Frågor och svar om covid-19 (coronavirus)
Frågor och svar riktar sig främst till allmänheten. För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan och klickar sedan på Lyssna.
Information om allmänna råd och rekommendationer
-
Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd riktar sig till både individer och verksamheter.
Föreskrifterna är rättsligt bindande, dvs. de beskriver vad verksamheten och du som individ är skyldig att göra. I det här fallet handlar det om att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Det är särskilt viktigt att visa hänsyn till personer i riskgrupper.
De allmänna råden är inte rättsligt bindande, utan en slags rekommendation för hur du kan göra för att uppfylla det som står i föreskriften eller i en annan bindande regel. Det betyder att du inte måste göra exakt så som det allmänna rådet säger, men väljer du att göra på ett annat sätt, måste du ändå uppfylla det som står i den bindande regeln.
Läs mer
-
Smittskyddsläkare kan utfärda lokala och regionala rekommendationer.
På webbplatsen krisinformation.se finns samlad information om rekommendationer i olika regioner.
Information inför studentfirande
-
Studentfirandet blir annorlunda även i år. På grund av smittspridningen har Transportstyrelsen förlängt det tillfälliga förbudet mot studentflak, karnevalståg och motsvarande. Förbudet gäller till och med 30 juni 2021.
Att hyra t.ex. en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man hyr en lokal för exempelvis privata fester. De tillfälliga reglerna infördes i början av januari med stöd av pandemilagen och innebär bland annat att antalet deltagare vid den privata sammankomsten begränsas till maximalt åtta personer. Det är den som hyr ut lokalen (exempelvis partybussen) som ansvarar för att den inte används till en privat sammankomst med fler än åtta deltagare.
Läs mer
Testning
-
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som reser in i Sverige från utlandet testar sig för covid-19 och stannar hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige. Fem dagar efter ankomsten från utlandet bör resenären ta ett andra test. För utländska medborgare har regeringen beslutat att den som vill resa in i Sverige måste kunna visa ett negativt covid-19-test. Testet får vara maximalt 48 timmar gammalt.
Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid inresa i Sverige.
Krav på negativt covid-19-test för utländska medborgare som reser in i Sverige
-
Det finns test som kan visa om du har en pågående infektion just nu och test som kan visa om du redan har haft covid-19 och utvecklat antikroppar.
De tester som finns för att visa pågående covid-19 är PCR-test och antigentest. PCR-test är det som idag används i stor skala. Det visar om det finns arvsmassa från viruset som orsakar infektionen. Ett antigentest visar om det finns proteindelar av viruset. Några regioner utvärderar antigentester för vissa situationer, men de används inte storskaligt. Dessa båda tester tas alltså när du är sjuk med symtom på covid-19.
Den andra typen av test kallas antikroppstest och visar om en person har haft covid-19 och bildat antikroppar mot viruset. Ett antikroppstest tas först 2-3 veckor efter att man blev sjuk. Antikroppstestning sker utifrån regionala bestämmelser.
-
Det är vården som bedömer om du bör göra ett test beroende på dina symtom och hur regionens riktlinjer ser ut. Känner du dig sjuk och har symtom för covid-19 eller vill veta om du haft infektionen kan du läsa mer på 1177.se/covid19-prov för att ta reda på hur det är ordnat med testningen där du bor. Regionen ansvarar också för antikroppstester som visar om du har haft covid-19. Även vissa privata aktörer tar dessa tester och ansvarar då för all information kring utförande och provsvar.
Om du arbetar inom hälso- och sjukvård, omsorg eller samhällsviktig verksamhet ska du först och främst fråga din arbetsgivare om rutiner för testning på din arbetsplats.
-
Testningen sker alltid utifrån lokala och regionala riktlinjer. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna samt barn och unga i skolålder inklusive förskoleklass som har symtom för covid-19 testas för att se om de har en pågående infektion.
Vi rekommenderar också att testning sker vid smittspårning. Testningen kan då vara aktuell oberoende av symtom.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar också testning vid inresa från utlandet samt fem dagar efter ankomst till Sverige.
I en situation där antalet misstänkta fall överskrider hälso- och sjukvårdens kapacitet till testning kan regionen besluta om tillfälliga justeringar i riktlinjerna för testningen.
-
Ett positivt PCR-test visar att du har en pågående eller en nyligen genomgången covid-19-infektion. Ett positivt antigentest visar också det. Personer som haft covid-19 som bekräftats med PCR-test eller antigentest och tillfrisknat bedöms ha en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt.
