Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: smittskydd och beredskap
342 träffar på Smittspridning i vården inom Hela webbplatsen
-
Om covid-19 för personal inom vård och omsorg
Uppdaterad:Här hittar du som arbetar inom vård och omsorg information om covid-19.
-
Vårdhygien och vårdrelaterade infektioner
Uppdaterad:Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste vårdskadan i Sverige. Vård och omsorg är även högriskmiljöer för spridning av antibiotikaresistenta bakterier på grund av det höga antibiotikatrycket.
-
Handhygien
Uppdaterad:En god handhygien är den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning inom vård och omsorg. Även utanför vården kan handhygien minska risken för att sprida smitta mellan personer.
-
Vinterkräksjukan är igång för säsongen
Publicerad:Folkhälsomyndighetens övervakning visar att vinterkräksjukan är igång för säsongen. Det innebär att smittspridningen väntas öka den närmaste tiden, både i samhället och inom vården.
-
Vinterkräksjuka i vården – Kunskapsunderlag för att minska spridningen av norovirus
Publicerad:Denna rapport sammanställer aktuell kunskap avseende epidemiologi, diagnostik och vårdhygien samt ger förslag till handläggning utifrån aktuella evidens och erfarenheter. Dessutom ges exempel på hur landsting och kommuner har arbetat för att kartlägga, hantera och förebygga norovirusutbrott.
-
Rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning av mpox pågår
Publicerad:Med anledning av spridningen av mpox i flera afrikanska länder har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer. Det finns rekommendationer för den som reser till Sverige från områden där smittspridning förekommer och för den som planerar att resa dit.
-
Oro för att inte få vård under covid-19-pandemin – särskilt bland äldre
Publicerad:Varannan person var under våren 2020 orolig för att inte få vård under covid-19-pandemin. Var femte sökte inte eller avbokade redan bokad vård eller tandvård. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten har genomfört. Oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt utifrån målet om jämlikhet i hälsa. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården. Covid-19-pandemin och dess konsekvenser förändras snabbt. Det betyder att det som beskrivs i det här faktabladet kan ha förändrats sedan våren 2020.
-
Utbrott av mpox i Stockholm utreds
Publicerad:Ett pågående utbrott av mpox utreds av hälso- och sjukvården och den regionala smittskyddsenheten i Stockholm med stöd av Folkhälsomyndigheten. Personer med ökad risk för att smittas med mpox rekommenderas även fortsättningsvis att vaccinera sig mot sjukdomen.
-
Underlag för att bedöma behovet av smittskyddsåtgärder – Delrapportering i regeringsuppdrag S2021/07524 (delvis)
Publicerad:Den 23 november 2021 fick Folkhälsomyndigheten ett uppdrag av regeringen att inkomma med ett underlag för bedömning av behovet av smittskyddsåtgärder (S2021/07524 (delvis)). Denna rapport utgör delredovisning 1 av det uppdraget.
-
Insatser vid nya utbrott av covid-19 – Regeringsuppdrag
Publicerad:I rapporten beskrivs insatser för att minska smittspridning av covid-19 fram till den 1 september 2021. Rapporten är en del i regeringsuppdraget att ta fram en plan inför eventuella nya utbrott av covid-19.
-
Scenarier för fortsatt spridning – interimsrapport januari 2022
Publicerad:Rapporten är en interrimrapportering av regeringsuppdraget att löpande uppdatera scenarier för hur smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kan komma att utvecklas framöver (S2020/08831). Här presenteras två nationella scenarier för smittspridning av covid-19 fram till och med den 20 mars 2022.
-
Vården kan minimera spridningen av VRE
Publicerad:Broschyren innehåller rekommendationer om hur sjukvården kan minimera spridningen av VRE. I broschyren finner du ett uppslag i form av en checklista att sätta upp på lämpligt ställe.
-
Ebola och marburg: Uppföljning av hemvändande hjälparbetare – En vägledning
Publicerad:Uppdaterad:Version 3 Vägledningen beskriver hur en uppföljning bör se ut för hemvändande hjälparbetare från länder med en pågående smittspridning av blödarfeber som till exempel ebola eller marburg. Syftet är att ge en nationell rekommendation för enhetlig…
-
-
Vaccination mot mpox – en andra uppdatering av rekommendationerna med anledning av en ökad spridning av mpox klad 1
Publicerad:Uppdaterade rekommendationer för vilka som rekommenderas mpox-vaccination med anledning av en ökad spridning av klad 1.
-
Att förebygga kikhosta hos spädbarn
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som träffar gravida och spädbarn i vårdsammanhang och handlar om att förebygga så att spädbarn inte blir sjuka i kikhosta samt att förhindra smittspridning.
-
Covid-19 veckorapport vecka 36, 2024
Uppdaterad:Denna veckorapport publicerades den 13 september 2024 och redovisar läget för covid-19 vecka 36 (02 september 2024–08 september 2024).
-
Rena händer räddar liv: En modell för förbättrad handhygien
Publicerad:En presentation av den nationella arbetsmodellen och det material som ingår i Rena händer räddar liv. Modellen är baserad på WHO:s dokumentation 2009 som anpassats till svenska förhållanden.
-
Scenarier för fortsatt spridning – delrapport 7 – Delrapport inom regeringsuppdraget att löpande uppdatera scenarier för hur smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kan komma att utvecklas framöver
Publicerad:I den här rapporten presenteras scenarier för spridningen av covid-19 fram till och med den 20 mars 2022.
-
Rena händer räddar liv: Allt du vill veta om handhygien
Publicerad:Fördjupad information om hur smittämnen överförs och hur man genom en god handhygien kan förhindra smittspridning. Broschyren är avsedd för vård- och omsorgspersonal.
-
Åtgärder som kan minska skador och dödsfall av narkotika
Uppdaterad:Det finns åtgärder som kan minska skador och dödsfall av narkotika. Åtgärderna behöver kombineras med insatser på flera nivåer i samhället. Här kan du läsa om några åtgärder som är aktuella i Sverige.
-
Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta
Publicerad:Vägledningen ger råd kring det förebyggande arbetet att minska risken för smittspridning i förskolemiljö, hur man främjar barns och personals hälsa och råd kring hur barn ska kunna delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt.
-
Scenarier för fortsatt spridning – delrapport 5 – Delrapport inom regeringsuppdraget att löpande uppdatera scenarier för hur smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kan komma att utvecklas framöver
Publicerad:I den här rapporten presenteras scenarier för spridningen av covid-19 fram till och med den 20 november 2021. Rapporten är en delrapportering av regeringsuppdraget att löpande uppdatera scenarier för hur smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kan komma att utvecklas framöver (S2020/08831). Här presenteras nationella och regionala scenarier för smittspridning av covid-19 fram till och med den 30 september 2021. I rapporten återfinns också en sammanställning av relevanta smittskyddsåtgärder utifrån den simulerade utvecklingen.
-
Mpox (internationellt 2024–)
Uppdaterad:Sedan senhösten 2023 rapporteras en ökning av mpox fall i Demokratiska republiken Kongo och utbrottet har spridits till flera grannländer i Afrika. I utbrottet sprids både klad 1a och 1b. Under 2025 har även spridningen av mpox klad 2 ökat i västra Afrika.
-
Covid-19 veckorapport vecka 34, 2024
Uppdaterad:Denna veckorapport publicerades den 29 augusti 2024 och redovisar läget för covid-19 vecka 34 (19 augusti 2024–25 augusti 2024).