Hepatit A (2013)

Lyssna

Publicerat 2013-12-05: Utbrottet av hepatit A kopplat till frysta importerade jordgubbar som pågått i de nordiska länderna sedan oktober 2012 är över.

Läs på underliggande sidor

 • Utbrottet av hepatit A är över

  PUBLICERAT 5 DECEMBER 2013: Utbrottet av hepatit A kopplat till frysta importerade jordgubbar som pågått i de nordiska länderna sedan oktober 2012 är nu över.

 • Fortsatt risk för hepatit A i frysta jordgubbar

  PUBLICERAT 5 SEPTEMBER 2013: Utbrottet av hepatit A som pågått i de nordiska länderna sedan oktober 2012 är inte över. Rådet att koka köpta frysta jordgubbar från Marocko och Egypten gäller fortfarande.

 • Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten trolig smittkälla

  PUBLICERAT 30 MAJ 2013: Danska myndigheter pekar ut frysta jordgubbar från Marocko och Egypten som sannolik smittkälla till utbrottet av hepatit A. Livsmedelsverket avgränsar därför rådet om att koka köpta frysta jordgubbar till att endast gälla frysta jordgubbar från Marocko och Egypten.

 • Köpta frysta jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

  PUBLICERAT 22 MAJ 2013: Utbrottet av hepatit A har sannolikt orsakats av köpta frysta jordgubbar. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning. Rekommendationen från Livsmedelsverket att koka köpta frysta jordgubbar gäller fortfarande men andra typer av bär är inte längre misstänkta i det här utbrottet.

 • Ytterligare fall av hepatit A

  PUBLICERAT 18 APRIL 2013: Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket fortsätter utreda utbrottet av hepatit A. Fler fall har rapporterats i både Sverige och i övriga nordiska länder. Smittan misstänks komma från frysta bär och rekommendationen att koka frysta köpta bär gäller fortfarande.

 • Frysta bär kan ha orsakat utbrott av hepatit A

  PUBLICERAT 11 APRIL 2013: Antalet fall av Hepatit A har ökat kraftigt i Sverige och i samtliga andra nordiska länder de senaste månaderna. Smittan misstänks komma från frysta bär och Livsmedelsverket rekommenderar nu att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts.

 • Utbrott av hepatit A i Danmark

  PUBLICERAT 15 MARS 2013: I Danmark har ett 30-tal personer spridda i hela landet insjuknat med hepatit A de senaste tre månaderna. Smittkällan är med stor sannolikhet frusna bär. I Sverige har två personer insjuknat med samma typ av hepatit A som den i Danmark.