Årsstatistik för kunskapsprovet

Lyssna

Hur många kunskapsprov skrivs varje år vid ansökan om serverings- och gårdsförsäljningstillstånd? Folkhälsomyndigheten redovisar årligen statistik över antalet genomförda kunskapsprov och dess resultat.

Bakgrund

För att erhålla ett nytt serveringstillstånd är det ett krav från 2011 att den sökande klarar ett kunskapsprov avseende alkohollagstiftningen, enligt 8 kap. 12 § alkohollagen (2010:1622).

Från och med 1 juni 2025 gäller också att en sökande om gårdsförsäljningstillstånd klarar ett kunskapsprov avseende alkohollagstiftningen, enligt 5 a kap. 8 §. Årsstatistik gällande antal prov för gårdsförsäljningstillstånd publiceras första gången 2026.

Kunskapsprovet finns i åtta varianter. Det är den som ansöker om serverings- eller gårdsförsäljningstillstånd som ska skriva provet. Om sökanden är en juridisk person ska den eller de fysiska personer som har ett betydande inflytande i den juridiska personen och är aktiva i serveringsverksamheten alternativt gårdsförsäljningsverksamheten skriva prov. Kommunen bedömer i varje enskilt fall vem eller vilka som ska skriva prov. Ytterligare vägledning finns i myndighetens föreskrifter. Utifrån vilken typ av tillstånd ansökan gäller så bestämmer kommunen vilken av de åtta provtyperna den sökande ska skriva, se tabell 1.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter om kunskapsprov FoHMFS 2014:7

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om kunskapsprov för gårdsförsäljning HSLF-FS 2025:15

Kunskapsproven är uppdelat på fem frågeområden:

  • alkoholpolitik,
  • bestämmelser om tillsyn,
  • bestämmelser om mat och utrustning,
  • bestämmelser om servering samt
  • bestämmelser om gårdsförsäljning och provsmakning.

För ett godkänt resultat krävs att provskrivaren har minst 75 procent rätta svar per frågeområde.

Provet finns tillgängligt på tre språk, svenska, engelska och arabiska.

Den som skriver kunskapsprovet har tre försök på sig att bli godkänd, per ansökan om serverings- eller gårdsförsäljningstillstånd. Ett godkänt resultat är giltigt i fem år från och med provdatumet för alla provtyper förutom provet för gårdsförsäljningstillstånd som är giltigt i sex år från och med provdatumet.

Kunskapsprov om alkohollagstiftning (extern webbplats)

Tabell 1. Kunskapsprovets 8 olika provtyper för serverings- och gårdsförsäljningstillstånd och antal frågor per frågeområde.
Provtyp Alkohol-politik (antal frågor) Tillsyn (antal frågor) Mat och utrustning (antal frågor) Servering (antal frågor) Gårdsförsäljning och provsmakning (antal frågor)
Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten 12 12 8 28
Stadigvarande serveringstillstånd i slutet sällskap vid cateringverksamhet 12 12 8 28
Stadigvarande serveringstillstånd i slutet sällskap utan cateringverksamhet 8 12 4 20
Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten 8 12 4 20
Tillfälligt serveringstillstånd i slutet sällskap 8 4 4 12
Tillstånd för pausservering 8 8 0 12
Tillstånd för provsmakning 8 8 0 12
Tillstånd för gårdsförsäljning 4 8 0 0 16

Statistik 2024

Under 2024 genomfördes totalt 3 681 prov. Det är något färre genomförda prov än året innan. Under 2024 godkändes 59 procent av de genomförda provtillfällena av kunskapsprovet, se tabell 2.

Liksom tidigare år var den vanligaste typen av prov som genomfördes under 2024 stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, vilket motsvarar 70,5 procent av alla prov som genomfördes under året, se tabell 3.

Flest prov skrevs på svenska, 94 procent under 2024, se tabell 4.

Tabeller

Tabell 2. Antal genomförda kunskapsprov, varav godkända som antal och andel (i procent), 2011-2024.
År Totalt antal genomförda kunskapsprov Antal med godkänt resultat efter alla provtillfällen, (andel)
2011 6 716 2 458 (36 %)
2012 4 959 2 636 (53 %)
2013 4 538 2 431 (53%)
2014 4 710 2 521 (53 %)
2015 4 720 2 641 (56 %)
2016 4 364 2 582 (59 %)
2017 4 088 2 560 (62 %)
2018 3 946 2 526 (64 %)
2019 3 795 2 491 (65 %)
2020 2 812 1 918 (68 %)
2021 3 082 2 028 (66 %)
2022 4 521 2 318 (51 %)
2023 3 688 2 186 (59 %)
2024 3 681 2 156 (59 %)

Förklaring till provtyperna i tabell 3:

