Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna25 träffar på Sjukdomsinformation hepatit a inom Hela webbplatsen
-
Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten trolig smittkälla (2013)
Uppdaterad:Utbrottet är över. Danska myndigheter pekar ut frysta jordgubbar från Marocko och Egypten som sannolik smittkälla till utbrottet av hepatit A. Livsmedelsverket avgränsar därför rådet om att koka köpta frysta jordgubbar till att endast gälla frysta jordgubbar från Marocko och Egypten.
-
Hepatit A (Sverige, juli-september 2020)
Uppdaterad:Utbrottet av hepatit A är över. Smittkällan har inte kunnat identifieras.
-
Anmälningspliktiga sjukdomar
Uppdaterad:Nedanstående smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen (2004:168) och smittskyddsförordningen (2004:255). Anmälningspliktiga sjukdomar delas in i allmänfarliga, samhällsfarliga och anmälningspliktiga utöver allmänfarliga. Vissa är också smittspårningspliktiga.
-
Vaccination mot hepatit A
Uppdaterad:Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via avloppsförorenat vatten, livsmedel eller närkontakt med en smittad person.
-
Frysta bär kan ha orsakat utbrott av hepatit A (2013)
Uppdaterad:Utbrottet är över. Antalet fall av Hepatit A har ökat kraftigt i Sverige och i samtliga andra nordiska länder de senaste månaderna. Smittan misstänks komma från frysta bär och Livsmedelsverket rekommenderar nu att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts.
-
Hepatit A (Sverige, juni-juli 2018)
Uppdaterad:Utbrottet är avslutat och totalt 20 personer har bekräftats tillhöra utbrottet. Utredningen visade att smittkällan var frysta importerade jordgubbar från Polen. Det aktuella partiet av jordgubbar återkallades.
-
Köpta frysta jordgubbar bakom utbrott av hepatit A (2013)
Uppdaterad:Utbrottet är över. Utbrottet av hepatit A har sannolikt orsakats av köpta frysta jordgubbar. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning. Rekommendationen från Livsmedelsverket att koka köpta frysta jordgubbar gäller fortfarande men andra typer av bär är inte längre misstänkta i det här utbrottet.
-
Hepatit A (Europa, 2016–2018)
Uppdaterad:Utbrottet är över. Mellan 2016 och 2018 utreddes ett utbrott av hepatit A i Europa som var kopplat till sexuell smitta.
-
Utbrottshandbok för livsmedels- och vattenburen smitta
Uppdaterad:Utbrottshandboken är avsedd för den som arbetar med livsmedelsburen smitta eller på annat sätt kan bli involverad i utredningsarbetet. Syftet är att ge råd och kunskap som kan stötta i arbetet med att stoppa smittspridning och för en säkrare livsmedelshantering.
-
Skattning av antalet personer som lever med en hepatit C-infektion i Sverige 2015
Publicerad:I denna rapport presenteras Folkhälsomyndighetens beräkning av antalet individer i Sverige som lever med en diagnosticerad akut eller kronisk hepatit C-infektion i Sverige år 2015.
-
Rapport om hepatiteliminering i Sverige
Publicerad:Avsikten med rapporten är att ge en bild av hur elimineringsarbetet gällande hepatit B och C gått hittills, som ett stöd för regionerna i arbetet med eliminering av hepatit.
-
Hälsofrämjande och förebyggande arbete med hepatit och hiv för personer som injicerar droger
Publicerad:Vägledning Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet med hepatit och hiv för personer som injicerar droger styrs bland annat av Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60). Denna vägledning lyfter fram relevant forskning och kunskap inom området…
-
Hälsofrämjande och förebyggande arbete med hepatiter i Sverige – Kunskapsunderlag, analys och bedömningar
Publicerad:Hepatit B och C ska vara eliminerade i världen till år 2030, enligt Världshälsoorganisationens mål. Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett nytt kunskapsunderlag för hur arbetet kan bedrivas i Sverige där man konstaterar att aktörer i högre grad behöver samverka för att arbetet ska bli effektivt.
-
Epidemiologisk årsrapport 2012
Publicerad:En epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2012.
-
Sjukdomsinformation om hepatit A
Uppdaterad:Hepatit A orsakas av ett virus som globalt sett sprids främst via avloppsförorenat vatten. Sjukdomen drabbar i princip endast människan och förekommer allmänt i länder med dålig dricksvattenhygien, men kan även smitta från person till person eller via livsmedel. Annan benämning: Epidemisk gulsot.
-
Tio år med hivprevention i Sverige 2006-2016
Publicerad:I rapporten finns exempel på viktiga strategiska områden inom vilka arbetet behöver effektiviseras för att spridningen och konsekvenserna av hiv ska begränsas i samhället och för enskilda personer samt för att diskrimineringen ska upphöra.
-
Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner
Publicerad:Den nya stragegin betonar bland annat förebyggande insatser och tidig identifiering av hiv. Strategin, och den kommande handlingsplanen, ska bidra till att skapa förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa. Den uppdaterade strategin utgår från den aktuella
-
Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta
Publicerad:Vägledningen ger råd kring det förebyggande arbetet att minska risken för smittspridning i förskolemiljö, hur man främjar barns och personals hälsa och råd kring hur barn ska kunna delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt.
-
Tuberkulosvaccination som särskilt vaccinationsprogram – Hälsoekonomisk utvärdering
Publicerad:Underlaget är en hälsoekonomisk analys som undersöker kostnadseffektiviteten av att införa tuberkulosvaccination i ett särskilt vaccinationsprogram för barn med familjeursprung från länder med ökad, hög eller särskilt hög förekomst av tuberkulos, jämfört med ingen vaccination.
-
Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos
Publicerad:Uppdaterad:Hälsokontroll, smittspårning och vaccination Dessa rekommendationer handlar om vilka preventiva åtgärder mot tuberkulos som är aktuella i Sverige och i en svensk kontext. De är tänkta att ge vägledning om vilka grupper som är aktuella för
-
Årsredovisning 2021
Publicerad:Även 2021 har myndighetens arbete präglats av pandemin. Det har varit centralt att smittskyddsåtgärder för att hantera de direkta konsekvenserna av covid-19 har gjorts med hänsyn till de breda folkhälsoaspekterna.
-
Sexualitet och hälsa bland unga som lever med hiv i Sverige – En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga och unga vuxna 16–29 år
Publicerad:Rapporten är baserad på den första större enkätstudien bland unga och unga vuxna som lever med hiv i Sverige. Syftet är att ge aktuell kunskap om gruppens hälsoläge, kunskap, attityder och beteende avseende sexuell och reproduktiv hälsa. Översatt till engelska.
-
Hepatit A – sjukdomsstatistik
Uppdaterad:Sjukdomstatistik över hepatit A, även kallad epidemisk gulsot. Statistiken sammanställs i en årsrapport, samt per län/region, utifrån ålder, kön, fall per vecka, trend och smittland.
-
Sjukdomsinformation om hepatit E
Uppdaterad:Hepatit E orsakas av ett virus som vid utbrott främst sprids via vatten och yttrar sig ungefär som hepatit A, den klassiska så kallande epidemiska gulsoten. Större utbrott av hepatit E har hitintills endast rapporterats från låginkomstländer, men enstaka fall av smitta tros förekomma i de flesta länder.
-
Sjukdomsinformation om livsmedelsburna utbrott inklusive matförgiftning
Uppdaterad:Definitionen på ett livsmedelsburet utbrott enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är minst två sjukdomsfall efter intag av samma livsmedel.