Vaccination mot tuberkulos

Lyssna

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika, Asien och Latinamerika.

Klassiska allmänsymtom vid tuberkulos är feber, nattsvettning, avmagring och trötthet. För lungtuberkulos är hosta i mer än tre veckor typisk med eller utan upphostningar av slem och ibland blod. Hos små barn som blir smittade av tuberkulos finns en risk för allvarligare former av sjukdomen, till exempel hjärnhinneinflammation.

Sjukdomsinformation om tuberkulos

Vaccin

Vaccinet förkortas BCG (Bacillus Calmette-Guèrin). Namnet kommer från Albert Calmette och Camille Guérin, som var de franska vetenskapsmän som tog fram vaccinet.

BCG-vaccinet är ett levande försvagat vaccin.

Vem rekommenderas vaccination?

Sedan allmän vaccination av barn mot tuberkulos upphörde i Sverige i mitten på 70-talet har vaccinationen rekommenderats till barn som ingår i riskgrupper.

Särskilt vaccinationsprogram för riskgrupper

Från och med maj 2025 ingår vaccination mot tuberkulos i det särskilda vaccinationsprogrammet för personer som ingår i riskgrupper. Inom vaccinationsprogrammet erbjuds vaccination mot tuberkulos

  • barn som har föräldrar eller annan hushållskontakt med ursprung i ett land med ökad eller hög förekomst av tuberkulos.

Vaccination erbjuds vid 6 veckors ålder. Barn som hör till riskgruppen och inte blivit vaccinerade vid 6 veckors ålder erbjuds vaccination upp till 6 års ålder.

Vaccinationsprogram för riskgrupper mot tuberkulos

Riskländer avseende tuberkulos – BCG-vaccination

Rekommenderad vaccination för riskgrupper

Vaccination mot tuberkulos rekommenderas till ytterligare några grupper av barn och ungdomar upp till 18 år som enligt följande kriterier löper en ökad risk att utsättas för smitta:

  • aktuell tuberkulos hos en nära anhörig eller hushållskontakt
  • inför planerad längre (mer än tre månader) vistelse i ett land eller område med hög förekomst av tuberkulos, om barnet kommer i nära kontakt med lokalbefolkningen.

Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos – Hälsokontroll, smittspårning och vaccination

Vem ska inte vaccineras?

Vaccination rekommenderas inte till vuxna eftersom effekten av BCG-vaccination inte är tillräckligt god hos dem.

BCG-vaccin får inte ges till barn med medfödd immunbrist eller barn med förvärvad immunbrist på grund av sjukdom eller behandling av sjukdom.

Barn till kvinnor som under graviditeten medicinerat med läkemedel vilka nedsätter barnets immunförsvar, skall inte vaccineras med BCG förrän barnets immunförsvar inte längre är påverkat.

Barn med överkänslighet mot någon del i vaccinet bör inte vaccineras. Absolut kontraindikation (omständighet som utgör skäl eller hinder mot att vaccinera) är en svår allergisk reaktion mot en ingrediens i vaccinet.

Personer med positivt tuberkulintest (> 0 mm) eller positivt IGRA ska inte vaccineras.

Skyddseffekt

Genom tuberkulosvaccination kan man skydda småbarn mot allvarlig tuberkulos till exempel hjärnhinneinflammation och generellt spridd tuberkulos i många organ (miliartuberkulos). Vaccinet ger också ett visst skydd mot lungtuberkulos, men man kan inte ange skyddet i procent eller förutsäga hur länge skyddet varar.

Skyddseffekten vid vaccination av vuxna är begränsad.

Någon påfyllnadsdos av BCG-vaccin rekommenderas inte då en sådan inte har kunnat visas ha någon effekt.

Biverkningar

Allvarliga reaktioner mot BCG-vaccin är väldigt ovanliga. Det kan förekomma feber, huvudvärk eller förstoring av regionala lymfkörtlar. Vaccinet kan orsaka sårbildning på injektionsstället under en tid. Det finns en liten risk att vaccinationen ger ett onormalt stort sår som tar lång tid att läka. Sådana fall bör ses av specialist.

Allergiska reaktioner har beskrivits i enstaka fall, men det är ofta svårt att veta om allergin orsakats av vaccinet eller av något annat som den vaccinerade utsatts för.

Läs mer

Läs mer på andra webbplatser

Publikation