Information in English

Skydda dig med vaccination

Vaccination skyddar effektivt mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19. Det skyddar även mot att bli smittad och att smitta andra.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om vaccinationen: Bra att veta om din vaccination mot covid-19

På webbplatsen 1177.se kan du läsa om hur vaccinationen går till just där du bor.

Stanna hemma och testa dig när du har symtom

Du som har symtom bör stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter. Undvik kontakt med andra. Det gäller både barn och vuxna även om symtomen är milda och det gäller även om du är vaccinerad.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att alla som är sex år och äldre testar sig om de har symtom. Mer under Testa dig för covid-19.

På sidan Om du eller någon i familjen blivit sjuk kan du läsa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hur du gör om du blir sjuk och hur du gör för att testa dig. Du kan också läsa på www.1177.se om vad som gäller där du bor.

Om du eller någon i familjen har blivit sjuk

www.1177.se

På sidan Hur länge bör jag stanna hemma beskriver vi hur länge barn och vuxna ska stanna hemma om de blir sjuka: Hur länge bör jag stanna hemma?

Gå inte till arbetsplatsen om du har symtom

Från och med den 29 september finns inte längre någon rekommendation om att arbeta hemifrån.

Men du har fortfarande ett ansvar för att vara vaksam på symtom. Om du får symtom bör du stanna hemma, testa dig och undvika att träffa andra. Det gäller både dig som är vaccinerad och dig som är ovaccinerad.

Symtom på covid-19

Du som är ovaccinerad behöver fortsätta hålla avstånd

Du som är vuxen och inte är vaccinerad bör vara extra noga för att skydda dig själv och andra mot att smittas.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna som kan vaccinera sig men ännu inte gjort det, tar särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är över 70 år.

Detta gör du genom att hålla avstånd till andra när så är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakter med personer som är 70 år och äldre.

Umgås utan att bli smittad eller smitta andra

Du som är barn eller fullvaccinerad vuxen kan umgås med andra även dem som inte tillhör den nära kretsen. Både hemma och på andra platser.

Var uppmärksam på symtom.Om du får symtom bör du stanna hemma och undvika att träffa andra, även om du är vaccinerad. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att alla från 6 år testar sig vid symtom.

Vuxna som inte är vaccinerade behöver fortfarande vara försiktiga för att undvika att bli smittade eller smitta andra.

För dig som är vuxen och kan vaccinera dig men ännu inte gjort det finns särskilda rekommendationer. Du bör fortsätta hålla avstånd och undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre.

Fler filmer och ladda ner filmerna som mp4