  • Provtyp 1: Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten
  • Provtyp 2: Stadigvarande serveringstillstånd i slutet sällskap vid cateringverksamhet
  • Provtyp 3: Stadigvarande serveringstillstånd i slutet sällskap utan cateringverksamhet
  • Provtyp 4: Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten
  • Provtyp 5: Tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap
  • Provtyp 6: Tillstånd för pausservering
  • Provtyp 7: Tillstånd för provsmakning
Tabell 3. Antal och andel (i procent) skrivna kunskapsprov, per provtyp, 2011-2024.
År Provtyp 1 Provtyp 2 Provtyp 3 Provtyp 4 Provtyp 5 Provtyp 6 Provtyp 7
2011 4 033 (60 %) 40 (1 %) 257 (4 %) 1 245 (19 %) 1 065 (16 %) 54 (1 %) 22 (0 %)
2012 3 229 (65 %) 27 (1 %) 289 (6 %) 760 (15 %) 600 (12 %) 47 (1 %) 7 (0 %)
2013 3 159 (70 %) 52 (1 %) 327 (7 %) 509 (11 %) 407 (9 %) 64 (2 %) 20 (0 %)
2014 3 106 (66 %) 43 (1 %) 357 (8 %) 770 (16 %) 381 (8 %) 41 (1 %) 12 (0 %)
2015 3 227 (68 %) 30 (0,6%) 391 (8 %) 615 (13 %) 405 (9 %) 36 (1 %) 7 (0 %)
2016 2 904 (66 %) 42 (1 %) 353 (8 %) 611 (14 %) 376 (9 %) 42 (1 %) 36 (1 %)
2017 2 811 (69 %) 16 (0,5 %) 306 (7 %) 549 (13 %) 333 (8 %) 29 (1 %) 44 (1 %)
2018 2 663 (67 %) 33 (1 %) 308 (8 %) 507 (13 %) 370 (9 %) 33 (1 %) 32 (1 %)
2019 2 630 (69 %) 37 (1 %) 328 (9 %) 473 (12 %) 274 (7 %) 20 (1 %) 33 (1 %)
2020 2 286 (81 %) 26 (1 %) 226 (8 %) 140 (5 %) 98 (4 %) 12 (0,5 %) 24 (0,5 %)
2021 2 417 (78 %) 10 (0,3 %) 269 (9%) 201 (6,5 %) 147 (5 %) 15 (0,5 %) 23 (0,7 %)
2022 2 933 (65 %) 42 (1 %) 376 (8,3 %) 708 (15,6 %) 378 (8,4 %) 35 (0,7 %) 48 (1 %)
2023 2 523 (68,5 %) 20 (0,5 %) 302 (8 %) 527 (14,3 %) 269 (7,3 %) 28 (0,8 %) 19 (0,6 %)
2024 2 594 (70,5 %) 26 (0,7 %) 273 (7,4 %) 479 (13 %) 279 (7,6 %) 20 (0,5 %) 10 (0,3 %)

Arabiska introducerades som provspråk under juni månad 2013 och franska var tillgängligt som provspråk till och med mars 2022 (tabell 4).

Tabell 4. Antal och andel skrivna kunskapsprov, per språk, 2011-2024.
År Svenska Engelska Franska Arabiska
2011 6 670 (99 %) 46 (1 %) 0 (0 %)
2012 4 923 (99 %) 34 (1 %) 2 (0 %)
2013 4 440 (98 %) 69 (2 %) 5 (0 %) 24 (1 %)
2014 4 567 (97 %) 79 (2 %) 7 (0 %) 57 (1 %)
2015 4 562 (96 %) 85 (2 %) 2 (0 %) 71 (2 %)
2016 4 230 (96 %) 71 (2 %) 1 (0 %) 62 (1,5 %)
2017 3 944 (96 %) 76 (2 %) 3 (0 %) 65 (1,5 %)
2018 3 778 (96 %) 54 (1 %) 1 (0 %) 113 (3 %)
2019 3 588 (95 %) 88 (2 %) 0 (0 %) 119 (3 %)
2020 2 660 (95 %) 61 (2 %) 3 (0 %) 88 (3 %)
2021 2 899 (94 %) 103 (3,5 %) 2 (0 %) 78 (2,5 %)
2022 4 261 (94 %) 152 (3,5 %) 108 (2,5 %)
2023 3 476 (94 %) 125 (3,5 %) 87 (2,5 %)
2024 3 472 (94 %) 108 (3 %) 101 (3 %)

– Ingen data finns eftersom språket inte är tillgängligt.

Kontakt

Svar på frågor om till­verkning av alkohol och alkohol­drycker, handel med teknisk sprit och alkohol­haltiga preparat, serverings­frågor och kunskaps­provet i alkohol­lagen.

alkoholtillsyn@folkhalsomyndigheten.se