Frågor och svar om vaccination mot covid-19
Här finns våra svar på vanliga frågor om vaccination mot covid-19.
Om vaccination
-
Det är din region som ansvarar för att utföra vaccinationerna mot covid-19. På 1177 Vårdguiden finns svar på de vanligaste frågorna om vaccinationerna, till exempel: Vem kan vaccinera sig i min region just nu? Kan jag boka tid och hur gör jag då? Hur går vaccinationen till?
Varje region arbetar för att alla som vill ta vaccinet ska kunna göra det i turordning enligt de rekommendationer för prioritetsordning som har tagits fram. Leveranserna av vacciner kommer till Sverige i omgångar. Det påverkar hur mycket vaccin varje region får och när vaccinationerna av olika grupper kan genomföras. Välj din region på 1177.se så du ser vad som gäller just nu i din region.
-
Vaccination mot covid-19 erbjuds till personer som är 18 år och äldre. De som löper störst risk att bli allvarligt sjuka erbjuds vaccinet först.
Men vaccination kommer inte erbjudas till personer som är 17 år eller yngre samt personer som är gravida. Läget kan dock ändras allt eftersom kunskapen ökar. Beroende på vaccinet och den enskilda individens grundproblematik, kan vaccination i särskilda fall diskuteras med behandlande läkare.
Läs gärna våra rekommendationer för vilka grupper som ska prioriteras först.
-
Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för i vilken ordning olika grupper får vaccinera sig mot covid-19. Tidsplanen för vaccinationerna mot covid-19 beror även på när vaccinerna levereras till Sverige.
Det är regionerna som ansvarar för att utföra vaccinationerna. På 1177 Vårdguiden kan du läsa om vem som kan vaccinera sig i din region just nu. Se till att du väljer din egen region.
-
Nej, vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för alla som vill vaccinera sig.
-
Ja. Alla vaccinationer är frivilliga i Sverige, så även vaccinationerna mot covid-19. Om du erbjuds vaccination mot covid-19 får du själv bestämma om du vill bli vaccinerad.
-
Alla vaccinationer mot covid-19 ska registreras i det nationella vaccinationsregistret. Den information som ska registreras är personnummer eller samordningsnummer, datum för vaccination, vilket vaccin som använts, satsnummer, vårdgivare som ansvarat för vaccinationen, dosnummer för vaccin mot covid-19.
Detta görs för att kunna följa upp vaccinationerna. Uppgifterna skyddas av absolut sekretess och går inte att nå via patientjournalen. Du har rätt att begära ut uppgifterna enligt Dataskyddsförordningen (GDPR).
-
Ja, du kan vaccinera dig i en annan region. Till exempel om du för tillfället bor i din sommarstuga, arbetar eller studerar på annan ort.
Flera vacciner som används nu ges i två doser. Det är bra om du i möjligaste mån kan vaccinera dig på samma plats vid båda vaccinationstillfällena. Detta för att underlätta hälso- och sjukvårdens hantering och säkerställa att rätt vaccin finns på plats när du ska få den andra dosen.
Läs på 1177 Vårdguiden om vem som får vaccinera sig just nu i regionen. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information.
-
Det finns inget nationellt intyg eller standardcertifikat i dagsläget som är gemensamt för alla regioner. Därför har regeringen gett Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i uppdrag att ta fram en gemensam digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Målet är att det digitala vaccinationsintyget ska finnas tillgängligt till sommaren. Innan en nationell lösning finns på plats är det vaccinatörens ansvar att utfärda ett intyg på vaccinationen.
På internationell nivå pågår ett motsvarande arbete både inom EU och i Världshälsoorganisationen (WHO). Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten har därför fått i uppdrag av regeringen att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg på EU-nivå och i WHO.
Läs mer om uppdraget om digitala vaccinationsintyg på regeringens webbplats.