Om du är positiv i ett PCR-test eller ett antigentest test är det viktigt att du stannar hemma och följer de förhållningsregler du får av läkaren för att inte smitta andra.
Läs mer här om hur länge du behöver stanna hemma: Om du eller någon i familjen har blivit sjuk
-
Även om du har fått ett positivt testresultat behöver du fortsätta att följa de allmänna råden för att minska smittspridningen i samhället.
Utifrån den kunskap vi har idag bedömer vi att i stort sett alla som har utvecklat IgG-antikroppar har ett skydd mot återinfektion med allvarliga symtom och att skyddet varar åtminstone ett halvår från infektionstillfället.
-
Alla som har haft covid-19 har inte påvisbara antikroppar. En del personer har utvecklat så pass höga nivåer av antikroppar mot sjukdomen så de kan mätas i ett blodprov. Man kan också utveckla ett immunsvar via exempelvis de så kallade T-cellerna.
Analyser av T-cellssvar mot covid-19 är mer komplicerade att utföra än analyser av antikroppar. Därför genomförs de inte regelmässigt för enskilda personer. Ett negativt antikroppstest utesluter därför inte att en person har haft en genomgången infektion. Även om alla som varit sjuka i covid-19 inte utvecklar mätbara nivåer av antikroppar i blodet så har dessa personer i de allra flesta fall utvecklat någon form av immunförsvar.
-
Du behöver vanligtvis inte testa dig igen om du vet att du har varit sjuk i covid-19 under det senaste halvåret. Däremot ska du stanna hemma tills du känner dig frisk. Du kan ha fått veta att du redan haft covid-19 genom ett positivt PCR-test, antigentest eller antikroppstest. I vissa fall kan en läkare ändå be att du testar dig.
Om du är sjuk och har tagit ett PCR-test som är negativt för covid-19 behöver du inte heller ta ett nytt test medan du är sjuk.
Om du är sjuk och har tagit ett antigentest som är negativt kan du i vissa fall behöva ta ett till test. Du får information om hur du ska göra när du fått ditt testresultat. Om detta inte skulle framgå bör du fråga ansvarig läkare om detta.
Har du tidigare enbart testat negativt för covid-19 och senare blir sjuk på nytt med symtom för covid-19 ska du testa dig igen.
-
Nej. Testerna används för att ställa diagnos när du är sjuk och inte för att se om du blivit frisk eller för att bedöma om du är smittsam. Därför ska du inte ta ett nytt test för att se om du har blivit frisk.
Det är i stället antalet dagar som gått sedan du blev sjuk och hur länge du har varit symtomfri som avgör när du slutar vara smittsam. Du ska stanna hemma och följa de förhållningsregler du får från sjukvården och kan därefter gå tillbaka till arbetet, skolan eller annan verksamhet.
-
Svaret på denna fråga ligger under våra vanliga frågor och svar om vaccination mot covid-19, läs mer under frågan Kan jag ta ett antikroppstest istället för att vaccinera mig mot covid-19?.
-
Svaret på denna fråga ligger under våra vanliga frågor och svar om vaccination mot covid-19, läs mer under frågan Jag är vaccinerad, behöver jag testa mig om jag får symtom på covid-19?
-
Svaret på denna fråga ligger under våra vanliga frågor och svar om vaccination mot covid-19, läs mer under frågan Jag har precis vaccinerat mig mot covid-19 och fått symtom på sjukdomen, ska jag testa mig?
-
Svaret på denna fråga ligger under våra vanliga frågor och svar om vaccination mot covid-19, läs mer under frågan Kan min vaccination göra att jag får ett felaktigt svar om jag testar mig för sjukdom i covid-19?
Så kan vi minska smittspridningen
-
Barn och vuxna som känner sig sjuka bör alltid stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter. De bör också undvika nära kontakt med andra.
Under coronapandemin är det viktigt att alla är extra försiktiga för att undvika smittspridning i samhället. Därför har vi på Folkhälsomyndigheten tagit fram särskilda rekommendationer som handlar om när barn och vuxna kan gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.
Läs mer
-
Vi har alla ett personligt ansvar och en skyldighet att göra vad vi kan för att förhindra smittspridningen av sjukdomen covid-19.
Läs mer
Läs mer om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning
Detta innebär de nationella föreskrifterna och allmänna råden för individer och verksamheter
-
Vi rekommenderar att så många som möjligt arbetar hemifrån.
