Folkhälsomyndigheten.se stödjer inte längre Internet Explorer. För att du ska få den bästa användarupplevelsen rekommenderar vi dig att använda den senaste versionen av någon av de vanligaste webbläsarna (Microsoft Edge, Microsoft Edge Chromium, Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox). Vi har byggt webbplatsen i enlighet med gällande standarder, i stället för att anpassa den efter felaktigheter och brister i specifika webbläsare.
Till dig som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande insatser i skolan
Skolan är viktig för att främja en god hälsa för barn och unga. Skolan kan förebygga tobaks- och nikotinbruk både genom sitt grunduppdrag och genom specifika insatser. Här presenteras information om rökfria skolgårdar och kunskap om tobaks- och nikotinförebyggande arbete. Innehållet riktar sig till dig som arbetar med hälsofrämjande eller förebyggande insatser i skolan.
Om rökförbudet på skolgårdar och utomhusplatser inom barnomsorgen
I Sverige anger lagen att rökning i skolan är förbjudet, både inomhus och på skolgårdarna. Förbudet gäller dygnet runt, alla dagar i veckan. Lagen skyddar barn och unga genom att användningen av tobak blir mindre synlig. Rökfria skolgårdar stödjer också de som vill sluta röka. Läs mer om lagen och skolans ansvar i faktabladet Rökförbud på skolgårdar och utomhusplatser inom barnomsorgen.
I faktabladet kan du läsa mer om lagen och skolans ansvar. Faktabladet vänder sig till dig som är ansvarig för rökförbudet eller arbetar i skola/barnomsorg.
Framgångsfaktorer för tobaks- och nikotinförebyggande insatser
Här presenterar vi kunskap om det förebyggande arbetet i skolan baserad på erfarenheter från svenska skolor såväl som internationell forskning. Kunskapen omfattar främst insatser för att förebygga tobaksrökning, men den kan även användas för att förebygga alla fomer av tobaks-och nikotinbruk i skolan.
Erfarenheter från svenska skolor
Det går att arbeta framgångsrikt för att förebygga tobaksbruk i skolan. Det visar en kartläggning av erfarenheter från svenska skolor. Kartläggningen bygger på resultat från utvecklingsarbeten och projekt som genomförts mellan 2011 och 2019.
Faktabladet sammanfattar en kartläggning av erfarenheter från svenska skolor och tar upp framgångsfaktorer för att förebygga tobaksbruk bland unga. Faktabladet vänder sig till dig som planerar, utvecklar…
Rapporten samlar erfarenheter från svenska skolor som arbetat för att förebygga rökning och tobaksbruk i skolmiljön eller under skoltiden. Rapporten vänder sig till dig som planerar, utvecklar och beslutar…
En överblick över forskningen om hinder och möjligheter
Här ger vi en överblick över forskningen som belyser aspekter som är centrala i arbetet med att införa och upprätthålla rökfria miljöer i skolan. Den förmedlar också vilka värderingar som kan behöva adresseras för att fler ska förstå värdet av rökfria miljöer i skolan.
Faktabladet sammanfattar resultatet från en litteraturöversikt som belyser hinder och möjligheter i arbetet med att införa och upprätthålla rökfria miljöer i skolan. Faktabladet vänder sig till dig som…
Rapporten presenterar resultat från en litteraturöversikt av internationell forskning. Den visar vilka hinder och möjligheter som skolpersonal och elever upplever för att upprätthålla rökfria miljöer…
Skolbaserade insatser som kan förebygga rökdebut
Här sammanfattar vi den internationella forskningslitteraturen om skolbaserade metoder som syftar till att öka ungdomars sociala kompetens och förändra sociala normer kring tobak.
Faktabladet, från Utblick folkhälsa, riktar sig till dem som arbetar med tobaksprevention inom kommuner, länsstyrelser, myndigheter och ideella organisationer.
Här finns mer kunskap
Metodstöd på Skolverkets ANDT(S)-webb
Alla barn och elever har enligt Skollagen och läroplaner rätt till en hälsofrämjande skolmiljö som är tobaksfri och präglas av goda relationer med kamrater och lärare. De har också rätt till undervisning där frågor som rör tobak, alkohol, narkotika och dopning integreras i olika ämnen för att få en mer sammansatt bild av dessa områden.
På Skolverkets webbplats hittar du stöd som riktar sig till dig som arbetar med elever i grundskolans senare år eller på gymnasiet. Materialet består av konkreta övningar med hänvisningar till olika kunskapsunderlag. Övningarna är tänkt som ett stöd i att skapa förutsättningar för skolpersonal att arbeta med frågor som rör tobak.
I det tobaksförebyggande arbetet ingår även att stödja dem som vill sluta använda tobak genom att erbjuda tobaksavvänjning. Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor innehåller rekommendationer om metoder för tobaksavvänjning till både vuxna och ungdomar under18 år som använder tobak.