-
Det är många aktörer som arbetar med vaccinationerna mot covid-19. Här kan du läsa om vilka de är och hur ansvarsfördelningen ser ut.
-
Se svar på Sveriges Kommuner och Regioners webbplats.
-
Sverige är med i avtal mellan EU-kommissionen och flera vaccintillverkare om att köpa in vacciner mot covid-19. Sverige får därför tillgång till vaccinerna samtidigt som övriga EU-länder.
I Sverige fördelar sedan Folkhälsomyndigheten vaccinerna till regionerna. Fördelningen sker just nu efter hur stor andel äldre som bor i de olika regionerna. När vi kommer in i andra faser av vaccinationerna kommer andra faktorer styra fördelningen. Regionerna ansvarar för att vaccinera befolkningen efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här kan du läsa om leveranserna av vacciner.
-
Du behöver vara frisk när du vaccinerar dig mot covid-19 för att inte riskera att du smittar andra, t.ex. den som vaccinerar dig eller personer du möter på vägen till vaccinationen. Men man brukar också vilja undvika att vaccinera någon som har feber eftersom det kan vara svårt att bedöma eventuella biverkningar av vaccinet. Det kan också vara bra att låta immunförsvaret arbeta med en sak i taget. Vi vet heller ännu inte om covid-19-vaccinets effekt kan påverkas av att man är sjuk när man vaccinerar sig.
-
Genom att vaccinera dig kan du skydda både dig själv och andra.
Covid-19 är en mycket smittsam sjukdom som kan göra dig svårt sjuk. Även om just du skulle få en lindrig variant av sjukdomen, löper andra personer stor risk att bli svårt sjuka.
Vaccinationen skyddar dig från att bli sjuk och minskar också risken att du smittar andra. Det bidrar till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna gå tillbaka till normala liv.
De vacciner som är godkända mot covid-19, skyddar effektivt mot allvarlig sjukdom. Efter en vaccination bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd, men blir du sjuk får du med största sannolikhet en lindrigare form av sjukdomen.
I Sverige är vaccinationen mot covid-19 frivillig och kostnadsfri.
Om vaccinerna
-
Ja, du kan vaccineras mot covid-19. Om du har haft blodpropp av något slag, tar blodförtunnande medicin eller en medicin för att förebygga blodproppar, kan du vaccineras med samtliga godkända vaccin mot covid-19.
Den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har gjort en särskild utredning av Astra Zenecas vaccin och konstaterat att det inte finns någon ökad förekomst av blodproppar bland de som har vaccinerats med det.
Läkemedelsverket och EMA undersöker fortfarande om det finns ett samband mellan Astra Zenecas vaccin och en ovanlig kombination av blodproppar och blödningar. Detta har setts hos ett fåtal personer som är under 65 år och är inte samma typ av blodproppar som nämns ovan.
-
Nej, just nu är Astra Zenecas vaccin pausat för personer under 65 år. Folkhälsomyndigheten följer kunskapsläget av ett fåtal inrapporterade biverkningar och uppdaterar rekommendationerna så snart vi vet mer.
Du har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom redan efter en dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Du kan vänta med en andra dos i upp till tre månader.
Du kan läsa mer här: Information om Astra Zenecas vaccin mot covid-19
-
De vacciner som används mot covid-19 ska vara trygga att använda. Alla vacciner och eventuella biverkningar följs därför upp löpande. I Europa har Astra Zenecas vaccin getts i över 20 miljoner doser. Ett litet antal rapporter har kommit in om att yngre personer har fått blodproppar i kombination med blödningar efter vaccinationen. Folkhälsomyndigheten beslutade därför att tillfälligt pausa användningen av Astra Zenecas vaccin medan den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utredde om det finns ett orsakssamband.
Folkhälsomyndigheten har granskat EMA:s utredning, gjort en egen genomgång av den information som finns om de misstänkta biverkningarna och haft möten med experter i Sverige och andra länder. Bedömningen är att för personer som är 65 år och äldre är Astra Zenecas vaccin tryggt att använda och ger ett mycket gott skydd. För dem kan vaccinet fortsätta att användas.
