Dopningens fysiska konsekvenser

Lyssna

Dopningsmedel kan ge effekter och bieffekter i flera av kroppens organsystem. När man tar anabola androgena steroider (AAS) aktiveras speciella androgena receptorer som finns i musklerna, könsorganen, skelettet, levern, njurarna, fettvävnaden, hjärnan och andra organ.

Dopningsmedel av klassen AAS används i flera fall för att nå en fysisk förändring av kroppen. Syftet för användaren kan vara att öka muskelmassa och minska kroppsfettet på kort tid men även att minska behovet av viloperioder under träningen och snabbare återhämtning efter tunga träningspass, så att det går att träna oftare och hårdare.

Användningen av AAS kan leda till flera oönskade bieffekter. Vilka konsekvenserna blir beror på vilka dopningsmedel som används, på vilket sätt och i vilken omfattning, men även i vilket sammanhang och av vem.

Bieffekter

Den som använder dopningsmedel riskerar att drabbas av bieffekter. Det här är några exempel:

  • Kraftig acne, framför allt på rygg, skuldra och bröst, till följd av fetare hud.
  • Hudbristningar till följd av hormonförändringar och på grund av att huden snabbt tänjs ut när kroppsmassan ökar.
  • Tillväxt av bröstkörtlarna.
  • Svullnader på grund av att vatten samlas i kroppens vävnader (särskilt i ansiktet).
  • Ökad hårväxt på kroppen.
  • I början av en AAS-kur upplever många en starkt ökad sexlust, men den minskar efterhand och kan så småningom helt försvinna.
  • Krympning av testiklarna (testikelatrofi) och nedsatt fertilitet.
  • Ökad andel LDL-kolesterol i blodet som ökar risken för åderförkalkning.
  • Hjärtförstoring, framför allt vänstra kammaren, för att kroppen anpassar sig till den ökade muskelmassan, men det kan också vara en direkt effekt av AAS.
  • Förkortad kroppslängd för unga AAS-användare, eftersom tillväxtzoner i skelettet påverkas av testosteronnivåerna.

Ytterligare komplikationer som kan uppstå är hjärtinfarkt, stroke, blodproppar i lungorna och levercancer.

Särskilda effekter för kvinnor

Kvinnor drabbas av liknande bieffekter som män. En del av bieffekterna ger maskulina drag som inte automatiskt försvinner när man slutar. Kvinnliga dopningsanvändare riskerar utöver tidigare nämnda biverkningar även att få basröst, skäggväxt, menstruationsrubbningar, klitoristillväxt samt en tillbakabildning av brösten.

Akut giftighet och dödlighet

Det finns ingen dokumenterad akut giftighet vid överdosering av AAS. Däremot medför användningen en ökad risk att dö i förtid. Det kan exempelvis bero på hjärt-kärlsjukdomar och suicid.