Liksom tidigare gäller att arbete hemifrån ska väljas i samförstånd med arbetsgivaren så att inte verksamheten drabbas av negativa effekter. För arbetsgivaren är det viktigt att arbete hemifrån genomförs med arbetsmiljöaspekter i åtanke.
Läs mer
Mer information om du eller någon i familjen har blivit sjuk
-
Det finns i dagsläget inga studier som visar någon exakt gräns för vilket avstånd som är säkert, men med tanke på hur droppsmittan sprids är ett riktmärke minst en armlängds avstånd. En annan anledning till att vi endast ger ett ungefärligt mått är att verksamheter som restauranger, butiker och andra offentliga platser måste kunna ha en viss flexibilitet för att verksamheten ska fungera.
Det är viktigt att visa hänsyn och gott omdöme när vi möter andra människor. Det innebär att vi ska hålla avstånd till andra på offentliga platser, både inomhus och utomhus, t.ex. i affärer eller i kollektivtrafiken.
Coronaviruset överförs i första hand som kontakt- och droppsmitta från droppar som sprids i luften när någon t.ex. hostar, nyser eller pratar. Studier som gjorts om infektioner, som sprids genom droppsmitta, visar att dropparna snabbt faller ner genom luften och som regel inte når längre än en armlängds avstånd.
Läs mer
Serveringsställen
-
Av dessa följer bl.a. att serveringsställen ska vidta lämpliga åtgärder för att trängsel ska kunna undvikas. Det kan t.ex. handla om att möblera om och att begränsa antalet besökare i lokalen så att sällskap kan hålla minst en meters avstånd från andra sällskap, och att antalet besökare i ett och samma bord uppgår till högst fyra personer.
Serveringsställen ska också erbjuda möjlighet till handtvätt eller handdesinfektion och informera besökare om hur de kan minska risken för smittspridning.
-
Det är kommunerna som har ansvar för tillsyn och kan besluta om förelägganden och förbud mot serveringsställen. Om du upplever att reglerna inte följs kan du därför vända dig till den kommun där serveringsstället finns.
Äldre
-
Om du ska besöka en anhörig som bor på ett äldreboende, finns det flera saker du kan göra för att förebygga smittspridning:
- Avstå från besöket om du har symtom på covid-19, även milda symtom.
- Inför besöket – prata med personalen om vad som gäller på det specifika äldreboendet.
- Vid besöket – tvätta händerna, och även om den du besöker är vaccinerad behöver du hålla avstånd till övriga boende, och även till personalen.
Läs mer
Faktabladet: Förebygg smittspridning av covid-19 vid besök på särskilda boenden för äldre
Affisch: Det här kan du som besökare göra för att förebygga smittspridning av covid-19
Viruset och sjukdomen
-
Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma, de symtom som rapporterats är framförallt:
- hosta
- feber
- andningsbesvär
- snuva
- nästäppa
- halsont
- huvudvärk
- illamående
- muskel- och ledvärk
- nedsatt lukt- och smaksinne
- diarré
Man kan inte baserat på bara symtomen avgöra om det är covid-19 eller annan infektion. För det krävs ett test som analyseras i laboratorium.
-
Inkubationstiden, det vill säga perioden från smittotillfället till dess att en person uppvisar symtom, bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats, även om enstaka fall kan avvika från dessa mönster.
-
Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet. Stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri.
Har du vårdats på sjukhus tar det längre tid att bli smittfri och har du som symtomfri provtagits kan du bedömas som smittfri först sju dagar efter positivt prov, om du inte insjuknar.
Läs mer om hur länge man är smittsam och hur du gör om du eller någon i familjen har blivit sjuk
Smittspridning
-
Spridning av covid-19 sker framför allt vid nära kontakter mellan personer genom så kallad droppsmitta. När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun.
Smitta kan också spridas genom kontakt med förorenade ytor eller föremål men det finns idag inget som pekar på att denna spridningsväg har annat än en liten roll i den pågående pandemin (se avsnittet Smitta via förorenade ytor).
-
Ja, smitta kan spridas både från personer med och utan symtom. Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel i jämförelse med smittspridningen från personer med symtom.
Statistik
-
Aktuell statistik över antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige uppdateras dagligen och finns på vår webbsida om bekräftade fall i Sverige. För bekräftade fall globalt hänvisar vi till WHO och ECDC.
Information till resenärer
-
Information om vad som gäller i kollektivtrafiken hittar du här.