För yngre personer fortsätter pausen medan man undersöker om händelserna med blodproppar i kombination med blödning hos yngre personer är kopplade till vaccinet eller inte.
Du kan läsa mer här: Information om Astra Zenecas vaccin mot covid-19
-
Efter en noggrann utvärdering rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin fortsatt ska erbjudas till personer som är födda 1956 eller tidigare, dvs. personer som är 65 år och äldre. Inga allvarliga biverkningar har setts bland personer i den här åldersgruppen. Samtidigt är det personer som är 65 år och äldre som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och avlida i covid-19.
Astra Zenecas vaccin ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom. Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att det är både tryggt och viktigt att använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19 för denna åldersgrupp.
Du kan läsa mer här: Information om Astra Zenecas vaccin mot covid-19
-
Alla vacciner som är godkända mot covid-19 skyddar effektivt mot sjukdomen hos personer som är 18 år och äldre. Men det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet för dig att välja vilket vaccin du får. Din ålder, vissa allergier och sjukdomar kan också påverka vilken typ av vaccin du får.
-
Se svar på Läkemedelsverkets webbplats.
-
Folkhälsomyndigheten fattade den 19 mars 2021 ett beslut att Pfizers vaccin Comirnaty och Modernas vaccin Covid-19 vaccine Moderna ska ges med sex veckors mellanrum till personer i fas två. Det här beror på att det inte finns så mycket vaccin just nu, samtidigt som vi har stor smittspridning i samhället. Vi behöver se till att personer med hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 får skydd av ett vaccin så snabbt som möjligt. Därför ökar vi tiden mellan dos ett och dos två så att fler kan få den första dosen snabbt. Den första dosen ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och det går bra att vänta sex veckor med den andra dosen. Man behöver inte börja om eller ge någon extra dos om det går längre tid än sex veckor mellan den första och den andra dosen.
-
Data och erfarenhet från de vaccinationer som gjorts hittills i världen, talar för att vaccinerna är effektiva mot den virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien. Det finns ännu inte tillräcklig kunskap för att med säkerhet säga om och i sådana fall hur vaccinernas effektivitet påverkas av övriga nya virusvarianter av särskild betydelse. De första resultaten från laboratorieanalyser visar att vaccinen har en effekt men vi vet ännu inte hur stort skyddet är. Studier av vaccinationseffekten mot övriga idag kända virusvarianter av särskild betydelse pågår.
Vaccination och smittspridning
-
Vaccinationen skapar ett skydd mot allvarlig sjukdom. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk. Studier pågår för att få reda på hur länge skyddet efter covid-19 vaccin varar och om påfyllnadsdoser kommer att behövas.
-
Beroende på vilket vaccin som används, tar det olika lång tid och behövs olika antal doser för att ge ett bra skydd mot covid-19.
-
Vaccinationen mot covid-19 skyddar dig från att bli allvarligt sjuk. Men vaccinationens effekt på smittspridning har inte studerats i tillräcklig omfattning för att vi ska veta hur mycket vaccinationen bidrar till att stoppa smittan. Med nuvarande kunskap är det viktigt att vi använder alla tillgängliga åtgärder samtidigt.
För att bromsa smittspridningen behöver vi därför, under tiden som vaccinationerna pågår, fortsätta att följa de allmänna råden: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.
Här kan du läsa mer om varför det är viktigt att fortsätta följa de allmänna råden.
-
Vaccinationen mot covid-19 är ett av verktygen för att bromsa smittspridningen. Men ett vaccin är inte den enda lösningen. Vi behöver fortsätta skydda varandra från smitta genom att följa de allmänna råden: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.
Här kan du läsa mer om varför det är viktigt att fortsätta följa de allmänna råden.
