och professioner som arbetar med suicidprevention inom såväl kommun och landsting som myndigheter och ideella organisationer.
-
Ledningssystem för hantering av biorisker i laboratorier
Uppdaterad:Ledningssystem för hantering av biorisker sammanställer nödvändiga krav för att kunna kontrollera biologiska risker i samband med hantering av smittförande material i laboratorier och andra anläggningar.
-
Befolkningsinriktade insatser kan förebygga suicid
Publicerad:Faktabladet, från Utblick folkhälsa, riktar sig till beslutsfattare och andra som arbetar med suicidprevention på nationell, regional eller lokal nivå.
-
Risk för covid-19 bland Friskis och Svettis medlemmar i Stockholm, Sverige 2020
Publicerad:Rapporten redovisar en studie som jämfört risken att diagnosticeras med covid-19 mellan aktiva och inaktiva medlemmar hos idrottsföreningen Friskis och Svettis Stockholm (F&S) under 2020. Resultaten tyder på att det i ett sammanhang där smittskyddsåtgärder vidtagits, inte finns något tecken på att
-
Skapa rörelse och belasta rätt i arbetslivet
Publicerad:Den här rapporten har tagits fram i samarbete med Arbetsmiljöverket för att ge arbetsgivare stöd i att tillsammans med medarbetarna skapa rörelse och rätt belastning i arbetslivet.
-
Att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet – resultat från en kartläggande litteraturöversikt om universella interventioner på arbetsplatsen
Publicerad:Rapporten ger en övergripande bild av kunskapsläget om universella arbetsplatsbaserade interventioner som syftar till att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet. Resultaten bygger på en kartläggande litteraturöversikt och tyder på att det finns goda möjligheter att få både kortsiktiga och mer
-
Från nyhet till vardagsnytta – om implementeringens mödosamma konst, Metodrapport 2023
Publicerad:I metodrapporten beskrivs den kartläggande litteraturöversikt som genomfördes år 2023 och som utgör underlag till rapporten Från nyhet till vardagsnytta – om implementeringens mödosamma konst.
-
Det är viktigt att förebygga psykisk ohälsa bland äldre
Publicerad:Faktabladet ger en lägesbild av förekomst av och sociala skillnader i psykisk hälsa och behandling, samt exempel på åtgärder som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa bland äldre.
-
Riskbedömning och hantering av biorisker
Uppdaterad:Information om riskbedömning och hantering av biorisker, riskklasser för biologiska agens samt skyddsåtgärder för att inte orsaka ohälsa eller olycksfall.
-
Smittvägar och laboratorieassocierade infektioner
Uppdaterad:Information om smittvägar och laboratorieassocierade infektioner.
-
Redovisning av statsbidrag
Uppdaterad:Samtliga organisationer som tagit emot statsbidrag från Folkhälsomyndigheten ska redovisa hur beviljade medel, det vill säga pengarna, har använts.
-
Regionala resultat Skolbarns hälsovanor 2021/2022
Uppdaterad:År 2021/2022 presenteras för första gången resultat från Skolbarns hälsovanor för var och en av Sveriges 21 regioner. Det är möjligt tack vare det utökade urvalet i undersökningen, från cirka 10 000 elever till närmare 100 000 elever.
-
Säkra biorisker – Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier
Publicerad:Säkra biorisker beskriver ett webbaserat verktyg för självskattning av bioriskhantering som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Syftet är att underlätta för verksamheter som hanterar biologiska material och smittämnen så att de kan tillämpa CWA 15793, en internationell överenskommelse som