Ska du göra en längre inrikes- eller utrikesresa hittar du information på webbsidan Om du planerar att resa.
-
Kollektivtrafik och allmänna färdmedel, omfattas inte av förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 8 personer.
I Folkhälsomyndighetens allmänna råd beskrivs det personliga ansvaret vid kollektivtrafikresor.
För att undvika spridning av covid-19 bör de verksamheter som sköter kollektivtrafik och allmänna färdmedel:
- se till att trafiken körs i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel
- begränsa antalet passagerare per fordon
- informera sina passagerare om hur de kan minimera risken för smittspridning.
Råden gäller för de flesta persontransporterna, dvs. även för till exempel färdtjänst, skolskjuts och sjukresor, men inte för privata resor med egna fordon.
-
Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning, till exempel genom att begränsa antalet gäster som vistas samtidigt i en lokal.
Hotell, vandrarhem och campingplatser bör erbjuda alternativa lösningar till köer vid incheckningen eller anvisa hur långt avstånd gästerna ska ha mellan varandra.
Hotell, vandrarhem och campingplatser bör också se till att personal och besökare har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit. Olika anläggningar kan hantera detta olika, beroende på deras storlek och läge.
Om verksamheten har en restaurang, bar, ett café eller liknande, omfattas de även av reglerna för restauranger och krogar. Smittskyddsläkaren kan då, efter samråd med kommunen, fatta beslut om att stänga dessa delar av verksamheten, om de inte uppfyller kraven.
Läs mer
Information till restauranger och andra serveringsställen med anledning av covid-19
-
Det finns flera vårdaktörer spridda i landet som erbjuder tester för reseintyg. Det är den aktör som utför testet som utfärdar reseintyget. Vilka tester som efterfrågas i intyget (t.ex. PCR-test, antigentest eller antikroppstest) kan se olika ut från land till land. Mer information om vilken aktör du kan vända dig till, hittar du om du söker på internet. Folkhälsomyndigheten utför inte några tester och har heller ingen möjlighet att lämna information eller en rekommendation om en privat vårdaktör.
Utrikesdepartementet (UD) har också samlat råd och anvisningar kring att resa till och från andra länder och Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer.
Oro och psykiskt välmående
-
Alla reagerar olika i oroliga tider. Att känna stress, oro och rädsla är naturliga reaktioner vid en kris. Om du känner dig mycket orolig, inte kan sova eller om du inte kan släppa tankarna på viruset, finns det saker som du kan göra för att hantera din oro eller stress:
- Sätt ord på dina känslor. Ring och prata med någon om hur du känner och våga fråga om stöd.
- Använd tillförlitliga källor för att hämta information om covid-19.
- Begränsa tiden du tar del av nyheter och sociala medier.
- Behåll dina vanliga rutiner så långt det går och gör sådant du tycker är roligt och avkopplande.
- Försök att komma ut i friska luften och fortsätt vara fysiskt aktiv.
Läs mer om hur du kan hantera din oro kopplat till det nya coronaviruset här
Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl, om du vill prata med någon utomstående om din oro eller ångest. Här hittar du länkar till dem:
Stödlinjer via telefon, chatt och mejl (1177)
-
Att känna sorg när man har förlorat någon är naturligt. Sorgen pågår ofta under lång tid, men den har olika faser. I den första fasen kan känslorna vara mycket intensiva och svåra att hantera. Det är vanligt att känna t.ex. förtvivlan, ilska och skuld. I senare faser blir sorgen mindre plågsam och det brukar kännas lättare att fortsätta med sitt vardagsliv och planera inför framtiden. Under sorgen är det viktigt att du tillåter dig att känna. Försök att hålla dina rutiner när det gäller t.ex. mat och sömn. Prata gärna med någon som du känner dig trygg med.
Om du behöver mer stöd kan du vända dig till vården. Det finns också stödlinjer du kan ringa. Läs mer om sorg, hur den kan yttra sig och hur du kan hantera den på 1177.se.
Senast uppdaterade frågor
1177 Vårdguiden
Privatpersoner hänvisas till 1177 Vårdguiden för rådgivning och hjälp vid sjukdom.
Om du är hörselskadad, döv eller har talsvårigheter, se 1177 Vårdguiden under rubriken ”När du vill ringa 1177 och är hörselskadad, döv eller har talsvårigheter”. Teckenspråkstolkad information om covid-19 finns på krisinformation.se