-
Ja, det är viktigt att du som är vaccinerad mot covid-19 fortsätter följa de allmänna råden även efter att vaccinet har börjat verka: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till andra och tvätta händerna ofta. Det pågår fortfarande en stor smittspridning av covid-19. Vi vet att vaccinet skyddar dig från att bli allvarligt sjuk. Men det finns begränsad kunskap om smittsamheten av covid-19 viruset om man skulle bli sjuk trots att man är vaccinerad. Det kan finnas en viss risk att du då kan smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför behöver vi fortsatt följa de allmänna råden till dess att vi har mer kunskap.
Läs mer: Efter vaccinationen – fortsätt följa de allmänna råden
-
Idag gäller samma rekommendationer för utlandsresor oavsett om du är vaccinerad mot covid-19 eller inte. Du behöver kontrollera vilka regler och rekommendationer som gäller i det land som du ska resa till. Du måste också följa rekommendationerna som gäller för själva resan och hålla dig uppdaterad om Utrikesdepartementets reseavrådan. Var beredd på att rekommendationerna kan ändras snabbt och på att du kan behöva lämna test och/eller stanna hemma ett visst antal dagar efter en utlandsresa.
-
Det är ännu för tidigt att säga hur länge man har ett skydd av vaccinet. Effekten av vaccinet behöver följas över en längre period för att kunna visa hur långvarigt skyddet är och om du behöver fylla på med nya doser längre fram.
Källa: Läkemedelsverket
Vaccination och testning
-
Nej, vaccinet kommer inte att göra att du får ett felaktigt svar om du testar dig för covid-19.
-
Ja, om du har symtom på covid-19 är det viktigt att du, även om du är vaccinerad, testar dig. Det är viktigt för dig att veta om du har covid-19 så att du inte smittar andra.
-
Du behöver inte testa dig om du precis har vaccinerat dig mot covid-19 och du har typiska biverkningar efter vaccinationen. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Stanna hemma så länge du har symtom. Om symtomen fortsätter mer än ett dygn är det inte troligt att det är biverkningar. Då ska du testa dig för covid-19.
Gå in på webbplatsen www.1177.se och välj den region du befinner dig i för att se vad som gäller för att testa sig.
-
Nej. Vi saknar ännu kunskap om hur mycket och vilken typ av antikroppar som krävs för att man ska vara immun mot covid-19. Alla kommer därför att erbjudas vaccin, oberoende om de haft sjukdomen eller inte. Utifrån tidigare erfarenheter från vaccinationer finns ingen anledning att tro att det ger negativa effekter att vaccineras om man redan har varit sjuk.
Vaccination i olika grupper
-
Ja. Vi rekommenderar vaccination för alla som har haft covid-19, även de som har antikroppar. De flesta som har haft covid-19 har utvecklat någon form av skydd mot sjukdomen, men vi vet idag inte hur länge det skyddet finns kvar. Du kan vaccineras så snart du har tillfrisknat helt från covid-19.
-
Generellt erbjuds inte barn vaccination mot covid-19 i nuläget. Det beror på att godkänt vaccin mot covid-19 ännu inte är fullt utprövat på barn. Allteftersom kunskapen utvecklas kan detta ändras. Med barn menas personer som är upp till och med 17 år.
För de barn som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 på grund av att de har någon bakomliggande sjukdom, kan barnets läkare göra en individuell bedömning. Om läkaren bedömer att vaccinet kan göra stor nytta för att skydda barnet från allvarlig covid-19-sjukdom kan vaccination erbjudas.
-
Se svar på Läkemedelsverkets webbplats.
-
Folkhälsomyndigheten rekommenderar av försiktighetsskäl att inte alla gravida vaccineras. Läkemedelsverket har godkänt vaccinerna men det finns ännu inte tillräckligt med säkerhetsdata för att kunna ge en allmän rekommendation till gravida.
Behandlande läkare kan rekommendera en gravid patient vaccination om medicinska skäl finns, och efter en individuell bedömning. Det finns ingenting som tyder på att vaccination av gravida skulle vara farligt för fostret utifrån de data som hittills har rapporterats. Kunskapen inom det här området växer fram successivt, vi kommer att veta mer om en tid.
-
Du som är svensk medborgare men bor utomlands, kan läsa mer på regeringens webbsida om hur du kan vaccinera dig: Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin mot covid-19.
-
Alla som fyller 65 år i år räknas in i fas 2. Du kommer alltså att få vaccinera dig när din region vaccinerar personer som är 65 år och äldre, även om du ännu inte har fyllt 65.
På 1177 Vårdguiden kan du läsa om vem som kan vaccinera sig i din region just nu. Se till att du väljer din egen region. Du kan läsa mer om de olika faserna här.
-
Från den dagen du fyller 18 år räknas du in i fas 4. Du kommer alltså att få vaccinera dig när din region vaccinerar personer som är 18 år och äldre och som inte har vaccinerats i tidigare faser. Du kan läsa mer om de olika faserna här.
-
Det beror på varför den du bor tillsammans med tillhör en riskgrupp. Ni kan vaccineras mot covid-19 samtidigt om något av följande gäller.
Den du bor med:
- har hemtjänst enligt Socialtjänstlagen
- bor delvis på ett särskilt boende för äldre (t.ex. korttidsboende eller avlastningshem)
- har genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation
- får dialysbehandling.
Om den du bor tillsammans med tillhör en riskgrupp av andra skäl, t.ex. är 65 år eller äldre, och du är yngre än 65, är du generellt inte prioriterad för vaccination utan får vänta till en senare fas. Det gäller även om den du bor tillsammans med har insatser enligt LSS eller assistansersättning.
Däremot kan det finnas lokala eller regionala rekommendationer som gör att du får vaccinera dig vid samma tillfälle av medicinska, sociala eller praktiska skäl.
Du kan läsa om prioritetsordningen för vaccination mot covid-19 här
-
Det finns ännu ingen rekommendation om vaccination av personer med långvariga symtom på covid-19. Din behandlande läkare behöver därför göra en individuell bedömning om du ska vaccinera dig mot covid-19 eller inte. Socialstyrelsen sammanställer just nu kunskap om denna grupp av patienter. När det är klart kommer vi veta mer.
-
Ja, i dagsläget rekommenderar vi att personer som har haft covid-19 ska vaccineras med två doser (av de vacciner som ges i två doser), även om du redan kan ha ett visst skydd efter sjukdomen. Två doser ger dig ett förstärkt och förlängt skydd mot covid-19.
-
Alla som bor eller stadigvarande vistas i Sverige kommer att kunna få kostnadsfri vaccination mot covid-19 i Sverige. Du kan läsa mer på SKRs webbsida Frågor och svar kring vaccinering mot covid-19, under rubriken Ekonomi och ersättning.
Läs på 1177 Vårdguiden om vem som får vaccinera sig just nu i regionen. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information.
Frågor och svar hos andra aktörer
-
Det finns frågor och svar även hos andra myndigheter och aktörer.
- 1177 Vårdguiden (se till att du väljer din egen region)
- Läkemedelsverket
- Krisinformation.se
- Socialstyrelsen
- Sveriges Kommuner och Regioner
- Regeringen
Andra webbplatser
1177.se
Läs mer om vaccinationen och vad som gäller i din region.
Läkemedelsverket
Läs mer om hur vacciner utreds, godkänns och om övervakning av vaccin mot covid-19.
Krisinformation.se
Samlad krisinformation från svenska myndigheter.
Socialstyrelsen
Främst för hälso- och sjukvårdspersonal.
Sveriges Kommuner och Regioner
Främst riktat till regionerna.
Regeringen
Läs mer om regeringens arbete